Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής   


Μεγένθυση
Το ξεκίνημα μιας νέας φάσης του σχεδίου ΑΝΑΝ Νο 2 που έρχεται

…και τα «παιχνίδια» για μια νέα φάση για ανεξάρτητη Κύπρο.

 
 


Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου 2010, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, επισκέφτηκε την Κύπρο. Στην πρώτη του αυτή επίσκεψη στο ΝΗΣΙ, δήλωσε αμέσως μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, ότι είναι «εντυπωσιασμένος από την προσωπική αφοσίωση που επιδεικνύουν οι Χριστόφιας και Ταλάτ, από τη σημαντική πρόοδο, που έχουν πραγματοποιήσει κατά τις συνομιλίες τους

 
 

Την επομένη ο Μπαν Κι Μουν και η συνοδεία του, επισκέφτηκαν και είχαν συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη Ταλάτ. Μετά το τέρμα των συνομιλιών ο Μπαν Κι Μουν δήλωνε, ότι «τώρα είναι η ώρα για την επίλυση του Κυπριακού».
Βέβαια, απέναντι σε μια τέτοια διαπίστωση και θέση η γνώμη πολλών από τους Κύπριους Πολιτικούς είναι ολοσδιόλου διαφορετική. Μόλις προχθές, ο Βάσος Λυσσαρίδης, παλαιός Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σε δημοσίευμά του έγραφε χαρακτηριστικά ότι η θέση όλου του Ελληνισμού είναι εναντίον “της “Ιμβροποίησης” της Κύπρου, της Κυπροποίησης της Θράκης και της διχοτόμησης του Αιγαίου” και πρόσθετε ότι “με όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, κινούμεθα με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς αυτά.
 
Όμως, σε όσα έπραξε και είπε ο Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, η Ελληνοκυπριακή Ηγεσία – τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όσο και όλοι οι Αρχηγοί των Ελληνοκυπριακών Κομμάτων – εκδήλωσε τη δυσφορία της για το γεγονός, ότι ο Μπαν Κι Μουν την προηγουμένη δεν επισκέφτηκε τον Ταλάτ στο σπίτι του, αλλά στο «Προεδρικό Μέγαρο» του κρατιδίου, που παράνομα έχουν εγκαταστήσει με τις λόγχες του Αττίλα οι Τούρκοι στην Κύπρο, πράγμα το οποίο δημιουργεί την εντύπωση “έμμεσης αναγνώρισής του” ως Προέδρου του κρατιδίου των Τουρκοκυπρίων.

Μετά από τα πιο πάνω, η επίσκεψη του Γ.Γ του ΟΗΕ επισκιάστηκε από την «διπλωματική απρέπεια» του Μπαν Κι Μουν, απέναντι κατά κύριο λόγο, στις θέσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και κατά δεύτερο απέναντι στο Κυπριακό Κράτος, που εκφράζει και εκπροσωπεί μόνον ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Έτσι, τα μηνύματα, που με «ηθελημένο ή αθέλητο» τρόπο απέστειλε ο Μπαν Κι Μουν προς όλο τον κόσμο, λένε πως ξεκινά ένας άλλος γύρος συνομιλιών με «δείγμα φιλοτουρκισμού» από την άλλη πλευρά για την Κυπριακή υπόθεση και δείγμα αποφασιστικότητας από την πλευρά του Μπαν Κι Μουν να τα δώσει «όλα για όλα», για να κλείσει την υπόθεση κατά τις υποδείξεις των Τούρκων και των Αγγλο-αμερικανών.
Οι ανταποκρίσεις που αποστέλλονται από το ΝΗΣΙ από την ομάδα των δημοσιογράφων, που είχαν αναφανδόν ξεσπαθώσει υπέρ του Σχεδίου ΑΝΑΝ – ίδε “φιλοτουρκικές” ανταποκρίσεις Μακάριου Δρουσιώτη και των ομοίων του – επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, πράγμα το οποίο έκανε και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Ντάουνερ γιατί ουσιαστικά εννοούν να συνεχίσουν την προετοιμασία για τους τελικούς γύρους του Κυπριακού, γράφοντας μονομερώς κατά τρόπο που να ευνοούνται οι Τουρκοκυπριακές απόψεις και να διασώζονται όλα όσα μέχρι σήμερα – απαράδεκτα σύμφωνα με τα μικρότερα κόμματα – έχουν συμβεί στις συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ.

Όμως, γενική είναι η αναγνώριση ότι ο Μπαν Κι Μπουν αυτόκλητα «κουβαλήθηκε» στην Κύπρο και διακινδύνευσε την «ουδετερότητά» του, προκειμένου να ενδυναμώσει τον Τουρκοκύπριο εκφραστή των Τουρκικών Θέσεων, Ταλάτ και να επιτρέψει με την παροχή του απαραιτήτου χρόνου, να προχωρήσουν οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ ει δυνατόν μέχρι συμφωνίας, γιατί είναι δυνατόν να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν, λόγω επικείμενων εκλογών στον Τουρκοκυπριακό τομέα κατά τον προσεχή Απρίλιο – ενώ ταυτόχρονα όλα όσα παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αποτόλμησε ο Μπαν Κι Μουν – είναι σύμφωνα με τις απόψεις της πιο πάνω πλευράς αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί η ισοτίμηση των δύο πλευρών και οι δύο συνομιλητές τους.
Για αυτό και η επίσκεψη στην Κύπρο του Μπαν Κι Μουν, αξιολογήθηκε από όλους σαν μεθοδευμένη από τους Αγγλο-αμερικανούς – που ελέγχουν τον ΟΗΕ – χειρονομία, υπέρ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπριακών θέσεων, σε βαθμό τέτοιο, ώστε ακόμη και ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος Χριστόφιας να εξαναγκαστεί στην εκδήλωση «ενόχλησης» για πτυχές της επίσκεψης Μπαν Κι Μουν, αφού όλα όσα σημειώθηκαν προειδοποίησαν τους Κυπρίους, ότι άλλη μια φορά στήνεται σκηνικό, που θυμίζει όσα προηγήθηκαν του εγχειρήματος του Σχεδίου ΑΝΑΝ, που απέρριψε με βδελυγμία το 76% των Κυπρίων.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.