Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Τάσος Κουράκης: Η “άλλη” Ευρώπη, πλάι στη Γάζα!

 
Η “άλλη” Ευρώπη, πλάι στη Γάζα!

Μέσα από την ανέξοδη και αναίτια επίδειξη ισχύος των ισραηλινών στη Γάζα απέναντι σε έναν καχεκτικό παλαιστινιακό λαό, ξεπηδάει κάτι που ίσως είναι ακόμα πιο προκλητικό. Η αραβική αναλγησία απέναντι σ' αυτό το λαό, έτσι όπως εκδηλώνεται από Αγύπτιο και Αραβικό Σύνδεσμο. Πράγμα, που επιβεβαιώνεται από τη συνέντευξη που μας έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες εκεί.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης 63 προσωπικοτήτων (βουλευτών, ευρωβουλευτών και πρώην υπουργών) της Ευρώπης, υπήρχε και ένα ελληνικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους βουλευτές Σοφία Σακοράφα (ΠΑΣΟΚ) και Τάσο Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ).
Ερώτηση: Έναν ακριβώς χρόνο μετά το ανελέητο σφυροκόπημα των Παλαιστινίων της Γάζας από τις ισραηλινές βόμβες, και κοντά τριάμισση χρόνια από την έναρξη του αποκλεισμού της, τι είναι αλλαγμένο σήμερα;
-Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο βομβαρδισμένο κτίριο του κοινοβουλίου. Κατά σύμπτωση έβγαλα φωτογραφία εκεί, στο ίδιο σημείο με τότε που είχαμε πάει στον αποκλεισμό του 2008. Ήταν εξαιρετικά λυπηρό να βλέπει το κτίριο της Δημοκρατίας να είναι σε αυτή την κατάσταση, ακόμα.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι υπάρχουν ακόμα κομμάτια από το λευκό φώσφορο στο έδαφος, τα οποία και ξέθαβαν μπροστά μας. Προκαλεί τεράστια καταστροφή στο δέρμα. Δεν εισχωρεί στον οργανισμό, αλλά προκαλεί παραμορφώσεις. Ήταν ανατριχιαστικό!
Όσο για τους παλαιστινίους, εκεί, απλώς δεν ξυπνούν- τουλάχιστον σε καθημερινή βάση- με το φόβο μήπως καμιά βόμβα χτυπήσει το σπίτι τους ή τη γειτονιά τους.
Ωστόσο, ενίοτε, υπάρχουν βομβαρδισμοί με διάφορα προσχήματα, όπως αυτό, πριν από λίγες μέρες. Εκτός τούτου, οι υποδομές σε επίπεδο παραγωγικών μονάδων, σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων και κατοικιών, δεν έχουν αποκατασταθεί ούτε στο ελάχιστο.
Ερώτηση: Τι ήταν αυτό που, σε πολιτικό επίπεδο, σας "έμεινε" περισσότερο απ' αυτό το ταξίδι;
-Αυτό που όχι μόνο με εντυπωσίασε αλλά άφησε όλη την ξένη αντιπροσωπεία, άφωνη, δεν το συναντήσαμε στη Γάζα. Το συναντήσαμε στην Αίγυπτο. Ήταν σε μία σημαντική επίσκεψη που κάναμε στον υπουργό εξωτερικών της χώρας, Αμπούλ Γέιτ, που μας δέχθηκε από κοινού με τον πρόεδρο της Βουλής τους και τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. Το επιθετικό τους ύφος ήταν αφοπλιστικό. Σε έκανε να παγώνεις. Μας είπαν ότι "είναι δική μας δουλειά πως θα φυλάξουμε τα σύνορά μας". Φυσικά, συναντήσαμε και τον αρχηγό της Χαμάς και πρωθυπουργό, κ. Χανίγια.
(Όπως έχουμε αναφέρει και πάλι από αυτή τη στήλη, έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί από τους Αιγυπτίους, τεράστιοι ατσαλότοιχοι σε βάθος 30 μέτρων μέσα στη γη, ώστε να μην μπορεί να υπάρχει πέρασμα ούτε από τα τούνελ που ενώνουν τη Γάζα με την Αίγυπτο).
Ερώτηση: Ποια ήταν η δική σας στάση και πως δικαιολόγησαν την ντροπιαστική τους ενέργεια να κλείσουν ακόμα και τη μικρή αυτή χαραμάδα στο Σινά (τα τούνελ), απ' όπου θα μπορούσαν οι αποκλεισμένοι παλαιστίνιοι να παίρνουν κυριολεκτικά μια ανάσα μέσα από τον περιμετρικό και ασφυκτικό τους κλοιό;
-Φυσικά, μη φανταστείτε ότι μουδιάσαμε! Σε έντονο και επίμονο ύφος, ζητήσαμε εξηγήσεις γι' αυτό που λέτε. Μας απάντησαν,, λοιπόν, ότι τα τούνελ τα έκλεισαν γιατί ήταν παράνομα. Μας είπαν, χαρακτηριστικά,"ας έρθει ο ηγέτης της Χαμάς να φυλάει τα σύνορα αν νομίζετε ότι δε μπορούμε εμείς"! Εμείς βοηθάμε σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις και κρατώντας τις ισορροπίες, με τρόπο που να ικανοποιούμε και τα δικά μας συμφέροντα". Ήταν τόσο ιταμό το ύφος τους που προκάλεσε την ανάλογη αντίδραση και του Άγγλου εκπροσώπου του κλιμακίου μας που τους επανέφερε στην τάξη λέγοντάς τους ότι ξεχνούν πως μιλούν σε φιλοξενουμένους τους.
Ερώτηση: Ποιο ήταν το ουσιαστικό κέρδος απ' αυτή την επίσκεψη; Αν υπήρξε..
-Κοιτάξτε. Τη στιγμή που η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την εκλεγμένη ΧΑΜΑΣ και την χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, η παρουσία από μόνη της τόσων εξεχουσών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, δίνει μια ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός και περνάει ένα μήνυμα. Πιστεύω ότι η επίσκεψη είχε έναν ηχηρό αντίκτυπο σε όλους τους παλαιστίνιους, στον άλλο αραβικό κόσμο, αλλά και στους χαράσσοντες την ευρωπαϊκή πολιτική.
Ερώτηση: Ένας ζωτικής σημασίας τομέας σε τέτοιες καταστάσεις, βίας και αποκλεισμού ενός ολόκληρου λαού, είναι η Παιδεία. Λειτουργούν τα σχολεία; Υπάρχει ανώτατη Παιδεία;
-Είναι συγκλονιστικό! Κρατάνε ένα πολύ καλό επίπεδο στην τεχνολογία. Έχουν ένα τρομερά υψηλό ποσοστό διδακτόρων. Είναι υψηλότατου επιπέδου το ισλαμικό πανεπιστήμιο. Εντυπωσιακό είναι ότι τα κορίτσια που φοιτούν είναι πάνω από το 60% των φοιτητών, παρά το θρήσκευμα...
Σήμερα 17 παλαιστίνιοι βουλευτές ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Βουλής βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ, ανάμεσα στους 10.000 παλαιστινίους, οι περισσότεροι χωρίς δίκη, με ποινές πάνω από 30 χρόνια.


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.