"Όμως, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία της επιτήρησης, εκείνο το οποίο οφείλουμε ως χώρα, ως ελληνική οικονομία, ως κράτος και ως κοινωνία που θέλουμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, είναι να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Μέτρα τολμηρά,... πάνω από όλα μέτρα δίκαια και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση..."
Σημεία της συνέντευξης:
- Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, κυριολεκτικά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μα τεράστια προσπάθεια την οποία οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας και η κυβέρνηση και οι πολίτες και οι Τράπεζες και οι επιχειρήσεις και ο επιχειρηματικός κόσμος προκειμένου να βγούμε από την κρίση.
- Η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει μια συνολική πολιτική, εισοδηματική πολιτική και φορολογική πολιτική, την οποία θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο αίσθημα δικαίου το οποίο έχει ανάγκη η κοινωνία. Πράγματι έχετε απόλυτα δίκιο, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι μισθωτός, είναι εργαζόμενος και φορολογείται διαρκώς στην πηγή από τα εισοδήματα του, αισθάνεται εξαιρετικά αδικημένος αν βλέπει δίπλα του κάποιον άλλον να φοροδιαφεύγει και να θησαυρίζει. Γι' αυτό το λόγο χρειαζόμαστε νέα μέτρα, νέες προσεγγίσεις.
- Η χώρα βρίσκεται σε επιτήρηση και μάλιστα για δεύτερη φορά μετά από την αλόγιστη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Και είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να κρινόμαστε επί των πεπραγμένων μας και όχι επί των ...
προθέσεων μας κάθε μήνα από την Ε.Ε. Γι' αυτό το λόγο σας λέω ότι η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επεξεργασία των συγκεκριμένων προτάσεων όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική και τη φορολογική πολιτική. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όταν οι πολίτες θα δουν τον συνδυασμό και των δυο, θα διαπιστώσουμε ότι πράγματι κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχει δεσμευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου, στην κατεύθυνση δηλαδή μιας πορείας εξόδου από την κρίση σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της συνοχής και της αλληλεγγύης στην κοινωνία μας.
- Όταν βλέπουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά θα δούμε ότι παντού υπάρχει κάποιος λόγος για να αισθάνεται καθένας αδικημένος. Την ίδια στιγμή όμως η κάθε κυβέρνηση και νομίζω όλοι μας, μια κοινωνία που θέλει να αισθάνεται ότι λειτουργεί συλλογικά, έχουμε υποχρέωση να δούμε και ποιοι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους ή ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους και ότι οικογένειες μπορεί να μείνουν κυριολεκτικά στον αέρα.
- Εμείς είμαστε εδώ ακριβώς για να οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνία, να φέρουμε μια ελπίδα και να οργανώσουμε μια συνολική προσπάθεια όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε αυστηροί και πρέπει να είμαστε μέσα σε πλαίσια τέτοια που να μην επιτρέπουν τη δημιουργία των αδικιών. Και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να εγγυηθούμε και την ενίσχυση των ανθρώπων οι οποίοι πράγματι έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο με τις εισοδηματικές ενισχύσεις και κυρίως μέσα από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ή να δημιουργήσουμε νέες σε καινούργια επαγγέλματα, είτε από την άλλη πλευρά να κινητοποιήσουμε την ίδια την αγορά.
- Μόνο με σκληρά μέτρα δεν μπορεί να βγούμε από την κρίση. Χρειαζόμαστε γρήγορα υποστήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, της αγοράς, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για να ενισχύσουμε την αγοραστική τους δύναμη, για να μπορέσει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της.
- Οι αποδείξεις έχουν και αυτές τη δική τους αξία, γιατί συμβάλουν με τον έναν και με τον άλλο τρόπο στη δημιουργία μιας φορολογικής συνείδησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Επικρατούσε η ευκολία της συναλλαγής. Γιατί περί αυτού επρόκειτο, αν κάποιος συμφωνεί να μην πληρώσει το ΦΠΑ και να πληρώσει κάτι λιγότερο. Αυτό ακριβώς όμως δημιούργησε μια εξαιρετικά μεγάλη στρέβλωση στη συνολική συνείδηση της κοινωνίας μας, το οποίο είχε και δημοσιονομικά αποτελέσματα, όσον αφορά δηλαδή το προϋπολογισμό του κράτους και τα έσοδα του κράτους.
