Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΓΑΠ: "Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια"

Η παρουσία της Ελλάδας το προηγούμενο διήμερο στο 40ό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρου του Νταβός ήταν θετικά αποδεκτή. Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τη διατύπωσε σε συνομιλία που είχε με τους απεσταλμένους δημοσιογράφους του ελληνικού Τύπου.

Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση της μάχης, είπε ότι έχουμε δρόμο. Πάντως παρατήρησε ότι η Ελλάδα εμφανίστηκε στο Νταβός με αποφασιστικότητα, συγκροτημένο πρόγραμμα και πειστικά επιχειρήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε και τη θέση της Ελλάδας σχετικά με το Ευρωομόλογο. Αρχικά είπε ότι το Ευρωομόλογο το έθεσαν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και όταν στον ορίζοντα δεν υπήρχαν τα προβλήματα της Ελλάδας όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί από κάποιες χώρες στη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στην πρωτοπορία μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά αν υπάρξουν χώρες που θα το θέσουν η Ελλάδα θα υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με τη συνέχιση των αρνητικών δημοσιευμάτων κατά της χώρας ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι θα περάσει μια περίοδος που θα υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα μέχρι την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας σε ένα βαθμό, να έχουμε δηλαδή την αξιοπιστία με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα ο παραβρισκόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης που θα βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καθησυχάσουν τις αγορές.

Εξάλλου, την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της "μάχης", όπως είπε, που δόθηκε επί διήμερο στο Νταβός, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη λήξη των εργασιών του 40ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου έχει τρωθεί ουσιαστικά η αξιοπιστία της, δώσαμε σκληρή μάχη επί δύο ημέρες για να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο στόχος όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι να προστατευθεί ο μέσος Ελληνας, στον οποίο θέλουμε να δώσουμε προοπτική, γιατί δεν πρέπει να πληρώσει εκείνος τα λάθη που έκαναν άλλοι.

Το διήμερο αυτό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κάναμε ένα πρώτο θετικό βήμα για όλα αυτά.

Συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore.

Στην ερώτηση αν «η Ελλάδα όντως δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. ή ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ο πρωθυπουργός απαντά ότι "Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Είναι αλήθεια, το έλλειμμα βρίσκεται στο 12.7%, πολύ πιο υψηλό από αυτό που περιμέναμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση. Αν και αυτά τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για να τα επιλύσουμε. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μια σειρά βαθύτατων μεταρρυθμίσεων για να φέρουμε το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για κοινά προβλήματα σε μια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη για τη διεθνή οικονομία. Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι η σειρά κάποιου άλλου. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για να καθορίσουμε νέους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλλουν, προλαμβάνοντας την επανάληψη τέτοιου είδους προβλημάτων".

Στην ερώτηση αν «πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην Βουλή σε ότι αφορά την έγκριση του σχεδίου σταθερότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά:

«Οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης μάς οδήγησαν σε αδιέξοδο και τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις για να διορθώσουμε την πορεία. Και αυτό απαιτεί θυσίες από όλους. Ο ελληνικός λαός έδωσε στο κόμμα μας κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς προηγούμενο. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο να εγκριθεί το σχέδιο από το Κοινοβούλιο. Η φοροδιαφυγή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ισολογισμού μας. Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να διευρύνουμε τη φορολογητέα βάση ξεκινήσαμε πρόσφατα εκστρατεία με την οποία καλούμε τους πολίτες να ζητούν και να κρατούν τις αποδείξεις από κάθε υπηρεσία. Επικεντρωνόμαστε στη μείωση των ανώφελων εξόδων στον κρατικό τομέα, αλλά και στην περικοπή των μισθών του δημοσίου».

Ο δημοσιογράφος της Ιl Sole 24 Ore, ρωτά «πως μπορεί να εκσυγχρονισθεί το κόμμα, όταν αντιμετωπίζει, κανείς μια τόσο ευρεία οικονομική κρίση;» και ο πρωθυπουργός αποκρίνεται:

«Χρειαζόταν μια τόσο μεγάλη κρίση για να εκσυγχρονισθούν οι πολιτικοί θεσμοί. Σε καλές περιόδους παύουμε να λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις. Το μάθημα που μπορούμε να εξάγουμε από αυτή την κρίση είναι ότι έχουμε όλοι ανάγκη να είμαστε πιο διαφανείς και υπεύθυνοι, από τις τράπεζες μέχρι τα κόμματα. Οι απόψεις των πολιτών πρέπει να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας μορφής σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, με ένα πολύ πιο ενεργό ρόλο για τους πολίτες».

