Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΣΕ: Eφετείο Αθηνών αγνοεί ευρωκαταδίκες και χορηγεί ασυλία σε βουλευτή!



 Αντιγράφω από σημερινό δελτίο τύπου του ΕΠΣΕ:
Το  Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως σήμερα ενώπιον του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (Πλημμελήματα) (Πρόεδρος Γεώργιος Χριστοδούλου – Μέλη Γαρυφαλιά Χαραλαμπίδη-Στατελοπούλου και Μαρία  Ανδρεάδου-Δημητροπούλου – Εισαγγελέας Αγγελής Ιωάννης) δικαζόταν η πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας στις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Ευγενία Τσουμάνη για συκοφαντική δυσφήμηση του ΕΠΣΕ 
 (βλπ. «Υποψήφια Επικρατείας ΝΔ υπόδικη για συκοφαντική δυσφήμηση του ΕΠΣΕ. Εκκρεμούν σε βάρος της κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση και έκθεση του κράτους ενώπιον άλλων χωρών και του ΟΗΕ!» στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3523).

Ο δικηγόρος  της κατηγορούμενης Νίκος Λίβος 
(επίκουρος καθηγητής ποινικού δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσφατα διορισθείς τακτικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Φυλακών
υπέβαλε αίτημα αναστολής της δίωξης με βάση το Άρθρο 62 του Συντάγματος καθώς και αίτημα διόρθωσης του παραπεμπτικού βουλεύματος που ανέφερε πως υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθεί η κατηγορούμενη και για παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση και έκθεση του κράτους ενώπιον άλλων χωρών και του ΟΗΕ.

Ο δικηγόρος  του ΕΠΣΕ Βασίλης Σωτηρόπουλος επισήμανε πως οι πράξεις τελέστηκαν πριν την εκλογή στο βουλευτικό αξίωμα και άρα δεν καλύπτονται από την ασυλία όπως αναπτύσσεται στο συνημμένο υπόμνημα για τη δυνατότητα εκδίκασης της υπόθεσης με βάση την ΕΣΔΑ και το Σύνταγμα, με βάση πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ.
Προσκόμισε επίσης από τη βιβλιογραφία τη σύμφωνη γνώμη του συνταγματολόγου, επί χρόνια βουλευτή και σημερινού Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τον οποίο δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Άρθρου 62 του Συντάγματος για την σύμφωνη με το Άρθρο 6 της ΕΣΔΑ εφαρμογή του. Ζήτησε να προχωρήσει η δίκη για να μην υπάρξει και τρίτη σχετική καταδίκη της Ελλάδας...
Ο Εισαγγελέας  επιχειρηματολόγησε πως οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ δεν μπορούν από μόνες τους να οδηγήσουν ένα δικαστήριο να κηρύξει αντισυνταγματική μια διάταξη του συντάγματος, όπως ισχυρίστηκε πως ζητά η πολιτική αγωγή, καθώς και πως αφού έχει ασκηθεί δίωξη δεν υπάρχει θέμα να ζητηθεί από τη Βουλή άδεια για δίωξη. Πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα για την αναστολή δίωξης και να απορριφθεί το αίτημα για τη διόρθωση του βουλεύματος αφού αφορά σκέψη που δεν σχετίζεται άμεσα με το αδίκημα για το οποίο γινόταν η δίκη.

Ο δικηγόρος  του ΕΠΣΕ επισήμανε πως δεν  ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματική μια  διάταξη του συντάγματος αλλά  τη συνεφαρμογή των Άρθρων 20 παρ. 1 , 25 παρ. 1 και του 62 του Συντάγματος υπό το φως του άρθρου 6 ΕΣΔΑ (όπως έχει αποφανθεί το ΕΔΔΑ – βλπ. συνημμένο υπόμνημα) ιδίως καθώς η πράξη παραγράφεται το Σεπτέμβρη επειδή το φερόμενο αδίκημα έχει τελεστεί δια του τύπου και είναι συκοφαντική δυσφήμηση που ρητά εξαιρείται από την ασυλία στο Άρθρο 61 του Συντάγματος.

Ο δικηγόρος  της κατηγορούμενης Νίκος Λίβος συμφώνησε επιστημονικά με τη νομική θεμελίωση των επιχειρημάτων του ΕΠΣΕ αλλά επέμεινε πως υπάρχει ανυπέρβλητο κώλυμα. 
Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή της δίωξης και απέρριψε το αίτημα για διόρθωση.
Αποτέλεσμα  είναι πως στην περίπτωση αυτή δεν θα ζητηθεί καν από τη Βουλή η άρση ασυλίας, όπως είχε ζητηθεί (και απορριφθεί) στις δύο υποθέσεις που οδήγησαν στις καταδίκες από το ΕΔΔΑ. Στην ουσία το δικαστήριο υποκατέστησε τη Βουλή και της αφαίρεσε την αρμοδιότητα που έχει από το Σύνταγμα, ενέργεια που δεν βασίζεται σε καμιά διάταξη νόμου (όπως άλλωστε ανέπτυξε και ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Νίκος Λίβος) αλλά δεν προκύπτει ούτε από τα Άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος

«Άρθρο 61


   1. Ο βουλευτής  δεν καταδιώκεται  ούτε εξετάζεται  με οποιονδήποτε  τρόπο για γνώμη  ή ψήφο που έδωσε  κατά την άσκηση  των βουλευτικών  καθηκόντων.


