Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Απο κοινού δήλωση Ευ. Βενιζέλου και Αντρ. Λοβέρδου



Οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Λοβέρδος έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Επειδή κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να παρερμηνεύσουν ή να προσδώσουν άλλες διαστάσεις σε  πρόσφατες δηλώσεις μας και προκειμένου η δημόσια συζήτηση να εστιάζεται στην ουσία των πραγμάτων, θέλουμε να τονίσουμε από κοινού τα εξής:
Το κάθε Υπουργείο στο πεδίο της αρμοδιότητας του αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μακροχρόνια και πιεστικά προβλήματα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακά αποτελεσματικό, λαμβανομένων προφανώς υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε χώρου
. .

22/01/2010, Διαβάστε την απο κοινού δήλώση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέα Λοβέρδο, εδώ: http://www.evenizelos.gr/statements/1623-syntakseis

ΣΧΕΤΙΚΑ:
Σύγκρουση Βενιζέλου-Λοβέρδου, 
Αφορμή η εξαγγελία για διακοπή της πρόωρης συνταξιοδότησης των αξιωματικών

Του Κωνσταντινου Zουλα

Νέο μέτωπο ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης απειλήθηκε να διαμορφωθεί χθες, με επίκεντρο τη συνταξιοδότηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος αντέδρασε σφοδρά με δήλωσή του σε αναφορά του υπουργού Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδου για το συνταξιοδοτικό των αξιωματικών. Ο κ. Λοβέρδος, ενημερώνοντας τη Βουλή για την πορεία του διαλόγου για το ασφαλιστικό, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να μπει τέλος στη συνταξιοδότηση αξιωματικών σε ηλικία 48 ετών.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι «τα ζητήματα που αφορούν το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ιεραρχική δομή, τις προαγωγές και τις αποστρατείες τους ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικης Αμυνας, η πολιτική του οποίου εκφράζεται με τις δημόσιες δηλώσεις μόνον του υπουργού Εθνικής Αμυνας και τις ταυτόσημες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού». Ο κ. Λοβέρδος απέφυγε να σηκώσει το γάντι που ευθέως έριξε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έθεσε ουσιαστικά ζήτημα αρμοδιοτήτων. Συνεργάτες του υπουργού Εργασίας ανέφεραν ότι η άποψή του διατυπώθηκε όχι ως πρόταση στον διάλογο αλλά στο πλαίσιο μιας συζήτησης και ότι εάν ετίθετο θέμα για τις συντάξεις των ενστόλων θα έπρεπε, ασφαλώς, να είχε προηγηθεί συμφωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η δυσφορία που προκάλεσε στο Μαξίμου η νέα δημόσια διαφοροποίηση υπουργών υποχρέωσε εν τέλει και τους δύο υπουργούς να προβούν σε κοινή ανακοίνωση.
Σε αυτήν, η οποία σημειωτέον εκδόθηκε από το υπουργείο Αμυνας, αφού υποστηρίζεται ότι «κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να παρερμηνεύσουν ή και να προσδώσουν άλλες διαστάσεις στις δηλώσεις μας, τονίζουμε από κοινού ότι το κάθε υπουργείο στο πεδίο της αρμοδιότητάς του αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μακροχρόνια και πιεστικά προβλήματα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, λαμβανομένων προφανώς υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε χώρου».

Σημειώνεται ότι το νέο ενδοκυβερνητικό «επεισόδιο» ήρθε να προστεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα που υπήρχε στο Μαξίμου, λόγω της απροθυμίας που επιδεικνύουν οι αγρότες να ανταποκριθούν ακόμη και στη χθεσινή πρωθυπουργική έκκληση να άρουν εδώ και τώρα τα μπλόκα «συναισθανόμενοι», όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «τις ευθύνες τους και για τη διεθνή εικόνα της χώρας». Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την άρνηση των αγροτών να μετέχουν στον διάλογο που έχει αναγγείλει το κυβερνών κόμμα τη Δευτέρα στο Ζάππειο, αλλά αδυνατούσαν να προσδιορίσουν τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση παράτασης των κινητοποιήσεων και την προσεχή εβδομάδα.

Ανάλογη αγωνία διέκρινε κανείς και στους περισσότερους υπουργούς οι οποίοι χαρακτήριζαν χθες πολύ κρίσιμες τις αμέσως επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που εκ των πραγμάτων δοκιμάζεται η αποφασιστικότητα του κυβερνώντος

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.