Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΔΕΚ εκτός κυβερνητικού σχήματος στη Κύπρο

 .
Τίποτε, Θεέ μου, τίποτε ... Ερήμωση,  Χάος

Τίποτε, Είμαι χαμένος

Όχι… Όχι… Όχι

Επανάσταση.

Ναι γρήγορα, για όνομα του Θεού.

Γρήγορα μια σημαία.  Επανάσταση

Δώρος Λοΐζου 


Tο Σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ του Γιαννάκη Ομήρου, αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Κύπρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υποχωρήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που εξετάζονται στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική «επιβλαβή» και επεσήμανε ότι η αποχώρηση από τη κυβέρνηση αποτελεί σωστή κίνηση.
 
Η ΕΔΕΚ ήταν ο μικρότερος εταίρος στο κυβερνητικό σχήμα της Κύπρου και ήλεγχε τα υπουργεία γεωργίας και επικοινωνίας. (voa)


To κόμμα του Βάσου Λυσσαρίδη δεν συναινεί σε νέο σχέδιο Ανάν. Ας προσέξουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα τις επόμενες κινήσεις τους…(σίβυλλα)

Η επιστροφή του Ππούνιου: Αποχώρησε η ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση Χριστόφια
Το απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου 2010 ίσως αποδειχθεί ιστορικό. Η αποχώρηση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ από την συγκυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, πέτυχε τα εξής...
Αναλυτικά στον "Εμπροσθοφύλακα"

Καταγγέλλει την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό (Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010)
Αποχώρηση από την κυβέρνηση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Κ.Ε. της ΕΔΕΚ...

ΕΔΕΚ: Ανακοινώθηκε η αποχώρηση...
Με 115 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 3 αποχή, η ΕΔΕΚ αποφάσισε την αποχώρησή της από τη συγκυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του κόμματος.
Αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίας, ο Γιαννάκης Ομήρου προέβη σε δηλώσεις υπογραμμίζοντας την υποχρέωση της παράταξής του για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. «Ήταν η ώρα της δικής μας ευθύνης. Ήταν Εθνική ανάγκη η αποχώρησή μας, λόγω των επιλογών του Προέδρου στο Κυπριακό»...
"sigmalive"

‘Εμπροσθοφύλακας’
«Η επιστροφή του Ππούνιου: Αποχώρησε η ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση Χριστόφια»
09 Φεβρουαρίου 2010
Συντακτική Ομάδα