- Η κυβέρνηση κάνει τεράστια προσπάθεια, σκληρότατη προσπάθεια και πρέπει να σας πω ότι πολύ λίγα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη για την ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών και τη σταθεροποίηση της χώρας και από την άλλη πλευρά την ανάγκη για να δώσουμε το δείγμα γραφής όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτό θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Σε κάθε περίπτωση όμως εδώ είμαστε για να κρίνουμε και να αξιολογούμε όλες τις πολιτικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται.
- Να περιμένετε λίγες μέρες να δείτε συνολικά το φορολογικό νομοσχέδιο και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εδώ είμαστε ξανά για να το σχολιάσουμε. Μέχρι τότε έχετε εμπιστοσύνη και πάνω από όλα ελπίδα και αισιοδοξία. Γιατί η συνεχής κινδυνολογία και η συνεχής απομείωση των ελπίδων του κόσμου μόνο αρνητικές συνέπειες έχει στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στην οικονομία μας.
- Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν πάντοτε τις υγιείς αντιδράσεις των εργαζομένων και του μαζικού κινήματος με ουσιαστικό διάλογο, με συζήτηση, με παρουσίαση όλων των πραγματικών δεδομένων. Και ελπίζω ότι εφ' όσον το επιθυμούν θα συμμετάσχουν όλοι με ουσιαστικό τρόπο σε αυτές τις συζητήσεις.
- Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από την υποστήριξη όλων των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις πολιτικές δυνάμεις, αναφέρομαι κυρίως στις δυνάμεις της οικονομίας, στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους πολίτες, να ενισχύσουμε την ελπίδα που έχουμε εναποθέσει στον Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και να τη βάλουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
- Όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, όλων των πολιτικών κομμάτων γίνονται δέκτες αυτής της πραγματικότητας και της αγωνίας του κόσμου, αλλά από την άλλη πλευρά είναι απολύτως καθαρή και η απόφαση του κόσμου να συνεχίσει να ελπίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή μας μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Φυσικά εμείς δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι αν δεν μπορέσουμε να δικαιώσουμε αυτές τις ελπίδες πολύ εύκολα αυτό μπορεί να μετατραπεί σε οργή. Και γι' αυτό το λόγο κι εμείς προσέχουμε τα βήματα μας. Γι' αυτό τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε είναι μετρημένα, είναι συγκεκριμένα, είναι συγκροτημένα και πάνω από όλα είναι διαπραγματεύσιμα στα πλαίσια της Ε.Ε.
- Οι κερδοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους. Αυτή είναι η δουλειά τους, να επιδιώκουν το κέρδος και μάλιστα με κάθε τρόπο. Αυτή η περίοδος ακριβώς όμως είναι η περίοδος όπου υπάρχει και μια γενικότερη επίθεση προς την Ε.Ε., υπό την έννοια ότι υπάρχει ένας ισχυρότατος ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά το ευρώ, το δολάριο και άλλα νομίσματα. Η αλήθεια είναι ότι η Ε.Ε. έχει ορισμένα κενά όσον αφορά το νομοθετικό της πλαίσιο. Γιατί η συνθήκη του Μάαστριχτ η οποία οργάνωσε την πορεία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης δεν είχε προβλέψει τις περιόδους κρίσης, πώς μπορεί δηλαδή να αντιδράσει η ίδια η Ε.Ε. και ποιες είναι οι δυνατότητες της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ε.Ε. σε περιόδους κρίσης, σε περιόδους ύφεσης, όπως τώρα. Γι' αυτό το λόγο χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και αποφάσεις οι οποίες δεν αφορούν φυσικά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορούν το σύνολο της Ε.Ε., της ευρωπαϊκής οικονομίας και νομίζω ότι είναι υποχρέωση όλων των κυβερνήσεων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να οργανώσουν τις άμυνες της Ε.Ε. και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Και αυτό θα το δούμε στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όταν και εφόσον οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων συζητήσουν ακριβώς αυτό το θέμα.
- Όμως, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία της επιτήρησης, εκείνο το οποίο οφείλουμε ως χώρα, ως ελληνική οικονομία, ως κράτος και ως κοινωνία που θέλουμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, είναι να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Μέτρα τολμηρά, πάνω από όλα μέτρα δίκαια και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Και δεν πρέπει να χάνουμε ούτε μια μέρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης από τη μια πλευρά των εσόδων του κράτους και από την άλλη της ενίσχυσης της αγοράς και της αναπτυξιακής διαδικασίας.
- Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέραν των άλλων έχει να διαχειριστεί και την αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς την παραλάβαμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πρέπει να σας πω ότι αυτό δημιούργησε ακόμα πιο δύσκολο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε αυτή την περίοδο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα δούμε αναλυτικά και στη συνέχεια καθώς αυτή την ώρα έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον κ. Χρήστο Παπουτσή.
Καλό μεσημέρι κ. Παπουτσή.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γεια σας, καλό μεσημέρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε τις εξελίξεις στην οικονομία κ. Παπουτσή. Κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Έχουμε αφ' ενός τον ασφυκτικό κλοιό από τις Βρυξέλες. Από την άλλη πλευρά μοιάζει κάποιες κοινωνικές τάξεις οι οποίες βρίσκονται στο όριο της φτώχειας κυριολεκτικά να αντιμετωπίζουν λαίλαπα νέων φορολογικών μέτρων.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έχω την αίσθηση ότι όλη η κοινωνία αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Δεν είναι μια μόνο εισοδηματική τάξη. Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, κυριολεκτικά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μα τεράστια προσπάθεια την οποία οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας και η κυβέρνηση και οι πολίτες και οι Τράπεζες και οι επιχειρήσεις και ο επιχειρηματικός κόσμος προκειμένου να βγούμε από την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη κ. Παπουτσή είναι ότι κυρίως οι μικροί πληρώνουν, οι συνήθεις ύποπτοι, εκείνοι που είναι καταγεγραμμένοι στην Εφορία, εκείνοι που δηλώνουν τα πλήρη εισοδήματα τους, οι ειλικρινείς φορολογούμενοι. Και ξεφεύγουν αυτοί που κατά κανόνα ξεφεύγουν από την μέγγενη της Εφορίας αυτοί που κατά κανόνα φοροδιαφεύγουν συστηματικά και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γι' αυτό επιχειρεί η κυβέρνηση να κάνει μια συνολική πολιτική, εισοδηματική πολιτική και φορολογική πολιτική την οποία θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες και θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο αίσθημα δικαίου το οποίο έχει ανάγκη η κοινωνία.
Πράγματι έχετε απόλυτα δίκιο, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι μισθωτός, είναι εργαζόμενος και φορολογείται διαρκώς στην πηγή από τα εισοδήματα του, αισθάνεται εξαιρετικά αδικημένος αν βλέπει δίπλα του κάποιον άλλον να φοροδιαφεύγει και να θησαυρίζει. Γι' αυτό το λόγο χρειαζόμαστε νέα μέτρα, νέες προσεγγίσεις.
Οι αποδείξεις έχουν και αυτές τη δική τους αξία, γιατί συμβάλουν με τον έναν και με τον άλλο τρόπο στη δημιουργία μιας φορολογικής συνείδησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Από την άλλη πλευρά, το κράτος, η Πολιτεία έχει και αυτή την υποχρέωση να φορολογεί ανάλογα με την φοροδοτική δυνατότητα του κάθε πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του φορολογούμενου. Αλλά το πείραμα αυτό που είχε γίνει με τις αποδείξεις παλαιότερα -θα θυμάστε, «αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη» ήταν το σχετικό σλόγκαν- δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γιατί πάντοτε επικράτησε η ευκολία της συναλλαγής. Γιατί περί αυτού επρόκειτο, αν κάποιος συμφωνεί να μην πληρώσει το ΦΠΑ και να πληρώσει κάτι λιγότερο. Αυτό ακριβώς όμως δημιούργησε μια εξαιρετικά μεγάλη στρέβλωση στη συνολική συνείδηση της κοινωνίας μας, το οποίο είχε και δημοσιονομικά αποτελέσματα, όσον αφορά δηλαδή το προϋπολογισμό του κράτους και τα έσοδα του κράτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπουτσή ένας δημόσιος υπάλληλος για παράδειγμα που παίρνει 1.500-1.600 € γιατί να μην νιώθει και γιατί να μην είναι αδικημένος από τη στιγμή που έχει κάνει έναν προϋπολογισμό και βλέπει ξαφνικά ότι πρόκειται να του κοπούν 200 ή 300 € ενδεχομένως από τα επιδόματα;
Πώς θα τα βγάλει πέρα αυτός ο άνθρωπος;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κοιτάξτε, όταν βλέπουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά θα δούμε ότι παντού υπάρχει κάποιος λόγος για να αισθάνεται καθένας αδικημένος.
