Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Τα λάθη των 100 ημερών ΠΑΣΟΚ




Η Κ. Μακρή σχολιάζει ότι "πολύ μεγάλα λάθη έχουν γίνει από την κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό σε επίπεδο διαρροών, τα οποία διαψεύδονται ή μαζεύονται σε 3 ή 4 μέρες, ή μια εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί πολλαπλές αναστατώσεις στην αγορά".
Η παραδοχή αυτή προκαλεί τα ειρωνικά σχόλια του Γ. Τράγκα (πάντα παρεμβαίνει με τον τρόπο του) "δεν είχατε σχέδιο; Εσείς μας λέγατε miracolo-miracolo" (θαύμα για τους μη ιταλομαθείς).
Η Κ. Μακρή συνεχίζει λέγοντας ότι "πολύ καλά κάνουν και βγάζουν σε διαβούλευση τις προτάσεις τους, δεν μπορεί όμως να τραβάνε έναν άσο από το μανίκι επικοινωνιακά, να τον βάζουν στο τραπέζι και σε τρεις μέρες να το μαζεύουν. Το είχαμε με τη φορολογία των καταθέσεων, το έχουμε με τις γονικές παροχές, το έχουμε με το ΦΠΑ. Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένα τις προτάσεις της, γιατί όσο καθυστερεί επιδεινώνεται το κλίμα στην αγορά".

Ο Σ. Λιαράλλης παρατηρεί- μετά από ένα σύντομο σχόλιο για το φόρο στα τσιγάρα- ότι "εδώ έχουμε παλινωδίες που δείχνουν να υπάρχει ένα έλλειμμα στη διαχείρηση ορισμένων πραγμάτων. [...] Αύριο θα ανακοινώσουν το αφορολόγητο στην πρώτη κατοικία, θα ανακοινώσουν και το αφορολόγητο στις γονικές παροχές. Εκεί υπάρχουν πράγματι φιλολαϊκά μέτρα, αλλά κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών με αυτά τα ήξεις-αφήξεις. Καλή είναι η διαβούλευση, αλλά άμα είναι κάθε μέρα να αποπροσανατολίζεται ο πολίτης δεν κερδίζουμε τίποτα".

Ο Γ. Πρετεντέρης εκφράζει την άποψη ότι "βλέπω μια εικόνα πολύ μεγάλης προχειρότητας σε πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα, και δεν είναι μόνο δύο περιστατικά (ΦΠΑ, γονική παροχή), είχαμε την ιστορία με τις καταθέσεις, είχαμε την ιστορία με τις αποσύρσεις, είχαμε την ιστορία με τα τέλη κυκλοφορίας, είχαμε την ιστορία με τα μισθολογικά των υπαλλήλων του δημοσίου, είχαμε σειρά υποθέσεων μέσα σε 3 μήνες, οι οποίες πάνε μπρος, πάνε πίσω, ξαναγυρίζουν, κάνουν κωλοτούμπα και επιστρέφουν από την άλλη πλευρά. Ουδείς καταλαβαίνει τί συμβαίνει".

Ο Γ. Πολίτης υποστηρίζει ότι "ο κος Παπανδρέου ακολούθησε εντελώς αντίθετο δρόμο από εκείνον που ακολούθησε ο Κ. Καραμανλής. Ο κος Παπανδρέου τους τρεις πρώτους μήνες άνοιξε όλα αυτά τα θέματα που συζητούμε 20 χρόνια ως κοινωνία. [...] Αν γίνονται λάθη σε αυτή τη διαδρομή, λέω ότι όποιος φτιάχνει ομελέτα σπάει και αυγά, όποιος πλένει πιάτα, σπάει πιάτα. Θα γίνουν και λάθη. [...] Αν θα πετύχει η κυβέρνηση, αυτό θα το δούμε μέσα στην τριετία".

Τέλος ο Ε. Τριανταφύλλου αξιολογώντας τη μέχρι τούδε πορεία της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι "αποδεικνύεται στην πράξη ότι η καλή διάθεση δεν αρκεί για να κερδίσεις το στοίχημα των πρώτων 100 ημερών, πολύ περισσότερο σε τέτοιες περιόδους όπως η τωρινή, όπου η οικονομική κρίση δημιουργεί εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες. Την αρχική αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό διαδέχθηκε η αμηχανία, τα πίσω-μπρος και ο βαρύς σκεπτικισμός για το αν μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχει υποσχεθεί ο κος Παπανδρέου. [...]

Παρόλο που πρέπει να αναγνωριστεί στην κυβέρνηση ότι επιδιώκει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, από την άλλη δεν μπορεί να μην περιγράψεις τα μείον, ότι έχει ψηφιστεί μόνο ένα από τα πέντε οικονομικά νομοσχέδια, ούτε ότι χρειάζεται έξι μήνες για να ανακοινώσει έναν αναπτυξιακό η φορολογικό νόμο όταν υποτίθεται ότι τους είχε έτοιμους πριν από τις εκλογές".

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.