Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η Τάξη του Μέλλοντος. Σήμερα στη Κηφισιά


Από τον Βασίλη Ξυπολυτά

Αγαπητοί γονείς,
Φανταστείτε μία  τάξη του μέλλοντος. Σίγουρα ο  καθένας έχει μια διαφορετική  εικόνα γι΄ αυτή τη τάξη στο μυαλό του. 

Όμως, σε όλων μας τη σκέψη, στην εικόνα αυτή υπάρχει ένα κοινό συστατικό: η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών όχι μόνο ως παρουσία στο χώρο αλλά και ως καθημερινό εργαλείο δουλειάς και μάθησης. 
Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή η εικόνα δεν απέχει πολύ από τη πραγματικότητα. 
Σήμερα, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας φέρνει τη πραγματικότητα αυτή στα δημόσια σχολεία της πόλης μας.  
Συγκεκριμένα  η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας στο πλαίσιο των εργασιών της για την αναβάθμιση των δημοσίων σχολείων του Δήμου, προχωρεί σε μια σειρά από ενέργειες. Οι Θεματικές ενότητες είναι οι εξής: Παιδεία και Nέα  Tεχνολογία, Παιδεία και Περιβάλλον, Παιδεία και Εκπαίδευση, Παιδεία και Αθλητισμός, Παιδεία και Κτηριακές Εγκαταστάσεις, Παιδεία και Εργασιακή Εξέλιξη, Παιδεία και Μαθησιακές Δυσκολίες
Οι  βασικές ενέργειες  της ενότητας Παιδεία και Nέα Tεχνολογία είναι: 
  1. Δημιουργία  διαδραστικής εκπαιδευτικής ιστοσελίδας (e-learning)
Το σύστημα  θα δίνει τις εξής δυνατότητες: Εισαγωγή και διαχείριση μαθημάτων και σχολικού προγράμματος, ενημέρωση γονέων για τη καθημερινή ύλη διαβάσματος των μαθητών του δημοτικού, ανακοίνωση και κατάθεση εργασιών, δημιουργία on-line βιβλιοθηκών, προβολή βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, ιστοσελίδες των σχολείων.
  1. Δημιουργία  ψηφιακών τάξεων στα δημοτικά σχολεία της Κηφισιάς με τη προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων στο 25% των αιθουσών.
Οι διαδραστικοί πίνακες δίνουν τις εξής δυνατότητες: Χρήση οποιουδήποτε λογισμικού  και συνεργασία με τη διαδραστική σελίδα της ΔΕΠ, αποθήκευση σημειώσεων που δημιουργούνται επάνω στην επιφάνεια του διαδραστικού πίνακα, χρήση με αφήσύρσιμο κτλ, σύστημα απόκρισης κοινού.
  1. Εισαγωγή  των ηλεκτρονικών βιβλίων στα σχολεία  της Κηφισιάς.
Τα ηλεκτρονικά  βιβλία δίνουν τις εξής δυνατότητες: αποθήκευση 3.500 βιβλίων σε 292 γραμμάρια, αποθήκευση pdf αρχεία, δυνατότητα 3G σύνδεσης...

  1. Σεμινάρια εκπαίδευσης μαθητών  σε λειτουργικά προγράμματα  υπολογιστών.
  1. Σεμινάρια εκπαίδευσης καθηγητών  στη χρήση νέων τεχνολογιών στα  σχολεία.
  1. Δημιουργία  αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κάθε σχολείο της Κηφισιάς.