Το απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου 2010 ίσως αποδειχθεί ιστορικό. Η αποχώρηση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ από την συγκυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, πέτυχε τα εξής:
1. Έσωσε την αξιοπρέπεια του Κινήματος, που από την ημέρα ίδρυσής του, ιστορικά, τασσόταν υπέρ της νομιμότητας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λόγω ακριβώς αυτής της πολιτικής συνέπειας, η ΕΔΕΚ συγκρούστηκε ανοιχτά με την Χούντα και την ΕΟΚΑ-Β’, την στιγμή που το ΑΚΕΛ τηρούσε μια χλιαρή στάση. Η ΕΔΕΚ αμφισβήτησε αμέσως την νομιμότητα του μεταπραξικοπήματος των Κίσσινγκερ-Κληρίδη, κάτι που δεν έπραξε το ΑΚΕΛ, το οποίο αμέσως αναγνώρισε την νομιμότητα του «καλού καραβοκύρη» και συνέπραξε μαζί του.
2. Δείχνει πως στην ΕΔΕΚ λαμβάνουν, ακόμη, υπόψη αρχές και αξίες. Η ΕΔΕΚ είχε αποχωρήσει και το 1998 από την κυβέρνηση Κληρίδη, όταν ο τελευταίος ακύρωσε την παραλαβή των πυραύλων S-300. Αυτοί που κατηγορούσαν την ΕΔΕΚ πως έμενε εντός Προεδρικού για τα λάφυρα της εξουσίας, τώρα έχουν χάσει κάθε επιχείρημα.
3. Νομιμοποιεί την αντίσταση και την κριτική στην κυβέρνηση Χριστόφια, μια κυβέρνηση η οποία έχει κάνει μυριάδες υποχωρήσεις στις συνομιλίες με τον πολιτικό αττιλάρχη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ αντιμετωπίζει φασιστικώς και ασκεί «πνευματική τρομοκρατία» στο εσωτερικό μέτωπο, κατηγορώντας ως “συνωμότες” όσους, σεβόμενοι την δημοκρατία, ασκούν καλόπιστη κριτική στον Πρόεδρο Χριστόφια.
4. Παύει να προσδίδει νομιμότητα στις οπισθοχωρήσεις του Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό, όσο και στον αυταρχισμό με τον οποίο κυβερνά το ΑΚΕΛ, που έφτασε σημείο να συλλαμβάνει πολίτες που διανείμουν φυλλάδια, να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά σε ξυλοδαρμούς ακτιβιστών από παρακρατικούς αλλά και να υποθάλπει ή να ανέχεται περιστατικά συμβολοκτονίας, φίμωσης και λογοκρισίας.
Η αποχώρηση του “τριαντάφυλλου” από την κυβέρνηση Χριστόφια σηματοδοτεί και την επιστροφή του “ππούνιου” στα κυπριακά πολιτικά πράγματα. Πιο πάνω αναφέραμε πως το απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου 2010 ίσως αποδειχθεί ιστορικό. Αυτό το λέμε, διότι τώρα η ΕΔΕΚ, την στιγμή που το ΔΗΚΟ μένει εγκλωβισμένο στην ηγεσία του (συναντόμενου μυστικά με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ) Μάριου Καρογιάν, έχει την χρυσή ευκαιρία:
1. Να τεθεί επικεφαλής του αντικατοχικού αγώνα, για να ανακτήσει την ηθική νομιμότητα που αποδόμησαν τα επιδοτούμενα ακαδημαϊκά, πολιτικά και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια από το 2003 (τουλάχιστον) και μετά, και να προσδώσει περισσότερο κύρος και αξιοπιστία στον αντιπολιτευτικό λόγο. Η ΕΔΕΚ, ως το παρασημοφορημένο κόμμα της αντιχουντικής αντίστασης και της ορθής εθνικής, δημοκρατικής γραμμής έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ως προς τούτο.
2. Να μην προσπαθήσει να “καπελώσει”, να “απορροφήσει” ή να έρθει σε σύγκρουση με άλλες τίμιες, δημοκρατικές, αντικατοχικές, ανεξάρτητες, αυτόνομες ή ελαφρώς διαφορετικές ιδεολογικά εσωκοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές πολιτικές κινήσεις, κόμματα, πρωτοβουλίες και προσπάθειες. Τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της αυταρχικής διακυβέρνησης του τόπου από το ΑΚΕΛ, έχουν πληθύνει αυτές. Αν η ΕΔΕΚ δράσει συνενωτικά και όχι μικροκομματικά-συγκρουσιακά, τότε, αφ’ ενός, αυτομάτως θα θεωρηθεί -όπως θεωρήθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004- ως ο φυσικός πρωτοπόρος του αντικατοχικού αγώνα. Αφ’ ετέρου, θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια αναδυόμενων νεοφασιστικών και “αντιφασιστικών” ομάδων μίσους, οι οποίες, επενδύοντας στο υφιστάμενο, πολωμένο πολιτικό κλίμα, βλέπουν μια χρυσή ευκαιρία να δαιμονοποιήσουν το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα, ταυτίζοντας το με την αυταρχική διακυβέρνηση Χριστόφια, ψαρεύοντας έτσι απογοητευμένους ανθρώπους στα θολά απόνερα της πόλωσης που καλλιεργούν οι κυβερνώντες.