Την ίδια στιγμή όμως η κάθε κυβέρνηση και νομίζω και όλοι μας, μια κοινωνία που θέλει να αισθάνεται ότι λειτουργεί συλλογικά, έχουμε υποχρέωση να δούμε και ποιοι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους ή ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους και ότι οικογένειες μπορούν να μείνουν κυριολεκτικά στον αέρα.
Η αλήθεια είναι ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα, η κυβέρνηση τώρα αντιμετωπίζει σοβαρά αδιέξοδα, η κάθε οικογένεια βρίσκεται μπροστά στην απώλεια ελπίδας για το αύριο και εμείς είμαστε εδώ ακριβώς για να οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνία, να φέρουμε μια ελπίδα και να οργανώσουμε μια συνολική προσπάθεια όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας.
Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε αυστηροί και πρέπει να είμαστε μέσα σε πλαίσια τέτοια που να μην επιτρέπουν τη δημιουργία των αδικιών στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως για εκείνους οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και εκείνους οι οποίοι αποφεύγουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στα δημόσια οικονομικά.
Και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να εγγυηθούμε και την ενίσχυση των ανθρώπων οι οποίοι πράγματι έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο με τις εισοδηματικές ενισχύσεις και κυρίως μέσα από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ή να δημιουργήσουμε νέες σε καινούρια επαγγέλματα, είτε από την άλλη πλευρά να κινητοποιήσουμε την ίδια την αγορά.
Μη ξεχνάμε -και αυτό είναι που τονίζω συνεχώς και σε όλες τις κατευθύνσεις- ότι μόνο με σκληρά μέτρα δεν μπορεί να βγούμε από την κρίση. Χρειαζόμαστε γρήγορα υποστήριξη της ανάπτυξης, της αναπτυξιακής διαδικασίας, της αγοράς, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για να ενισχύσουμε την αγοραστική τους δύναμη, για να μπορέσει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως έχει καθυστερήσει κ. Παπουτσή η κυβέρνηση τόσο στη λήψη των μέτρων, αυτών των φορολογικών, με δεδομένη τη διεθνή πίεση που είχαμε και από την άλλη πλευρά του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος ενδεχομένως θα δώσει και την προοπτική της εξόδου από την κρίση;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κοιτάξτε, όλα αυτά συνήθως γίνονται πράξη από τις κυβερνήσεις τον μήνα Απρίλιο. Εμείς επιταχύνουμε τις διαδικασίες αυτές. Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ε.Ε., παρουσιάσαμε τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά τους προσανατολισμούς της εισοδηματικής και της φορολογικής πολιτικής. Τώρα αναμένεται η εξειδίκευση.
Έτσι κι αλλιώς μη ξεχνάμε ποτέ ότι η χώρα βρίσκεται σε επιτήρηση και μάλιστα για δεύτερη φορά μετά από την αλόγιστη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Και είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να κρινόμαστε επί των πεπραγμένων μας και όχι επί των προθέσεων μας κάθε μήνα από την Ε.Ε. Γι' αυτό το λόγο σας λέω ότι η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επεξεργασία των συγκεκριμένων προτάσεων όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική και τη φορολογική πολιτική.
Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όταν οι πολίτες θα δουν τον συνδυασμό και των δυο, θα διαπιστώσουμε ότι πράγματι κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχει δεσμευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου, στην κατεύθυνση δηλαδή μιας πορείας εξόδου από την κρίση σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της συνοχής και της αλληλεγγύης στην κοινωνία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε πολλοί όμως ότι αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει. «Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας» συνεχίζει να είναι, νεοφιλελεύθερη.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ας μη σκεφτόμαστε ακριβώς τι θα συνέβαινε σήμερα στη χώρα αν ήταν ακόμη ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση του στην εξουσία. Ας μη το σκεφτόμαστε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο όχι μόνο των εταίρων μας στην Ε.Ε., αλλά και των κερδοσκόπων, καθώς το Ευρώ μέσω της Ελλάδος και τώρα και άλλων χωρών έχει δεχτεί μια γιγαντιαία, παγκοσμίου εμβελείας, επίθεση και η χώρα μας βρέθηκε ως ο αδύναμος κρίκος σ' αυτή την περίπτωση.