   2. Ο βουλευτής  διώκεται μόνο  για συκοφαντική  δυσφήμηση, κατά  το νόμο, ύστερα από άδεια της Βουλής. Αρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Εφετείο. Η άδεια θεωρείται ότι οριστικά δεν δόθηκε, αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Βουλής. Αν η Βουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη. Η παράγραφος αυτή έχει εφαρμογή από την προσεχή βουλευτική περίοδο.


   3. Ο βουλευτής  δεν έχει υποχρέωση  μαρτυρίας για  πληροφορίες που  περιήλθαν σ' αυτόν  ή δόθηκαν από  αυτόν κατά την  άσκηση των καθηκόντων του, ούτε για τα πρόσωπα που του εμπιστεύθηκαν τις πληροφορίες ή στα οποία αυτός τις έδωσε.


Άρθρο 62


Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής  δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Βουλής. Η άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε, αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής. Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.»
___________
Το σχόλιό μου:
Είναι τόσο δυσάρεστο να διαπιστώνει κανείς την δραματική άγνοια των Ελλήνων δικαστών για την συστημική και τελολογική ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και την περιφρόνηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 


Οδηγούμαστε λοιπόν σε τρίτη καταδίκη για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας. Κι αυτό μολονότι ΔΕΝ χρειάζεται η αναθεώρηση του άρθρου 62 του Συντάγματος, αλλά η επιστημονική (κι όχι κατα γράμμα) προσέγγιση του θέματος από τα Δικαστήρια, όπως έχει υποστηρίξει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τελευταία έκδοση του "Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου" (Αθήνα-Κομοτηνή 2008), αλλά και το ίδιο το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εξηγεί ότι το πρόβλημα είναι θέμα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας (κι οχι θέμα διατύπωσης της συνταγματικής διάταξης). Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Λίβος - καθηγητής μου στο γενικό ποινικό δίκαιο όταν ήμουν στη Νομική Αθήνας- συμφώνησε επιστημονικά με την ανάλυσή μας για την τελολογική συστολή κατ' εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας! Οι διάδικοι συμφωνούν επιστημονικά, το δικαστήριο διαφωνεί...
Χρειαζόμαστε δικαστές επιστημονικά επαρκείς. Υπάρχουν;
Κατά τ' άλλα, προτιμώ το φαγητό στην καντίνα του Στρασβούργου από το καφέ της Λουκάρεως.

--------------------------------------------------

GREEK HELSINKI MONITOR (GHM)
Address: P.O. Box 60820, GR-15304 Glyka Nera
Telephone: (+30) 2103472259 Fax: (+30) 2106018760

PRESS RELEASE

15 February 2010

Greece: Attack on Greek Helsinki Monitor by Greek Government in the Greek Parliament
Greek Helsinki Monitor (GHM) disseminates a letter by the European Roma Rights Center (ERRC) to Greece’s Deputy Minister for Foreign Affairs Spyros Kouvelis on the latter’s attack against GHM in Parliament.




Ministry of Foreign Affairs
Att: Honourable Deputy Foreign Minister Mr. Kouvelis
1st Vas. Sofias Av., 10671 Athens
Greece






Re: Attack on Greek Helsinki Monitor by Greek Government in the Greek Parliament

To the Honourable Deputy Foreign Minister 10 February 2010

Dear Mr. Kouvelis:

The ERRC is writing to express concern about a statement made by the Deputy Foreign Minister on 5 February 2010 in a parliamentary session, implying that the Greek Helsinki Monitor (GHM) slanders Greece in various international fora and that Greek NGOs in general will have their past relationship with the government form the basis for assessing new or continued funding for their future work.

The ERRC is deeply concerned about such statements that imply punitive measures for civil society organisations engaged in addressing rights violations and criticism of government policies.

The role and activities of NGOs and human rights activists is imperative for protecting and upholding human rights in societies worldwide and their work is firmly protected by treaties to which Greece is a party, namely articles 10 and 11 of the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms and articles 19 and 21 of the International Covenant on Civil and Political Rights, referring to freedom of expression and assembly. In addition, the work of human rights activists and defenders is protected under the UN Declaration on Human Rights Defenders and under the mandate of the Special Rapporteur on the Situation of Human Rights Defenders.

The statement referred to above is a clear attack by the government of civil society organisations safeguarding human rights in Greece and in blatant violation of the universally protected rights of freedom of assembly and freedom of expression. The right for individuals to assemble in organisations and groups to promote actions safeguarding human rights constitutes a cornerstone in a democratic society governed by the rule of law.

In reference to the above, the ERRC respectfully requests the Deputy Foreign Minister and other representatives of the Greek government to respect the universally protected right of human rights activists and defenders to organise themselves in accordance with the right of freedom of assembly and freedom of expression (as set out in the ECHR and ICCPR). Specifically, we urge the Government to refrain from obstructing or interfering with their work promoting and safeguarding human rights by conditioning state funding to NGOs on their maintaining a particular pro-government viewpoint.

Yours faithfully,

Robert Kushen
Managing Director
European Roma Rights Centre



========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.