3. Να ξεκαθαρίσει, οριστικά και αμετάκλητα, ορισμένα εσωτερικά ζητήματα που, πολλές φορές, γέμισαν τα τελευταία χρόνια τον πολιτικό της λόγο με αντιφάσεις, αντικρουόμενες δηλώσεις και τοποθετήσεις, αλλά και ασάφειες. Αφού -με αποκορύφωμα το 2004 όπου η ΕΔΕΚ πρωτοστάτησε- ο Κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, όχι στην βάση των λεπτομερειών του αλλά στην όλη φιλοσοφία της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), θα πρέπει επιτέλους η ΕΔΕΚ να πάρει ξεκάθαρη θέση ως προς το τι είναι και από που προέρχεται η ΔΔΟ, να επισημάνει πως η ΔΔΟ είναι αγγλοτουρκικής προέλευσης και ντενκτασικής κατασκευής, και ως εκ τούτου είναι το επόμενο βήμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το πραξικόπημα και την εισβολή.
4. Να επαναθέσει τα θεμέλια για ένα σύγχρονο μεν, αυτόχθων δε, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό Κίνημα, ένα σοσιαλιστικό Κίνημα που δεν θα είναι πιθηκίζων και ετερόφωτο, αλλά θα είναι ριζωμένο στην κυπριακή πραγματικότητα, τις κυπριακές ιδιαιτερότητες και τις κυπριακές ανάγκες.
Ως εκ τούτου, αν η ΕΔΕΚ σταματήσει να εγκλωβίζεται και να ρυμουλκείται από τα ψευδή διλήμματα που θέτουν διαχρονικά ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ. Ας μην αναλώνεται στο να προσπαθεί να δικαιολογηθεί στον διπολισμό για το αν υποστηρίζει, δηλαδή, ή όχι την “λύση” ΔΔΟ. Αντιθέτως, ας επικεντρωθεί, συντονίζοντας μάλιστα επιστήμονες διαφόρων κλάδων ως προς τούτο, στην ουσία της λύσης που ζητά (απορρίπτοντας ονοματολογίες και τίτλους), αλλά και στον ουσιαστικό επανακαθορισμό της σοσιαλιστικής της ιδεολογίας. Τότε, ο πολιτικός της λόγος θα αποκτήσει ιδιαίτερο βάρος, και θα διεμβολίσει ανεπανόρθωτα -και ιδεολογικά, αλλά και μικροκομματικά ακόμα- όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ας ξαναγίνει “ππούνιος” η ΕΔΕΚ. Όπως οι πρώην Λυσσαριδικοί, μετέπειτα ΕΔΕΚίτες, με τους ππούνιους τους, αντιμετώπισαν τους Άγγλους αποικιοκράτες της Βασίλισσας Ελισάβετ, τους Τούρκους φασίστες της ΤΜΤ, τους Έλληνες φασίστες της ΕΟΚΑ-Β’, τα διχοτομικά σχέδια του Foreign Office, του Κίσσινγκερ, του Κουεγιάρ, του Γκάλι και του Ανάν, ας τεθούν και πάλι μπροστάρηδες για αντιμετώπιση των νέων διζωνικών-διχοτομικών σχεδίων που έρχονται.
Ο ιδρυτής της ΕΔΕΚ και ιστορικός ηγέτης της Βάσος Λυσσαρίδης, στην πρόσφατη ομιλία του στις 04 Δεκεμβρίου 2009, με αφορμή τα 40χρονα της ΕΔΕΚ, είπε, μεταξύ άλλων:
Διαφαινόμενη ελπίδα ένα αναζωογονημένο, σύγχρονο σοσιαλιστικό κίνημα όχι ψευδο-εκσυγχρονιστικό διαχειριστικό, αλλά, πραγματικά παγκόσμιο, πραγματικά πανεργατικό, πραγματικά πανανθρώπινο. Κι εσείς θάσαστε ανάμεσα στους οικοδόμους αυτού του κινήματος.
Ο Γιατρός ήταν σαφέστατος, και η αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την συγκυβέρνηση δίνει ακόμη και αυτή την μικροπολιτική κάλυψη για μια ουσιαστική συζήτηση για ένα νέο «αναζωογονημένο, σύγχρονο σοσιαλιστικό κίνημα», πέραν από τις αποτυχημένες «ψευδο-εκσυγχρονιστικές, διαχειριστικές» σοσιαλδημοκρατικές συνταγές των τελευταίων δεκαετιών, αλλά βαθιά ριζωμένο στην αγωνιστική, δημοκρατική μας παράδοση, στην ελληνική μας ιστορία και στον οικουμενικό, πανανθρώπινο πολιτισμό μας. Ας αποδειχτούν, από σήμερα κιόλας, οι σύγχρονοι ΕΔΕΚίτες άξιοι οικοδόμοι αυτού του αυτόχθονους σοσιαλιστικού, πατριωτικού, δημοκρατικού Κινήματος. Αλλιώς η 8η Φεβρουαρίου 2010 θα είναι μια ακόμη ανούσια μικροκομματική υποσημείωση στο βιβλίο εξιστόρησης της πορείας της Κύπρου προς τον πάτο.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
‘Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων’
«Αποχώρηση από την κυβέρνηση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Κ.Ε. της ΕΔΕΚ»
09 Φεβρουαρίου 2010

