Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μυστικά και παγίδες σε μισθούς και επιδόματα

Του Στέλιου Κράλογλου

Οδοιπορικά και αμοιβές στις πολυάριθμες επιτροπές του δημοσίου σύντομα θα αποτελούν παρελθόν όπως επίσης και οι φιλοδοξίες που μπορεί κάποιοι να τρέφουν για μια «θεσούλα στο Δημόσιο». Δυσάρεστες είναι και οι εκπλήξεις για τα πλουσιοπάροχα επιδόματα που μπαίνουν στην «πρέσα» του υπουργείου Οικονομικών.

Επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Capital.gr o υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε μείωση 10% σε όλα τα επιδόματα και τις πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή οριζόντια αντί για κλιμακωτή περικοπή, αδικώντας έτσι τους αμειβόμενους με χαμηλές αποδοχές που περίμεναν να δουν τα επιδόματα των ρετιρέ του δημοσίου να ψαλιδίζονται περισσότερο. Από τις περικοπές εξαιρούνται πάντως το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Με την εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε, παγώνουν οι μισθοί στο δημόσιο, αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του Δημοσίου και χορηγείται μόνον η μισθολογική ωρίμανση στο βασικό μισθολόγιο. Αναστέλλεται επίσης η τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται.

Παράλληλα συστήνεται επιτροπή για τη διαμόρφωση ενιαίου μισθολογίου, ενώ προχωρά η θεσμοθέτηση ενιαίας αρχής πληρωμών για τους μισθούς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής, η μείωση στις αποδοχές κυμαίνεται από 18 ευρώ για τους υπαλλήλους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων μέχρι και τα 345 ευρώ για τους δικαστικούς.

Όσοι «ποντάρουν» στις υπερωρίες του δημοσίου για να βγάλουν περισσότερα, μάλλον θα δυσαρεστηθούν καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποφάσισε να τις περικόψει κατά 30%. Και οι εκπλήξεις... δεν σταματούν εκεί!

Το υπουργείο Οικονομικών καταργεί την αποζημίωσηςγια τη συμμετοχή σε ομάδες και επιτροπές εργασίας. Θα προβλέπονται μόνο για συμμετοχή εμπειρογνωμόνων εκτός δημοσίου τομέα. Την ίδια ώρα προχωρά και η περικοπή των οδοιπορικών, μέσω τροποποίησης του νομικού πλαισίου.

Σημειώνεται ότι η εισοδηματική πολιτική αφορά και τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι θα παραμείνουν και οι αποδοχές του πρωθυπουργού, των υπουργών και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, ενώ τα επιδόματά τους θα μειωθούν κατά 10%.

Η "οροφή" των αποδοχών των προέδρων Ανεξάρτητων Αρχών και των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, καθορίζεται στις αποδοχές γ.γ. υπουργείου με προσαύξηση έως 20%. Η αμοιβή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ, μειώνεται έως 50%. Επιδιώκεται η μείωση των αμοιβών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ. Καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν θα χορηγήσει μπόνους.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο, το 2010 παγώνουν όλες, με μερική εξαίρεση τους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας. Τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων για τους τομείς αυτούς θα εγκρίνει διυπουργική επιτροπή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε όσους περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους, ότι θα προβλεφθεί η σταδιακή τους απορρόφηση από το Δημόσιο τα επόμενα έτη, με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν.

Σημειώνεται τέλος ότι οι συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα δοθεί αύξηση, αφορούν περίπου το 5% του συνόλου των συνταξιούχων σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.