(Ακολουθεί σχετικό άρθρο της Εύης Πανταζοπούλου από την εφημερίδα VETO, που κυκλοφορεί)
      Ένα «ψηφιακό σχολείο» φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Δήμος Κηφισιάς με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στα σχολεία της πόλης. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικής ιστοσελίδας, την εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων στις σχολικές αίθουσες και την παροχή δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων στους μαθητές. Το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί, εντός του μήνα, σε 14 τμήματα σχολείων της περιοχής ενώ στόχος είναι να ψηφιοποιηθούν σταδιακά όλες οι τάξεις. 
      Συγκεκριμένα, η δράση «ψηφιακό σχολείο» στηρίζεται στην αντικατάσταση του συμβατικού πίνακα από τον διαδραστικό που θα είναι συνδεδεμένος με την εκπαιδευτική ιστοσελίδα www.internetschool.gr. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται η δυνατότητα να αποθηκεύονται στην ιστοσελίδα οι σημειώσεις που γράφει ο διδάσκοντας στην επιφάνεια του πίνακα ο οποίος έχει λειτουργίες οθόνης υπολογιστή.

Ταυτόχρονα, θα βιντεοσκοπείται η παράδοση του μαθήματος προκειμένου να αναρτηθεί, στη συνέχεια, στην ιστοσελίδα. Κάθε μαθητής θα λαμβάνει έναν ατομικό κωδικό για να έχει πρόσβαση στοwww.internetschool.gr μέσω οποιουδήποτε ηλεκτρονικού υπολογιστή που διαθέτει σύνδεση internet. Έτσι, θα μπορεί να παρακολουθήσει όσες φορές επιθυμεί την παράδοση του μαθήματος ή να διαβάσει τις σημειώσεις. 

Το παιδί θα έχει ακόμα τη δυνατότητα να εξασκείται στα μαθήματα με on- line διαγωνίσματα ενώ η ιστοσελίδα παρέχει και εφαρμογές, όπως διαδικτυακές βιβλιοθήκες και λεξικά. Παράλληλα, η ιστοσελίδα θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο και για τους γονείς καθώς θα μπορούν να ενημερώνονται για την ημερήσια διδακτέα ύλη των παιδιών τους αλλά και τις εργασίες που πρέπει να παραδώσουν. Μάλιστα, ο Δήμος Κηφισιάς έχει ήδη προχωρήσει στην διανομή έντυπου υλικού πληροφόρησης στους γονείς σχετικά με τις παροχές της ιστοσελίδας.
      Πέρα, όμως, του εκπαιδευτικού περιεχομένου της, η ιστοσελίδα θα προσφέρει στον μαθητή και διασκεδαστικές εφαρμογές προωθώντας την εξοικείωση του με τις νέες τεχνολογίες και ενθαρρύνοντας την διαδικτυακή επικοινωνία με τους συνομηλίκους του. 

Όπως φαίνεται και από την αρχική σελίδα τουwww.internetschool.gr, το παιδί μπορεί να δημιουργήσει το προσωπικό του προφίλ, να περιηγηθεί σε blog και να επικοινωνήσει με τους συμμαθητές του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή chat. Και όλα αυτά με απόλυτη ασφάλεια σε ένα προστατευμένο διαδικτυακό περιβάλλον καθώς η δραστηριότητα της ιστοσελίδας θα ελέγχεται συνεχώς από υπάλληλο του Δήμου.
      Απαραίτητη, ωστόσο, για να επιτύχει το «ψηφιακό σχολείο» είναι η συμβολή των  εκπαιδευτικών όπως επισημαίνει  μιλώντας στο «VETO» ο εμπνευστής του προγράμματος κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματιστεί σεμινάρια εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο τόσο για τους διδάσκοντες όσο και για τους μαθητές. 

Ο κ. Ξυπολυτάς εκφράζει την πεποίθηση ότι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στα σχολεία θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «μέσω του διαδραστικού πίνακα θα γίνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό ιδιαίτερα για τους μαθητές του δημοτικού».

Όσον αφορά στο κόστος για την υλοποίηση του προγράμματος ο κ. Ξυπολυτάς αναφέρει: «είναι μικρό το ποσό αναλογικά με τα οφέλη που έχει για την μαθητική κοινότητα, η κατασκευή της ιστοσελίδας κοστίζει 10.000 ευρώ και ένας διαδραστικός πίνακας κυμαίνεται μεταξύ 1.500 και 3.000 ευρώ».)  



========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.