Λευκωσία: Αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση αποφάσισε τη Δευτέρα το βράδυ, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Υπέρ της αποχώρησης, όπως ήταν και η εισήγηση του προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ψήφισαν 115 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ κατά τάχθηκαν οκτώ και τρεις τήρησαν αποχή. Μιλώντας πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ενόσω συνεχίζονταν οι ομιλίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ την εισήγησή του «προχώρησε σε μια συνολική ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού και τα συμπεράσματα της ανασκόπησης αυτής ήταν ότι η διαφωνία της ΕΔΕΚ με την στρατηγική του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στο Κυπριακό είναι πλέον καθολική, οι δεσμεύσεις μας πάνω στις οποίες βασίστηκε η υποστήριξη μας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έχουν δυστυχώς ακυρωθεί στην πράξη».
Υστατη προσπάθεια μας, είπε, με συγκεκριμένες προτάσεις να αλλάξουν την πορεία έχει απορριφθεί. Μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, είναι σαφές ότι η πορεία που ακολουθούνε είναι μη αναστρέψιμη. Για την ΕΔΕΚ, συμπλήρωσε, ήρθε η ώρα της ευθύνης, «δεν μπορούμε να συμπράξουμε, είπε, σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεκτες, δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε μια στρατηγική που είναι ζημιογόνα, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια πορεία που οδηγεί σε αδιέξοδο αλλά και ούτε να κρυφτούμε πίσω από αυτό».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, συνέχισε ο κ. Παπαδάκης, εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή την αποχώρηση από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί χρέος και ευθύνη της ΕΔΕΚ, και ότι είναι πολιτικά υπεύθυνα και ηθικά ορθό, ενώ τυχόν παραμονής της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση θα ήταν πολιτικά παράδοξη, συνεχίζοντας πως αυτό θα ήταν και ηθικά ανεπίτρεπτο και θα ήταν αντίθετο με τις αρχές και την ιστορία της ΕΔΕΚ.
Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα στελέχη του Κινήματος που συμμετέχουν σε κυβερνητικά πόστα, ο κ. Παπαδάκης απάντησε ότι θα καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, όσον αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ είπε ότι στους ημικρατικούς συμμετέχουν πάρα πολλά κόμματα, όπως το ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ. «Συμμετείχαμε ως από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα του τόπου», είπε.
Η αποχώρηση αφορά μόνο τους δύο υπουργούς της ΕΔΕΚ που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στιγμή, λίγες μέρες πριν από τη σύσκεψη του Προέδρου με τους αρχηγούς των συμπολιτευομένων κομμάτων και αν υπήρξε επίσπευση, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι δεν υπήρξε καμμιά επίσπευση από πλευράς Κινήματος. «Εμείς κατ’ επανάληψη ζητήσαμε όπως υπάρξει συντονισμός μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε», είπε και κατέληξε ότι «είναι γνωστές οι θέσεις και οι τοποθετήσεις της ΕΔΕΚ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι θα προβεί την Τρίτη σε δήλωση σε σχέση με το θέμα της αποχώρησης του ΚΣ ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση.
Κληθείς από δημοσιογράφους κατά την αποχώρηση του από την τελετή απονομής των Βραβείων Οικονομικής και Επιχειρηματικής Αριστείας, που διοργάνωσε η ΟΕΒ στη Λευκωσία, να σχολιάσει την απόφαση της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Να μου επιτρέψετε να μην κορέσω την περιέργεια σας απόψε (σσ Δευτέρα)» και πρόσθεσε: «Ασφαλώς, ο κυπριακός λαός περιμένει και το δικό μου λόγο, δεν θα έχουμε μονόλογο».
«Αύριο (σσ την Τρίτη) θα κάνω μια υπεύθυνη δήλωση ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συμβάντα», κατέληξε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
‘Σημερινή’
«ΕΔΕΚ: Ανακοινώθηκε η αποχώρηση…»
08 Φεβρουαρίου 2010