Μήπως ορισμένες αστοχίες από την κυβέρνηση, όπως αυτά τα περί φορολόγησης καταθέσεων κλπ. κόστισαν περαιτέρω στην οικονομία μας και κλόνισαν και την εμπιστοσύνη των αγορών κ. Παπουτσή;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να σας πω. Οι κερδοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους. Αυτή είναι η δουλειά τους, να επιδιώκουν το κέρδος και μάλιστα με κάθε τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι αν κάνουμε και εμείς τη δουλειά μας ως κυβέρνηση για να αποτρέψουμε τους κερδοσκόπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε 4 μήνες κυβέρνηση.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτή η περίοδος ακριβώς όμως είναι η περίοδος όπου υπάρχει και μια γενικότερη επίθεση προς την Ε.Ε., υπό την έννοια ότι υπάρχει ένας ισχυρότατος ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά το ευρώ, το δολάριο και άλλα νομίσματα.
Η αλήθεια είναι ότι η Ε.Ε. έχει ορισμένα κενά όσον αφορά το νομοθετικό της πλαίσιο. Γιατί η συνθήκη του Μάαστριχτ η οποία οργάνωσε την πορεία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης δεν είχε προβλέψει τις περιόδους κρίσης, πώς μπορεί δηλαδή να αντιδράσει η ίδια η Ε.Ε. και ποιες είναι οι δυνατότητες της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ε.Ε. σε περιόδους κρίσης, σε περιόδους ύφεσης, όπως τώρα.
Γι' αυτό το λόγο χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και αποφάσεις οι οποίες δεν αφορούν φυσικά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορούν το σύνολο της Ε.Ε., της ευρωπαϊκής οικονομίας και νομίζω ότι είναι υποχρέωση όλων των κυβερνήσεων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να οργανώσουν τις άμυνες της Ε.Ε. και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Και αυτό θα το δούμε στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όταν και εφόσον οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων συζητήσουν ακριβώς αυτό το θέμα.
Όμως, ανεξάρτητα από αυτό, η ελληνική οικονομία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε κρίση. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, από τη διαδικασία της επιτήρησης, εκείνο το οποίο οφείλουμε ως χώρα, ως ελληνική οικονομία, ως κράτος και ως κοινωνία που θέλουμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, είναι να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Μέτρα τολμηρά, πάνω από όλα μέτρα δίκαια και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.
Και δεν πρέπει να χάνουμε ούτε μια μέρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης από τη μια πλευρά των εσόδων του κράτους και από την άλλη της ενίσχυσης της αγοράς και της αναπτυξιακής διαδικασίας. 'Όταν λέω της αγοράς εννοώ και της προοπτικής φυσικά της εργασίας μέσα από την ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης όπου μπορούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπουτσή, πολλά ακούγονται και ακούγονται πάρα πολλές φωνές και μάλιστα και μέσα από το ΠΑΣΟΚ ορισμένες από αυτές, που λένε, με δεδομένη βέβαια πάντα τη λαίλαπα της διεθνούς κρίσεως, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια περισσότερο μονεταριστική προσέγγιση και ξεχνά ενδεχομένως, λησμονεί, τον κοινωνικό χαρακτήρα, που είναι και ένας προνομιακός χώρος του ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί είναι εκείνοι που συζήτησαν για παράδειγμα το όριο των 2.000 € στη φορολόγηση που τώρα το βλέπουμε να υλοποιείται. Διότι όταν λέμε ότι κάτω από τις 30.000 € υπάρχει μια ελάφρυνση, αλλά πάνω από τις 30.000 € υπάρχει επιβάρυνση, πραγματικά αυτό αν το δείτε με τους 14 μισθούς είναι στο όριο των 2.000 €, που κι εσείς ακόμη ο ίδιος είχατε αντιταχθεί.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η κυβέρνηση κάνει τεράστια προσπάθεια, σκληρότατη προσπάθεια και πρέπει να σας πω ότι πολύ λίγα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη για την ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών και τη σταθεροποίηση της χώρας και από την άλλη πλευρά την ανάγκη για να δώσουμε το δείγμα γραφής όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτό θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος.
