Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Πως έφτασαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ στα Τελωνεία των Ιωαννίνων.

Επί δύο ολόκληρους μήνες, από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2009, οι άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, παρακολούθησαν τα κινητά τηλέφωνα τελωνειακών που υπηρετούν σε Γιάννινα, Κακαβιά και Μέρτζιανη και κατέγραφαν τις συνομιλίες, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον ειδικό εξοπλισμό που είχε προμηθευτεί η ΕΥΠ κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για να προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή, είχε προηγηθεί αίτημα στον Εισαγγελέα Εφετών Αθήνας και ακολούθησε απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που έδινε την σχετική άδεια.
Αυτή, όπως και...

χθες αποκάλυψε το Epiruspost.gr ήταν η δεύτερη φάση της μεγάλης έρευνας, που είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες νωρίτερα. Από τις αρχές καλοκαιριού, «αδιάφθοροι» παρακολουθούσαν διακριτικά τα τελωνεία της Κακαβιάς και της Μέρτζιανης και με την ίδια διακριτικότητα είχαν συνομιλήσει με πολλούς που περνούν τα σύνορα, στην προσπάθειά τους να συλλέξουν στοιχεία. Η αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα αυτή, ήταν οι πληροφορίες περί «πλιάτσικου» στα Τελωνεία.

Κατά τους τελωνειακούς η λέξη «πλιάτσικα» που στα αλβανικά σημαίνει τα προσωπικά είδη, οι οικοσκευές, χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά τους και στις συναλλαγές που έχουν με τους Αλβανούς. Όμως απέχει πολύ από το νόημα που έχει στην Ελλάδα.

Οι άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αφού μελέτησαν προσεκτικά όλα τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις δεκάδες σελίδες των απόμαγνητοφωνημένων συνδιαλέξεων, ήρθαν στα Γιάννινα και ξεκίνησαν την επιτόπια έρευνα. Κάλεσαν για καταθέσεις πολλούς τελωνειακούς και πήραν όλα τα βιβλία που κρατούνται στην Κακαβιά και την Μέρτζιανη. Μάλιστα πληροφορίες απολύτως επιβεβαιωμένες αναφέρουν ότι οι επισκέψεις τους στα δύο μεθοριακά τελωνεία αιφνιδίασαν τους πάντες, όπως και ο τρόπος που εργάστηκαν.

Προχθες λίγο πριν το μεσημέρι, έξι άνδρες της Υπηρεσίας ανέβηκαν τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και παρέδωσαν στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων μετά από σχετική παραγγελία του εποπτεύοντος τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, την ογκωδέστατη δικογραφία.
Οι κατηγορίες που βαραίνουν δέκα συνολικά τελωνειακούς είναι βαρύτατες. Πρόκειται εξάλλου για κακουργήματα.
- Απιστία σχετική με την Υπηρεσία (από κοινού και κατ΄εξακολούθηση) από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
- Κατάχρηση εξουσίας από κοινού και κατ΄εξακολούθηση.
- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄εξακολούθηση.
Επιπλέον επιβλήθηκε και στους δέκα ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομία, πριν από ένα χρόνο περίπου, είχαν φτάσει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων πληροφορίες ότι τελωνειακοί υπάλληλοι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν την έξοδο από την χώρα φορτηγών- οχημάτων, τα οποία μετέφεραν διάφορα προιόντα χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.
Ήταν τότε που από το Epiruspost.gr και ύστερα από επιτόπια έρευνα, είχε διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος προϊόντων από τα λεηλατημένα καταστήματα της Αθήνας, πουλιόντουσαν με μαφιόζικο τρόπο, σε ξενοδοχείο στο Λαζαράτι.
Από την έρευνα που έκαναν οι αδιάφθοροι, προέκυψε η συμμετοχή δέκα συνολικά τελωνειακών. Πέντε υπαλλήλων του τελωνείου Κακαβιάς, τεσσάρων του τελωνείου Μέρτζιανης και ενός του τελωνείου Ιωαννίνων.
Οι υπάλληλοι αυτοί, επέτρεπαν την διέλευση φορτηγών οχημάτων, χωρίς να τηρούν τον τελωνειακό κώδικα, χωρίς δηλαδή να καταχωρούν τις διελεύσεις, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.

Ενδεικτικά από την έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι Τελωνειακοί, με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε, το χρονικό διάστημα από 27-09-2008 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει (11.814) παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Μέρτζανης, ενώ το χρονικό διάστημα από 02-01-2006 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει (4.780) παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Κακαβιάς. Η σχετική έρευνα έχει επεκταθεί και για τα προηγούμενα έτη.
Επιπλέον, οι προαναφερόμενοι σε κάθε Τελωνείο (Μέρτζανης - Κακαβιάς) είχαν συστήσει κοινό ταμείο προσπορισμού των παράνομων εσόδων, στο οποίο συγκέντρωναν τα χρήματα που εισέπρατταν ως αντίτιμο για να παρέχουν και να εξασφαλίζουν την ελεύθερη, άνευ των προβλεπόμενων διατυπώσεων και ελέγχων, διέλευση των οχημάτων.
Οι Τελωνειακοί από την πλευρά τους αποδίδουν την υπόθεση αυτή, σε έναν υπόγειο πόλεμο που φαίνεται ότι υπάρχει με την αστυνομία, σημειώνουν ότι οι «αδιάφθοροι» που έκαναν την έρευνα στα Γιάννινα δεν γνώριζαν ούτε τον τελωνειακό κώδικα και φυσικά απορρίπτουν κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες.

Άγνοια, προχειρότητα και ελαφρότητα, καταλόγισε στους αδιάφθορους ο Πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Πέτρος Λυκίδης. «Κανένας συνάδελφος δεν έχει κληθεί από τον Εισαγγελέα. Κανένας δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση....Η ανακοίνωση της Αστυνομίας όμως, δικάζει τους τελωνειακούς. Ούτε σε έναν κοινό εγκληματία δεν θα απαγορεύονταν η έξοδος από την χώρα...» ανέφερε ο κ. Λυκίδης.

Βάσω Σκουλίκα Εpirus post
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.