Με 115 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 3 αποχή, η ΕΔΕΚ αποφάσισε την αποχώρησή της από τη συγκυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του κόμματος.
Αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίας, ο Γιαννάκης Ομήρου προέβη σε δηλώσεις υπογραμμίζοντας την υποχρέωση της παράταξής του για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. «Ήταν η ώρα της δικής μας ευθύνης. Ήταν Εθνική ανάγκη η αποχώρησή μας, λόγω των επιλογών του Προέδρου στο Κυπριακό».
Συγκεκριμένα, σε αυτούς που ψήφισαν εναντίον της απόφασης περιλαμβάνονται και οι Μάριος Χανίδης, Αλέκος Ορουντιώτης, Αντώνης Αλεξάνδρου, Μάριος Καρατζιάς, Ηλίας Ιωακείμ, Ευθύμιος Φλουρέντζος, Aργυρούλα Ιωακείμ και Πανίκος Πένγκας. Ενώ στις αποχές οι Πέτρος Άσσιας, Μαρία Σωκράτους και ο υπουργός Νίκος Νικολαΐδης.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Αντώνη Κουταλιανού, ο οποίος, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα αποχώρησης από την Κυβέρνηση, κατήγγειλε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι παρακολουθεί ακόμη και τα τηλέφωνα. Επίσης, οι τόνοι ανέβηκαν και στην τοποθέτηση Μάριου Χανίδη για παραμονή στην Κυβέρνηση. Ο πρώην Πρόεδρος της νεολαίας της ΕΔΕΚ δέχθηκε σκληρή επίθεση από το Δημήτρη Παπαδάκη. Ο τελευταίος τον κάλεσε «να κάνει μετεγγραφή στο ΑΚΕΛ και να τους αφήσει ήσυχους».
Τέλος, ο Μαρίνος Σιζόπουλος φρόντισε να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα υποστήριξης της πρότασης Ομήρου, αφού οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα «ισοδυναμεί με κατευθείαν αμφισβήτηση του Γιαννάκη Ομήρου».
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Η επιστροφή του ππούνιου! [πηγή γελοιογραφίας: christofias-watch.blogspot.com 08/02/2010]
‘Χριστόφιας-Watch’
«Η ΕΔΕΚ μόλις ψήφισε αποχώρηση! Ρεζίλι ο Χαννίδης! Συνεχής ενημέρωση!»
08 Φεβρουαρίου 2010

