Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Φοβάμαι για όλα αυτά που θα γίνουν για μας χωρίς εμάς...

Eurogroup: Το κρίσιμο 48ωρο "σιωπής" των υπουργών
Η επίμονη «σιωπή» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ποια ακριβώς θα είναι  τα «συγκεκριμένα μέτρα» δράσης που θα αποτρέψουν την «καταστροφή της Ελλάδας» από τις αγορές, απειλεί να κάνει εφιαλτικό το επόμενο 48ωρο για τον κ. Παπακωνσταντίνου και τα ελληνικά ομόλογα.

Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup κ. J.C. Juncker ότι «οι αγορές κάνουν πολύ λάθος αν νομίζουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την Ελλάδα…» μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργών Οικονομικών αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της.

Πολύ περισσότερο που συνοδεύθηκε με σαφείς

Στο σημείο αυτό επιτεύχθηκε συμφωνία και η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, προχωρά σήμερα με την έγκριση από το ΕΚΟΦΙΝ του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης χωρίς νέες προσθήκες.


Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές κινήσεις αντιμετώπισης  του ενδεχόμενου ανάδειξης υψηλών πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα τα επόμενα 24ωρα, αλλά αποφασίσθηκε να μη γίνει καμία συγκεκριμένη εξαγγελία.

Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι οι «θέσεις» που έχουν ανοίξει από σημαντικό αριθμό hedge Funds ενάντια στα ελληνικά ομόλογα ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ και δεν συρρικνώθηκαν μετά τις πολιτικού χαρακτήρα ανακοινώσεις υποστήριξης της Ελλάδας από την Σύνοδο Κορυφής.

Ένταση έχει επίσης προκαλέσει η αναμόχλευση της χρήσης swaps στο παρελθόν για την μείωση του ετήσιου επιτοκιακού κόστους δανεισμού. Ο υπ. Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε στις σχετικές κατηγορίες οτι τα "εργαλεία" αυτά τότε (2002) ήταν επιτρεπτά από την Κομισιόν και το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο. Τώρα δεν είναι και για το λόγο αυτό τα "εργαλεία" αυτά έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνάδελφοι του κ. Παπακωνσταντίνου πέραν των πιέσεων για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη των ογκούμενων κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί. 

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.