Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Το Νομοσχέδιο περί χορήγησης ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μετανάστες. Λύση ή όξυνση του προβλήματος. Απόπειρα κριτικής θεώρησης

Στο παρόν πόνημα επιχειρείται να επισημανθούν και καταδειχθούν οι βασικές θεσμικές, αλλά και κοινωνικοπολιτικές αδυναμίες του προτεινόμενου από την Κυβέρνηση νομοσχεδίου σχετικά με την αλλαγή του ισχύοντος δικαίου ιθαγένειας. Παράλληλα, παρατίθενται προτάσεις προς μια ορθολογική βελτίωση του ισχύοντος καθεστώτος.

Βασικός στόχος του πονήματος, είναι η άρθρωση κατά το δυνατό ψύχραιμου, νηφάλιου (αντι)λόγου ως απάντηση, ενάντια στην κυριάρχη τάση εξευτελισμού/γηπεδοποίησης του δημοσίου διαλόγου, ιδίως σε σχέση με το νευραλγικής σημασίας για τη χώρα μεταναστευτικό ζήτημα.

Και τούτο, διότι με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, για την αλλαγή του δικαίου ιθαγένειας, από ποικίλες πλευρές προβάλλονται «ξύλινα», καιροσκοπικά, ψυχολογικά κυρίως επιχειρήματα , που ως επί το πλείστον δεν ανταποκρίνονται στη βαρύτητα των «καυτών» ζητημάτων, στα οποία οφείλουν ουσιαστικά να απαντήσουν. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής: Ο αποπροσανατολισμός του πολίτη, η κοινωνικοπολιτική και ιδεολογική σύγχυση, η υπονόμευση των θεσμών και της λογικής.

Σε πείσμα αυτού του ευτελισμού και της σύγχυσης, το παρόν κείμενο προσπαθεί να εκφέρει τεκμηριωμένο λόγο, φιλοδοξώντας να συμβάλλει στη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου επί των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική και στο δίκαιο της ιθαγένειας. Ζητήματα, τα οποία αναπόφευκτα λίγο έως πολύ διέπουν τελικά την καθημερινότητα κάθε Έλληνα πολίτη. 
Ελευθέριος Δικαίος
Δικηγόρος, LL.M., Yπ. Δ.Ν.
Prosxedio nomou gia thn ithageneia.Sxoliasmos protaseis
"ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ"
(Δράσεις για το Δίκαιο και την Πολιτική)
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.