Η Κ.Ε. της ΕΔΕΚ, με τεράστια πλειοψηφία εκ μέρους των μελών της, μόλις έχει ψηφίσει ΥΠΕΡ της αποχώρησης από την κυβέρνηση Χριστόφια.
Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση στα κυπριακά πολιτικά χρονικά. Μια απόφαση ευθύνης και αξιοπρέπειας.
ΡΕΖΙΛΙ ΚΑΙ Ο ΧΑΝΝΙΔΗΣ!
Ρεζίλι απόψε δεν έγινε μόνο το ΑΚΕΛ, αλλά και κάποιος άλλος.
Μαντέψετε ποιος ήταν ο πρωτοστάτης της παραμονής! Ο γνωστός στους αναγνώστες μας ως “το χριστοφάκι της ΕΔΕΚ” ή “ο Βαλεντίνος Τσίγκης” της ΕΔΕΚ, Μάριος Χαννίδης. Αυτό το άθλιο υποκείμενο, που μόνο ντροπή προκάλεσε στην ΕΔΕΚ και τη Νεολαία της η παραμονή του, πήρε επιτέλους την απάντηση που του άξιζε, από το μεγάλο φίλο της Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο Δημήτρη Παπαδάκη: “Να πάρεις μεταγραφή στο ΑΚΕΛ και να μας αφήσεις ήσυχους” φέρεται να του είπε ο Δ. Παπαδάκης σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.
Εύγε Δ.Παπαδάκη. Η συσχέτισή σου με την Επιτροπή (στην οποία ήσουν από τους πρώτους που έδωσες συνέντευξη) και το christofias-watch, σε έκανε να μιλάς πιο καθαρά, ιδίως σε γελοία υποκείμενα, όπως ο Χαννίδης.
Συγνώμη κ. Παπαδάκη, αλλά δεν πάω πουθενά! Κάποιοι πρέπει να κάμνουν και τους Δούρειους Ίππους του ΑΚΕΛ στα άλλα κόμματα.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
‘Δ.Κ.Κ.Φ. Αγώνας Ιωαννίνων’
«Όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες»
08 Φεβρουαρίου 2010
Γιώργος Σάββα
Ο τίτλος αυτός σκιαγραφεί σε  απόλυτο βαθμό την  επικίνδυνη πολιτική του κ. Χριστόφια στο κυπριακό. Η αντίδραση του κυπριακού λαού κοχλάζει και μόνο μια σπίθα παραμένει πια για να ξεχυθεί η λάβα της αντίστασης και να εξαγνίσει κάθε τι που βάζει πωλητήριο στη μάνα γη μας…  Απογοητευμένος μεν αλλά πεισμωμένος ο κυπριακός λαός για Αγώνα μέχρι τη νίκη μέχρι την εξιλέωση του δικαίου, μέχρι την επανένωση της πατρίδας μας, μέχρι την επιστροφή των προσφύγων μας, μέχρι το σχέδιο ΑΝΑΝ να καίγεται στις φλόγες της αντίστασης του λαϊκού κινήματος!!!
Δυστυχώς ο κ. Βάσος Λυσσαρίδης προέκυψε δυσοίωνος προφήτης, από το 2004, προέβλεψε ο μεγαλύτερος εθνικός  ηγέτης του κυπριακού ελληνισμού  ότι  καινούργια σχέδια τύπου ΑΝΑΝ εκκολάπτονται στο Foreign Office. Σαν σύγχρονος Ονήσιλος μου φαίνεται πως είναι ο Βάσος μας, όπου ο ήρωας έστελνε για 10 χρόνια τις μέλισσες του για να μας προειδοποιήσει αλλά το χοντρό μας πετσί δεν το επέτρεπε. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και τώρα, μόνο που ο Ονήσιλος μετενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Βάσου Λυσσαρίδη και οι μέλισσες μετατρέπονται σε απεγνωσμένες προτροπές για αφύπνιση και αντίσταση, μα βρίσκουν εμπόδιο όμως την χοντρόπετση πολιτική του κ. Χριστόφια στο κυπριακό, το καρκίνωμα που βασανίζει εδώ και 35 χρόνια το λαό της Κύπρου.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας σαν περιτριγυρισμένος θίασος, κάνει ότι μπορεί για να μεταμορφώσει τη κυπριακή δημοκρατία σε περίγελο και ανδρείκελο της τουρκικής αδιαλλαξίας και της αγγλοαμερικανικής ραδιουργίας. Αρχικά ο κ. Χριστόφιας για να αποδυναμώσει την αγνή φωνή της κυπριακής αντίστασης καθώς και να ενισχύσει την ανικανότητα του διώχνει από το εθνικό συμβούλιο το φάρο και θεματοφύλακα της ελευθερίας τον κ. Βάσο Λυσσαρίδη. Φαίνεται πως ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν άντεξε τον αγωνιστικό παλμό που διακατέχει τον Βάσο Λυσσαρίδη, καθώς και την ανυπαρξία και ασημαντότητα του κόμματος του, στους ιστορικούς αγώνες της αντίστασης. Ήταν σαφής και δεδομένη η αντίδραση του κυπριακού λαού για την απομάκρυνση του εθνικού και ιδεολογικού του προστάτη.
