Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πως θα ιδρύονται επιχειρήσεις μέσα... σε μία ημέρα!

Του Στέλιου Κράλογλου
Σε μία μόνο ημέρα, με μια απλή διοικητική πράξη και με το ένα τρίτο του κόστους, θα συστήνονται όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως προβλέπει σχετικό σχέδιο νόμου το οποίο έχει καταρτίσει η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και αναμένεται να δοθεί σύντομα προς δημόσια διαβούλευση.


Το σχέδιο νόμου, το οποίο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έχει χαρακτηρίσει μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, προβλέπει την ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ με «υπηρεσία μιας στάσης» στα περίπου 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία. Για τις υπόλοιπες εταιρείες η έναρξη θα περνά από τα Επιμελητήρια και 100 ΚΕΠ ανά την Ελλάδα.


Με το νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών και στο ΦΕΚ, ενώ καθιερώνεται η ηλεκτρονική καταχώριση και δημοσίευση των στοιχείων της επιχείρησης στο ηλεκτρονικό Εθνικό Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας του Γενικού Επιχειρηματικού Μητρώου  των Επιμελητηρίων.


Επίσης, ο έλεγχος νομιμότητας επιμερίζεται σε δύο σημεία. Προληπτικά θα γίνεται από την ανά περίπτωση (Επιμελητήριο ή συμβολαιογράφος) «υπηρεσία μιας στάσης». Εκ των υστέρων από τις Διευθύνσεις Α.Ε. των νομαρχιών και τις ΔΟΥ.


Τα οφέλη που θα προκύψουν, σύμφωνα με μελέτη των αρμόδιων υπουργείων τα οποία μετέχουν στη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου νόμου, είναι σημαντικά: ο χρόνος για την ίδρυση των επιχειρήσεων από έναν ως τρεις μήνες που είναι τώρα μειώνεται σε μία μόνο ημέρα,
κάθε χρόνο θα εξοικονομούνται περίπου 4 δισ. ευρώ καθώς μειώνεται ο κίνδυνος «γρηγορόσημου» από επιχειρηματίες που θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες αφού, όπως λένε, πλέον μία υπηρεσία θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Υπολογίζεται ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εξοικονομεί περίπου 1.300 ευρώ. Σήμερα το κόστος για τη σύσταση εταιρείας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 1.800 ευρώ.


Για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ επιλέχθηκαν οι συμβολαιογράφοι ως «υπηρεσία μίας στάσης», καθώς είναι υποχρεωτική η διασφάλιση νομιμότητας με συμβολαιογραφικό έγγραφο και έτσι αν «one stop shop» ήταν τα Επιμελητήρια θα χρειάζονταν 2 στάσεις.


Ο συμβολαιογράφος θα οφείλει να εκδώσει εντός της ημέρας την άδεια. Για Α.Ε. και ΕΠΕ που είναι θυγατρικές ξένων εταιρειών, ισχύει η σχετική κοινοτική οδηγία και η διεκπεραίωση θα γίνεται σε υπό σύσταση κέντρα των ΚΕΠ.
Πιο εύκολη θεωρείται η οργάνωση των 50 Επιμελητηρίων, αν και στις περιφέρειες θα χρειαστεί στελεχειακή ενίσχυση. Πιο δύσκολη εκτιμάται ότι θα είναι η δημιουργία των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών που θα είναι οι υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση των Ο.Ε. και Ε.Ε. μαζί με τα Επιμελητήρια. Θα εξυπηρετούν κυρίως τους υποψήφιους επιχειρηματίες απομακρυσμένων από το κέντρο του νομού περιοχών. Αναμένεται να αποκτήσουν έδρα σε κτίρια που θα μείνουν χωρίς χρήση με τη συνένωση των δήμων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.


Οι «υπηρεσίες μιας στάσης », όπως ορίζεται ρητώς στο σχέδιο νόμου, υποχρεούνται: Πρώτον, να προβαίνουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που θεσπίζονται «ώστε να προσδίδουν αυθημερόν νομική προσωπικότητα στις εταιρείες». Δεύτερον, να χορηγούν ΑΦΜ στις νεοϊδρυθείσες εταιρείες καθώς και Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα κατά το στάδιο ίδρυσής τους «αφού προηγουμένως βεβαιωθούν για την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα των εταίρων, ιδρυτών, νομίμων εκπροσώπων ή διαχειριστών, των ανωτέρω εταιρειών, όπως αυτή μπορεί να διασφαλιστεί με ηλεκτρονικά μέσα (Διαδίκτυο) ή τηλεομοιοτυπία, με τον ασφαλιστικό φορέα και την αρμόδια ΔΟΥ». Τρίτον, στην περίπτωση που οιοσδήποτε εκ των εταίρων δεν είναι ασφαλισμένος ή είναι ασφαλισμένος σε άλλον ασφαλιστικό φορέα να φροντίζουν για την ασφάλισή του στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα.                                                      

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.