Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ικανοποιητικές και προς τη σωστή κατεύθυνση, οι θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,


Η κυρία Υπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα στο v4.ethnos, δεσμεύτηκε για  θεσμικές παρεμβάσεις και «όχι» σε προσωρινές παροχές, με τα γνωστά κριτήρια.




Οι γνωστοί  κοκινογάλαζιοι "αγροτοπατέρες" ας το καταλάβουν επιτέλους και ας σοβαρευτούν.

Οι επιδοτήσεις και οι οικονομικές ενισχύσεις, ΔΕΝ είναι κρατικός μισθός στο πραγματικό τους  εισόδημα, αλλά μία επιπλέον προσθετική βοήθεια της ΕΕ για να μπορέσει η ευρωπαϊκή γεωργία να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική διεθνώς.

Η μέχρι σήμερα ΄ρουσφετολογική τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, χάιδευε τα αυτιά των αγροτών για ψηφοθηρικούς λόγους και μόνον. Τους έκρυβε την αλήθεια και προσπαθούσε να τους πείσει, και το κατόρθωνε όπως λ.χ και πέρυσι ο κ. Χατζηγάκης με τα  500 εκ τα οποία ως γνωστόν η ΕΕ μας έχει εγκαλέσει μαζί με όλα τα άλλα που έγιναν στην οικονομική διαχείριση και απόκρυψη στοιχείων.


Επιτέλους ας σοβαρευτούμε ως χώρα και ας δώσουμε την αναγκαία προθεσμία που χρειάζεται η αγροτική μας πολιτική να βγει από τα πράγματι σοβαρά προβλήματά της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:


"...Ρήξεις παντού και βαθιές θεσμικές αλλαγές στην αγροτική οικονομία και στο αγροτικό κίνημα υποσχέθηκε στη χθεσινή συνάντησή της με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών η επί της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.
Αρνήθηκε με κομψό είναι η αλήθεια τρόπο να δεσμευθεί για ενίσχυσή τους με... ρευστό χρήμα, αλλά επέμεινε πως το εισόδημα των αγροτών σίγουρα θα βελτιωθεί με θεσμικά μέτρα που θα λάβει το υπουργείο.
Η κυρία Μπατζελή κατά τη διάρκεια της συνάντησης χθες στο υπουργείο (3 - 5.30 μ.μ.) δεσμεύθηκε για θεσμικές λύσεις που θα προωθηθούν με πέντε νομοσχέδια τα οποία ήδη άρχισαν να μπαίνουν σε διαβούλευση. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται:
Αγορά: Χτύπημα των καρτέλ με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της δράσης τους σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας.
Τιμές παραγωγού: Προώθηση πωλήσεων γεωργικών προϊόντων μέσω και του Διαδικτύου (διαγωνισμοί προμηθειών στο Ιντερνετ), νέους εξειδικευμένους Οργανισμούς μέσω των συνεταιρισμών που θα ανασυγκροτηθούν.
Μεσάζοντες - έμποροι: Για να χτυπηθούν τα «καπέλα» και η αισχροκέρδεια σε βάρος των παραγωγών που πληρώνονται σε εξευτελιστικές τιμές και των καταναλωτών που αγοράζουν τα τρόφιμα ακριβότερα πάνω από 2.500%, θα προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Για παράδειγμα, θα καθιερωθεί ποσοστό κέρδους γύρω στο 30% για τον μεσολαβούντα έμπορο και επιπλέον ποσοστό πάνω από αυτό θα φορολογείται ως εισόδημα.
«Τειρεσίας», όπου θα εγγράφονται έμποροι αλλά και παραγωγοί που διαθέτουν στην αγορά ακατάλληλα ή επικίνδυνα τρόφιμα. Θα τους απαγορεύεται επίσης η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς.
«Ελληνοποιήσεις»: Ηλεκτρονική διασύνδεση και συνεργασία με υπουργείο Οικονομικών - τελωνεία, για να ελέγχεται σχολαστικά η διάθεση των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και να προλαμβάνεται η... βάπτισή τους σε ελληνικά..."

Φίλε αγρότη και συ τίμιε αναγνώστη μας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, σε δημοσίευμα στο agronews:

"...Όλο και μικρότερη γίνεται με το πέρασμα των χρόνων η συμμετοχή της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) του αγροτικού τομέα στο συνολικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας. 
Ενδεικτικά για το 2009 υπολογίζεται στο 3,7%, ενώ το 2001 βρισκόταν στο 6,2% και το 1991 στο 15,7%. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος κατά το έτος 2009 ο αγροτικός τομέας απασχολεί το 11.6% του συνολικού εργατικού δυναμικού, σημειώνοντας πτώση κατά 4.4% σε σύγκριση με το 2000. 
Μικρή πτώση σημειώνουν και οι συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, καθώς ανέρχονται στις 37.614 χιλιάδες στρέμματα, τη στιγμή που το 2000 έφταναν τα 39.365 χιλιάδες στρέμματα. 
Η συμμετοχή της φυτικής παραγωγής στην ακαθάριστη αξία της συνολικής αγροτικής παραγωγής ανέρχεται στο 72%, ενώ για την ζωική παραγωγή το ποσοστό φτάνει το 28%...."

 Η συνέχιση λοιπόν με τις πολιτικάντηδες επιλογές του παρελθόντος πρέπει να λάβουν ένα τέλος.

Η σημερινή ηγεσία του Υπ.Α.Αν. και έχει τη τεχνογνωσία σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τη βούληση της Υπουργού να πετύχει σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας μας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όλα τα άλλα που γράφονται και ακούγονται είναι "εν αμαρτίαις" και σε ανακυκλώσιμες ρουσφετολογικές συνταγές με τα γνωστά. ατέρμονα αδιέξοδα και σαφώς με τα αναμενόμενα  δυσάρεστα  αποτελέσματα.

Οι ίδιοι οι αγρότες ας το καταλάβουν και ας υποστηρίξουν τα νέα θεσμικά μέτρα. Οι υποκινητές τους τέλος ας μας πείσουν με τα "έσχες τους" με   τα πειστικά, αν τολμούν "πόθεν τους"

Νάσος

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.