Ο θίασος λοιπόν του Δημήτρη Χριστόφια έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία από την κεμαλική ηγεσία της Τουρκίας και αποφάσισε λοιπόν να κάνει περισσότερες παραστάσεις, με συμπρωταγωνιστή τον κομιστή και εντολοδόχο της τούρκικης αδιαλλαξίας, κ. Ταλάτ. Έτσι λοιπόν ο κ. Χριστόφια απέδωσε το ρόλο του καλού παιδιού, για να μην μας τραβήξει το αυτάκι όπως λέει ο ίδιος, ο  η «μαμά» Τουρκία, έτσι λοιπόν πρόσφερε σαν πρώτη παραχώρηση στον κ. Ταλάτ, την παραμονή 50000 εποίκων χωρίς να ορίσει καμία προϋπόθεση, ούτε καν να εισάγει το θέμα των εποίκων σε ειδικό κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων. Φυσικά αυτός ο αριθμός  θα αυξηθεί ποσοτικά μετά από μια ενδεχόμενη λύση, παράδειγμα για αυτό είναι η αναγνώριση ακόμη 22000 εποίκων από την  ψευδοκυβέρνηση Ταλάτ, πριν από επτά μήνες. Αυτή η παραχώρηση θα έχει άμεσο αποτέλεσμα την αλλοίωση του εθνικού και δημογραφικού χαρακτήρα  του νησιού, όπου σε μερικά χρόνια θα έχει οριστικά αφελληνιστεί.
Η εξέλιξη του σκηνικού αναμένεται ακόμα πιο τραγελαφική, ο κ. Χριστόφιας αποδέχεται εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο. Αυτή η επαίσχυντη αποδοχή εκ μέρους του μας οδηγεί σε σκοτεινά μονοπάτια του παρελθόντος όπου οι ίριδες της διχόνοιας καραδοκούσαν και ακόμη περιμένουν το κουφάρι μας για να χώσουν τα γαμψά νύχια τους και να ξεσκίσουν τις σάρκες μας.  Αυτές, ακριβώς, οι πρόνοιες οδηγούν σε μια κυβέρνηση με δύο κεφάλια, με έντονο εθνικοκοινοτικό χαρακτήρα, με βέτο (δικαίωμα αρνησικυρίας), με μηχανισμούς άρσης των αδιεξόδων ανεπαρκείς και γεμάτους κινδύνους.
Αυτό φυσικά είναι αναπόφευκτο με την ρατσιστική και αναχρονιστική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, την οποία επιδιώκει το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ στην Κύπρο. Έτσι λοιπόν ο μικρός μας ήρωας ο κ. Χριστόφιας βρήκε το ταίρι του, μα φυσικά τον κ. Αναστασιάδη, όπως γνωρίζουμε όλοι μας. Ο αρχηγός της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» έχει ασπαστεί πλήρως τις θέσεις του κ. Χριστόφια για το κυπριακό. Ο υπέρμαχος λοιπόν των χειρισμών αυτών, αφού υπερασπίστηκε με δέος και περισσό πάθος το Σχέδιο Ανάν, και αφού, προχώρησε στην καταγγελία της Κύπρου στην Ε.Ε. για αντιδημοκρατικές διαδικασίες, άρχισε να μιλάει για «ενότητα». Πως είναι δυνατόν να μιλάς για ενότητα όταν απειλείς προφανέστατα τον κυπριακό λαό πως αν δεν αποδεχτεί το νέο σχέδιο, που θα προκύψει τότε νέα δεινά και καταστροφές τον περιμένουν. Πρέπει λοιπόν να καταστήσουμε σαφές στον κ. Αναστασιάδη πως ο κυπριακός λαός δεν είναι το κόμμα του για να τον διχάζει ούτε να τον εκφοβίζει. Ο guest star του θιάσου είχε τη φαεινή ιδέα να μιλήσει για παραλλαγή εγγυήσεων, αφήνοντας ανοιχτό παραθυράκι για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση. Δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Χριστόφιας μας ζητούν να ξεχάσουμε πως το κυπριακό πρόβλημα είναι θέμα  εισβολής, εδαφικού διαμελισμού,  εθνοκάθαρσης, παράνομου εποικισμού, εκτελέσεων  αιχμαλώτων και γυναικόπαιδων, που σύμφωνα με τα διατάγματα του ΟΗΕ συνεπάγονται ως εγκλήματα  πολέμου, για τα οποία η Τουρκία πρέπει να καταδικαστεί.
Με την άφιξη του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν και της συνοδείας του και αφού παρακάθισε σε δείπνο με τον κ. Χριστόφια, ο δεύτερος παραδέχεται και βλέπει, ο μόνος φυσικά, την  πρόοδο των διαπραγματεύσεων άσχετα τις ακραίες και απαράδεκτες θέσεις που παρουσίασε ο κ. Ταλάτ. Παρόλα αυτά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προέβηκε σε μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια και συνάμα καταδικαστέα, επισκέφθηκε το λεγόμενο προεδρικό μέγαρο στα κατεχόμενα, κάτι που συντελεί στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους κατά κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με αυτές λοιπόν τις εξελίξεις αγνοείτε η αδιαλλαξία και εξυπηρετούνται οι επικοινωνιακοί στόχοι της σοβινιστικής και ιμπεριαλιστικής κυβέρνησης της Τουρκίας.