Σε κάθε περίπτωση όμως εδώ είμαστε για να κρίνουμε και να αξιολογούμε όλες τις πολιτικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται.
Από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση έχει ανάγκη από την υποστήριξη όλων των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις πολιτικές δυνάμεις, αναφέρομαι κυρίως στις δυνάμεις της οικονομίας, στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους πολίτες, να ενισχύσουμε την ελπίδα που έχουμε εναποθέσει στον Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και να τη βάλουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα εισοδήματα όμως δεν διαθέτουν ούτε βίλες στη Μύκονο, ούτε κότερα, ούτε off shore εταιρείες. Θα χτυπηθεί αυτός ο πλούτος;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να περιμένετε λίγες μέρες να δείτε συνολικά το φορολογικό νομοσχέδιο και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εδώ είμαστε ξανά για να το σχολιάσουμε. Μέχρι τότε έχετε εμπιστοσύνη και πάνω από όλα ελπίδα και αισιοδοξία.
Γιατί η συνεχής κινδυνολογία και η συνεχής απομείωση των ελπίδων του κόσμου μόνο αρνητικές συνέπειες έχει στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στην οικονομία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Παπουτσή όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις πράγματι ο κόσμος εναποθέτει πολλές από αυτές τις ελπίδες και θέλει να λάβει μέτρα η κυβέρνηση.
Τα μηνύματα που παίρνετε εσείς ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τα διάφορα μέρη της χώρας μας, από τον κόσμο που υποφέρει, που δοκιμάζεται, από οικονομίες από περιοχές της Ελλάδος που βρίσκονται στο ναδίρ κυριολεκτικά, που δεν έχουν ξαναβιώσει αντίστοιχες καταστάσεις, πώς το αντιμετωπίζετε γινόμενος δέκτης όλων αυτών των αιτιάσεων, όλης αυτής της πραγματικότητας που σας παρουσιάζουν και οι βουλευτές;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, όλων των πολιτικών κομμάτων γίνονται δέκτες αυτής της πραγματικότητας και της αγωνίας του κόσμου, αλλά από την άλλη πλευρά είναι απολύτως καθαρή και η απόφαση του κόσμου να συνεχίσει να ελπίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή μας μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση.
Φυσικά εμείς δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι αν δεν μπορέσουμε να δικαιώσουμε αυτές τις ελπίδες πολύ εύκολα αυτό μπορεί να μετατραπεί σε οργή. Και γι' αυτό το λόγο κι εμείς προσέχουμε τα βήματα μας. Γι' αυτό τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε είναι μετρημένα, είναι συγκεκριμένα, είναι συγκροτημένα και πάνω από όλα είναι διαπραγματεύσιμα στα πλαίσια της Ε.Ε.
Μη ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέραν των άλλων, δεν είναι ότι έχει να διαχειριστεί μόνο την κρίση στο εσωτερικό επίπεδο, στην Ελλάδα, στην ελληνική οικονομία, αλλά έχει να διαχειριστεί και την αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς την παραλάβαμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πρέπει να σας πω ότι αυτό δημιούργησε ακόμα πιο δύσκολο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε αυτή την περίοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Παπουτσή. Προδιαγράφεται -τουλάχιστον από όλες τις πλευρές μας έρχονται τα μηνύματα- ένα απεργιακό κύμα ως αντίδραση και στα νέα μέτρα αλλά πολλώ δε μάλλον φαντάζομαι όταν θα εκφραστούν πλέον αυτά τα μέτρα και θα δημοσιοποιηθούν. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιδράσει; Πώς σκέφτεστε εσείς ότι είναι ο ορθός τρόπος αντίδρασης σε αυτό το απεργιακό κύμα;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Με τον τρόπο που πάντοτε γνωρίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζει τις υγιείς αντιδράσεις των εργαζομένων και του μαζικού κινήματος. Με ουσιαστικό διάλογο, με συζήτηση, με παρουσίαση όλων των πραγματικών δεδομένων. Και ελπίζω ότι εφ' όσον το επιθυμούν θα συμμετάσχουν όλοι με ουσιαστικό τρόπο σε αυτές τις συζητήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε θερμά τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον κ. Χρήστο Παπουτσή.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να 'στε καλά. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.