Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Παναγόπουλος: «Να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες»

Με επεισόδια οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα
Από επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στιγματίστηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης.Συνελήφθησαν πέντε άτομα για μικροπεισόδια.
 
Με επεισόδια και γενική αποχή από την εργασία χαρακτηρίστηκε η γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.Περίπου 35.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μικρής έκτασης που σημειώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας, όπου σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν 25.000 άτομα.

Οπως ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ, περίπου 300 άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου που παρεισέφρυσαν στην πορεία, έκαναν επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, οι οποίες απάντησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι νεαροί έσπασαν τις τζαμαρίες δεκατριών καταστημάτων και πέντε ΑΤΜ τραπεζών, ενώ τραυματίστηκαν 23 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν για τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομεία. Επίσης, προκλήθηκαν φθορές σε δεκαπέντε ασπίδες, τέσσερις μάσκες και δυο κράνη.

Από τον πετροπόλεμο και τις μολότοφ τραυματίστηκε φωτορεπόρτερ που εργαζόταν για το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζομένων συμμετείχαν χθες στη γενική απεργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι συγκοινωνίες και ο δημόσιος τομέας ουσιαστικά δεν λειτούργησαν, ενώ τα ΜΜΕ δεν μετέδωσαν καμία είδηση για ένα 24ωρο.
Η απεργία και οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα έγινε βασικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, που τόνιζαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα κυβερνητικά μέτρα.

Παναγόπουλος: «Να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες»
Με ένα μεγάλο εργατικό συλλαλητήριο - κατά τους συνδικαλιστές το μεγαλύτερο από την εποχή του Ασφαλιστικού Γιαννίτση- πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα η 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Κατά τα στοιχεία των συνδικάτων επίσης πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία.
Στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, έκανε λόγο για μια μεγάλη πολιτική απεργία και επιτέθηκε στους νεοφιλελεύθερους των αγορών, στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και στους καρχαρίες των οίκων αξιολόγησης, ζητώντας επίσης συντονισμό με τα συνδικάτα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε να πληρώσουν την κρίση αυτοί που ευθύνονται γι αυτήν: «Να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες». Αυτοί, που, όπως είπε, φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν και που πρέπει να υποχρεωθούν και να πληρώσουν και να επενδύσουν.
Στέλνοντας μήνυμα προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση των συνδικάτων. Απαντώντας επίσης στην κριτική που δέχεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ -που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια δική τους διαδήλωση προς το Σύνταγμα- έκανε λόγο για γνωστό κομματικό ιμάντα που επέλεξε την παραμονή μιας μεγάλης μάχης να προωθήσει την ανοιχτή οργανωτική και λειτουργική διάσπαση των συνδικάτων.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κάλεσε τους εργαζόμενους να αποφασίσουν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Χαρακτήρισε το Σύμφωνο Σταθερότητας ως «σύμφωνο ηλιθιότητας» και κάλεσε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με αυτή την πολιτική κάνοντας λόγο για αδιάκοπο, δύσκολο, αλλά αναγκαίο αγώνα. Ως προς τους εργαζομένους στο Δημόσιο, ο κ. Παπασπύρος προειδοποίησε ότι η ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται να αφήσει τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων να γίνουν «ολοκαύτωμα και δωρεά στις αγορές», προειδοποιώντας επίσης ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπονομεύει τη δυναμική της ανάπτυξης της χώρας στη δυναμική του δημόσιου χρέους.
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ (και στέλεχος της ΔΑΚΕ) Ηλίας Ηλιόπουλος, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι δεν ταιριάζει στη χώρα η πολιτική της εξάρτησης και ζήτησε μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβριήλ (Συνασπισμός) υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά τους από την εποχή της μεταπολίτευσης και ζήτησε ενωτική, αλλά και δυναμική απάντηση των συνδικάτων.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε επίσης ο γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Τζον Μονκς, ο οποίος υποσχέθηκε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης δεν θα αφήσουν μόνους τους Έλληνες συναδέλφους τους που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διάλυσης του κοινωνικού ιστού.
Παραβρέθηκε επίσης η γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων Καρόλα Φίσμπαχ και η γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών Μπερναντέτ Σεγκόλ.
Στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γραμματέα Συνδικαλιστικού Γιάννη Μανώλη, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο.
Ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες και τους κερδοσκόπους των αγορών, ενώ προέβλεψε ντόμινο κινητοποιήσεων.
Τις ομιλίες ακολούθησε μεγάλη και μαχητική εργατική διαδήλωση, που λόγω του όγκου της ενώθηκε με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τα περιορισμένα επεισόδια στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.