Το φάντασμα του σχεδίου Ανάν καραδοκεί και μας δείχνει το σκληροτράχηλο και αποκρουστικό του προσωπείο, με τους ηγέτες των δυο μεγαλύτερων κομμάτων να το επευφημούν και να του ανοίγουν σιγά- σιγά τη κερκόπορτα του Αγίου Ρωμανού για να εισβάλλει… Όμως ο λαός δεν υποκύπτει δεν παρασύρεται από τις μεθυστικές φωνές των αγγλοαμερικάνικων σειρήνων και ένα είναι σίγουρο πως οι άνεμοι που σπέρνει το ΔΗΣΑΚΕΛ θα θερίσει τη θύελλα που θα ξεσπάσει από την έπαρση της σημαία της αντίστασης. Μια φωνή, μια γροθιά , μια σημαία, ένας λαός, θα εκθρονίσει τους θύτες του και ορμώμενος με ηρωική ιαχή, έχοντας  στο πλευρό του, τα πνεύματα των ηρώων  του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, της αντίστασης του 1974 και με πρωτοστάτη τον Ονήσιλο θα κατασπαράξουν το μαυροφορεμένο φάντασμα του ανανικού σχεδίου και αλυσοδεμένο θα το ρίξουν  στην άβυσσο. Και όλοι εσείς που νομίζεται  πως είστε μεγάλοι λογαριάσατε λάθος επειδή ακόμη δεν έχουμε υψώσει το ανάστημα μας και όταν το κάνουμε θα έρχεται στα αυτιά σας η  ιαχή  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Τίποτε, Θεέ μου, τίποτε
Ερήμωση
Χάος
Τίποτε
Είμαι χαμένος
Όχι… Όχι… Όχι
Επανάσταση.
Ναι γρήγορα, για όνομα του Θεού.
Γρήγορα μια σημαία.
Επανάσταση
Δώρος Λοΐζου
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
‘Πολίτης’
«Συνθήκες… πίεσης στο ΔΗΚΟ: Μάριος Καρογιάν: άλλο ΕΔΕΚ και άλλο ΔΗΚΟ»
08 Φεβρουαρίου 2010, σελ. 7
Η αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και για την ηγεσία του ΔΗΚΟ. Ο Μάριος Καρογιάν επανέλαβε και χθες ότι το κόμμα του δεν επηρεάζεται από ιαχές, πιέσεις ή ευσεβείς πόθους, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, καλώντας όλους όσοι προτρέχουν να προδικάσουν τον μελλοντικό ρόλο του κόμματος στη συγκυβέρνηση να σπεύδουν βραδέως.
Ωστόσο, αναπόφευκτα, η αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση θα έχει τις παρενέργειές της στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΔΗΚΟ, στη βάση της πρότασης του αναπληρωτή προέδρου, Γιώργου Κολοκασίδη, για αξιολόγηση των προεδρικών χειρισμών στο Κυπριακό.
Η συζήτηση επί της πρότασης Κολοκασίδη, που ως γνωστόν περιλαμβάνει και το σενάριο της αποχώρησης από την Κυβέρνηση, θα συνεχιστεί την Τρίτη στο Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη και η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ανασυγκρότηση του κόμματος. Κομματικές πηγές δήλωναν χθες στον “Π” ότι για την ώρα δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης από την Κυβέρνηση, πλην όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, μετά την έξοδο της ΕΔΕΚ. Είναι, πάντως, ξεκάθαρο ότι οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής εντός ΔΗΚΟ θα ενθαρρυνθούν από την εξέλιξη για να επαναφέρουν επιτακτικά θέμα αποχώρησης από την Κυβέρνηση, όπως έκανε ανοικτά στην συνεδρίαση του ΕΓ την περασμένη Παρασκευή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, και εμμέσως ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο Μάριος
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε και χθες ότι το κόμμα διατηρεί την αυτονομία του, κάνει τις δικές του εκτιμήσεις και αναλύσεις και στο τέλος παίρνει τις όποιες αποφάσεις κρίνει. “Εμείς στο ΔΗΚΟ έχουμε αρχίσει μια ακτινογραφία της όλης κατάστασης και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες προοπτικές, αλλά σίγουρα και το ρόλο που θέλουμε το ΔΗΚΟ να έχει μέσα στα πολιτικά πράγματα και μέσα στο σκηνικό όπως διαμορφώνεται. Έχω ως αρχή, τις συζητήσεις που γίνονται στα συλλογικά όργανα του κόμματος, ούτε να τις δημοσιοποιώ, ούτε να τις κοινοποιώ, ούτε και να προβαίνω σε εξαγγελίες ή τοποθετήσεις, που στο τέλος ο φυσιολογικός τους χώρος είναι τα συλλογικά όργανα του κόμματος”, παρατήρησε. Ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το ΔΗΚΟ πιθανή αποχώρηση της ΕΔΕΚ αντέτεινε ότι “ό,τι κάνει το ΔΗΚΟ δεν σημαίνει ότι επηρεάζει και τα άλλα κόμματα, ό,τι κάνει ένα άλλο κόμμα δεν σημαίνει ότι επηρεάζει το ΔΗΚΟ”. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η ηγεσία του ΔΗΚΟ αναμένει να γίνει κάποια κίνηση καλής θέλησης από το Προεδρικό, για να είναι σε θέση να αναχαιτίσει τις φωνές για αποχώρηση, που αναμένεται να δυναμώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/5380
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.