Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

"Συμφωνία επί της αρχής για βοήθεια χωρών της E.E. προς την Ελλάδα"

Σε συμφωνία επί της αρχής για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα φέρονται να έχουν συμφωνήσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό CNBC, αναπαράγοντας δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται πληροφορίες από Γερμανό αξιωματούχο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας των Financial Times, σε σχετικές δηλώσεις θα προβεί αύριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται σε μία συντονισμένη λύση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε διμερές. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών φέρεται να υποστήριξε, μιλώντας σε κύκλους της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, ότι πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρξει μία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πιθανότατα μέσω διμερών συμφωνιών, με τη Γερμανία να συμμετέχει σε αυτές τις συμφωνίες και ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε ριζική μεταρρύθμιση του κράτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times Deutschland ο Michael Meister, αναπληρωτής επικεφαλής της
Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης δήλωσε πως η λύση που προκρίνεται από την γερμανική κυβέρνηση θα ήταν για ευρωπαϊκή παρέμβαση, ωστόσο πρόσθεσε ότι η πιθανότητα "διμερής βοήθειας δεν μπορεί να αποκλειστεί".

Υπογράμμισε παράλληλα ότι βασική προτεραιότητα είναι η σταθερότητα του ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι πιθανή βοήθεια θα περιλαμβάνει αυστηρές προϋποθέσεις.

"Αν διατεθεί βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι υπό αυστηρούς όρους και μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Meister στους FTD.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble έχει ξεκινήσει επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης καθώς πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα θα χρειαστεί την υποστήριξη των ψηφοφόρων.

Εξάλλου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires μεταδίδει πως μέλη των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις αύριο για να συζητήσουν το θέμα της έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

WSJ: Μέσω δανειακών εγγυήσεων η βοήθεια προς την Ελλάδα

Η Γερμανία σε συνεργασία με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης εξετάζουν την παροχή στήριξης προς την Ελλάδα -και άλλα μέλη της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν προβλήματα- υπό τη μορφή δανειακών εγγυήσεων στη κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ανησυχιών στις αγορές, αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προτεινόμενο σχέδιο θα υλοποιηθεί εντός του πλαισίου της Ε.Ε. ωστόσο ηγετικό ρόλο θα αναλάβει η Γερμανία.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble έχει ήδη συζητήσει την ιδέα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet.

Η τελική απόφαση για το σχέδιο δεν αναμένεται να ληφθεί αυτή την εβδομάδα, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι η διάθεση εγγυήσεων αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη συγκράτηση της κρίσης που αφορά τα κράτη της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αναφέρει η WSJ.

Γερμανία: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει κάποια απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το  Dow Jones Newswires.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ulrich Wilhelm απέρριψε τους ισχυρισμούς "από πηγή του κυβερνητικού συνασπισμού για σχεδόν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για βοήθεια προς την Ελλάδα".

Διευκρινίσεις από ΥΠΟΙΚ

Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε. εξετάζουν μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές πιέσεις, ενώ θα συζητήσουν το θέμα αυτή την εβδομάδα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Michael Offer επισήμανε ότι τα μέλη της Ε.Ε. επιθυμούν να "αναπτύξουν περαιτέρω μέτρα ανακεφαλαιοποίησης με στόχο την εξομάλυνση των συνθηκών στις αγορές".

Υποχωρεί το spread του δεκαετούς

Διαρκή υποχώρηση παορυσιάζει  το premium που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ομολόγων ελληνικού δημοσίου δεκαετούς απόδοσης έναντι του γερμανικού bund.

Γύρω στις 19:30 και λίγο μετά τα δημοσιεύματα για "επί της αρχής συμφωνία για βοήθεια χωρών της Ε.Ε. προς την Ελλάδα" το spread διαμορφώνεται στις 321 μονάδες βάσης, υποχωρώντας από τις 360 μονάδες βάσης όπου βρίσκονταν το πρωί, έχοντας προηγουμένως φτάσει και έως τις 318 μονάδες βάσης (μπορείτει να παρακολουθήσετε τη διακύμανση των spreads των ελληνικών ομολόγων από την homepage του Capital.gr).

Παράλληλα, τα πενταετή CDS αγγίζουν τις 424 μ.β., σύμφωνα με τη CMA.

Oli Rehn: Η Ε.Ε. μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα “με τη γενικότερη έννοια της λέξης” σύμφωνα με δηλώσεις το νέου επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Oli Rehn σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο.

“Πρέπει να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σας στηρίξουμε,” τόνισε ο κ. Rehn προσθέτοντας πως το ζήτημα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Nowotny: Η επέμβαση για την Ελλάδα από κράτη-μέλη είναι πολιτική απόφαση
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε μπορεί να παρέμβει [για την Ελλάδα],» καθώς δεσμεύεται από ρήτρα μη-διάσωσης, δήλωσε σε συνέντευξή του σε blog της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ewald Nowotny, όπως μετέδωσε και νωρίτερα το Capital.gr.

Όμως, δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως «αν υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση από τα κράτη μέλη αυτόνομα, για παράδειγμα διμερή δάνεια ή συντονισμένη συμφωνία, αυτό είναι πολιτική απόφαση.»

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του πάντως, τονίζει πως η επαναφορά της πειθαρχίας, στα στατιστικά στοιχεία π.χ., είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, και ύστερα μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία, όπως με πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία, επαναφέροντας στο προσκήνιο παλαιότερα δημοσιεύματα της Monde και του Economist που μίλαγαν για διάσωση της Ελλάδας μέσω της πρόωρης εκταμίευσης κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούται η χώρα μας.

Υπογράμμισε πως η επαναφορά της ανταγωνιστικότητας είναι σημείο κλειδί για τις Ελληνικές αρχές και υποστήριξε πως το σημαντικό σημείο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι να «σπάσουν τις αρνητικές προσδοκίες» για την Ελλάδα.

Πάντως, δήλωσε πως για την κερδοσκοπία που παρατηρείται ευθύνονται έχουν συμμετοχή και τα hedge funds και σημείωσε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν
 
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.