Σχετικά με «το αν είναι ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός στην φορολογική πολιτική της Ευρωζώνης», ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί ότι «Ναι, η παγκόσμια ύφεση προκάλεσε οικονομική αστάθεια και ελλείμματα χωρίς προηγούμενο. Ένας πιο στενός συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι βασικής σημασίας. Χρειάζεται επίσης περισσότερη αλληλεγγύη».

Τέλος, στην ερώτηση «ποια είναι η στάση του ελληνικού λαού σε ότι αφορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας;» ο πρωθυπουργός τονίζει: «πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Υπάρχει ένα όραμα που όλοι συμμεριζόμαστε, ξέρουμε ότι έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επώδυνες, ο κόσμος ξέρει ότι μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι καλύτερα''.

Σειρά επαφών στο Νταβός

Σειρά επαφών είχε στο περιθώριο του 40ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον ιδρυτή και Πρόεδρο του Φόρουμ Κλάους Σουάμπ, τον Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με ομάδα 25 διευθυντών και στελεχών ξένων εφημερίδων, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε «πολύ καλή» και η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο της συνομιλίας και για την κατανόηση, που έδειξαν οι ξένοι δημοσιογράφοι, στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα που υπάρχει σε βάρος της χώρας και στην εφαρμογή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Εξάλλου, τυχαία συνάντηση με τον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι είχαν σήμερα το απόγευμα στους διαδρόμους του Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Ρουμπίνι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη.

Με αφορμή αυτή τη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εξηγήσεις για τα όσα έγραψε και είπε ο οικονομολόγος και ο κ. Ρουμπίνι απάντησε ότι δεν εγνώριζε ότι δεν ισχύουν τα περί δανείου της Ελλάδας από την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε στον κ. Ρουμπίνι ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει.

Η σύντομη συνομιλία κατέληξε με τον κ. Ρουμπίνι να εκφράζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιτ Μίλιμπαντ, με τον οποίο συζήτησαν ευρωπαϊκά θέματα για την οικονομική κρίση, το Κυπριακό και την διεθνή ασφάλεια με επίκεντρο το Αφγανιστάν.

Επίσης ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον προέδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και τον επικεφαλής του οργανισμού εργασίας του ΟΗΕ Χουάν Σομάδια.

"Κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας"

Στη σπέκουλα που γίνεται μέσω φημών, απέδωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την άνοδο των spread για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας στο Νταβός σε πάνελ στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαν Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί, ειπε.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει σπέκουλα η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" (το οποίο κατονόμασε) και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα.

Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή,τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spread.

"Σύμμαχος" στην αναφορά του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ευθύνη είναι δική μας καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία και είχαμε διαφθορά και σπατάλη, ενώ δεν πήραμε τα διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε.

Τα τρία προβλήματα αυτά, πρόσθεσε, επιδεινώθηκαν από την οικονομική κριση.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δέχθηκε τις τρεις από τις τέσσερις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει, εφαρμόζοντας τις βασικές αλλαγές που προωθεί και απάντησε με τις λέξεις "ναι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να πετύχουμε".

Και απευθυνόμενος στους ερωτώντες είπε: συνεχίστε να μας παρακολουθείτε, αλλά να μας έχετε εμπιστοσύνη.

Αλμούνια: "Δεν υπάρχει κίνδυνος"

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η Ελλάδα να χρεωκοπήσει ή να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

"Οχι η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει. Παρακαλώ! Στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει χρεωκοπία, διότι με ένα κοινό νόμισμα η δυνατότητα δανεισμού στο νόμισμά σου είναι μεγαλύτερη... Δεν τίθεται θέμα διάσωσης", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο τηλεοπτικό δίκτυο Blooomberg.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να διεξάγονται συνομιλίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί "στο να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη μείωση του ελλείμματος".

Πάντως η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει θέμα μεγάλης ανησυχίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα λάβει και πάλι σήμερα τον λόγο, στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

ana-mpa
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.