Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

"Να εγκαταλείψουμε τη συλλογική αυταπάτη μίας ψευδούς ευημερίας"

Παπουτσής στο newstime
Ως επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου ερμηνεύει την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για συγκρότηση ‘μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης’, όπως τον περιγράφει, ο Γραμματέας της ΚΟ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο newstime.gr, ο κ.Παπουτσής αποδίδει σε ‘ανοησίες κάποιων αμετανόητων νοσταλγών του παρελθόντος’ όσα του καταλογίζονται για φιλοδοξία έκφρασης νέου ρεύματος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ τάσσεται εμμέσως κατά της λήψης νέων μέτρων, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ήδη ληφθέντα και να ρίξει το βάρος της στην ανάπτυξη…
.
Πώς κρίνετε, κύριε Παπουτσή, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής; Τι σηματοδοτούν τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την ΕΕ;

"Για πρώτη φορά υπάρχει απόφαση διαμόρφωσης μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης και αυτό συνιστά επιτυχία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Εάν οι χρηματαγορές δεν ανταποκριθούν με επιθυμητό τρόπο και εάν συνεχιστεί η κερδοσκοπία η Ευρωζώνη θα έχει διαθέσιμο έναν επαρκή μηχανισμό υποστήριξης του ευρώ. Ταυτόχρονα η αποδοχή των...
ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέραν του 2010 δημιουργεί ένα ουσιαστικό περιθώριο για την ανάκαμψη του  ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η ουσία είναι ότι ο πρωθυπουργός με υπεύθυνους και προσεκτικούς χειρισμούς  κατόρθωσε να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την αξιοπιστία του σχεδίου μας αλλά και για το ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ, από την πλευρά της,  η Ευρώπη, έστω και την τελευταία στιγμή, έδειξε αποφασιστικότητα για την προστασία του κοινού μας νομίσματος. Πέραν των υπαρκτών δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας μας, η ελληνική κρίση έχει μια πολύ σοβαρή ευρωπαϊκή διάσταση. Είναι στην πραγματικότητα μια δοκιμασία της συλλογικής βούλησης των κρατών να έχουμε μια Ευρώπη αξιόπιστη και αποτελεσματική. Από την άποψη αυτή η κρίση είναι τόσο οικονομική όσο και πολιτική. Επιπλέον, αναδεικνύει την ανάγκη για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης."

Από εδώ και πέρα, πώς θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να πορευτεί η Αθήνα, στις δανειακές ανάγκες της στο μέλλον;

"Έχουμε δρόμο μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε  τις προσπάθειες μας για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τη μεγάλη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προσπάθειες θα είναι επίπονες. Αλλά, πρέπει να πετύχουμε. Να ξαναφέρουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία στην αγορά και την κοινωνία. Πρέπει να ηττηθεί η ψυχολογία του φόβου και της ήττας. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών υλοποιεί το σχεδιασμό του για το δανειακό πρόγραμμα της χώρας."

Θα μπορούσε να εμπλακεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το ΔΝΤ και τι θα σήμαινε αυτό για τη χώρα;

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η  εμπλοκή του ΔΝΤ  στα εσωτερικά της ευρωζώνης έχει πυροδοτήσει πολλή συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ωστόσο, ο «μηχανισμός χρηματοδότησης έσχατης λύσης» που αποφασίστηκε είναι κατά βάση ευρωπαϊκός με συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο προσφέρει την τεχνογνωσία του. Αλλά, η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης συνεχίζεται με βάση τις επιλογές της κυβέρνησης και των δεσμεύσεών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

Αντέχει κατά τη γνώμη σας η χώρα νέα μέτρα;

"Εκείνο που δεν αντέχει η χώρα είναι η αποτυχία της προσπάθειας. Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη όλα τα μέτρα και εφόσον εφαρμοσθούν με συνέπεια είμαι βέβαιος ότι θα μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης."

Πώς κρίνετε τη στάση της Γερμανίας σε όλες τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν;

"Η Ευρώπη χρειάζεται σταθερότητα και αλληλεγγύη και σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι πολύτιμη η συνεισφορά της Γερμανίας η οποία ήταν πάντα παρούσα στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές στιγμές. Η Γερμανία αυτή την  περίοδο βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ενόψει ενός τεράστιου δανεισμού 80 δις ευρώ. Και επιπλέον η ανεργία έχει αυξηθεί στο 8,7%. Επίσης,  η καγκελάριος Μέρκελ όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού εξουσίας στη Γερμανία.  Η ουσία όμως είναι αν τελικά γίνεται αντιληπτό από τις ηγεσίες όλων των κρατών μελών της ΕΕ ότι το μέλλον των λαών της Ευρώπης είναι κοινό. Και ότι η Ευρώπη οφείλει να δεχθεί το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη. Επιπλέον, θα χρειασθεί μια νέα θεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με βάση την εμπειρία και την αξιολόγηση μέχρι σήμερα από τη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης."

Πώς εκτιμάτε ότι θα πρέπει να συμπεριφερθεί η κυβέρνηση απέναντι στις κινητοποιήσεις;

"Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και για το λόγο αυτό η  κυβέρνηση οφείλει να μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας . Όπως έχει πράξει μέχρι τώρα επανειλημμένα ο πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα, οι υπουργοί με ουσιαστικό διάλογο, με συζήτηση, με παρουσίαση όλων των πραγματικών δεδομένων να εξασφαλίζουν τη συναίνεση αλλά και τη συνεργασία των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο, ότι η ανασυγκρότηση της οικονομίας μας σε περίοδο ύφεσης απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση και συμμετοχή των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας. Και πάνω απ’ όλα να εγκαταλείψουμε τη συλλογική αυταπάτη μιας ψευδούς ευημερίας με την οποία βολευόμαστε για πολλά χρόνια…"

Πώς κρίνετε τη στάση της ΝΔ και του κ.Σαμαρά; Υπάρχει πραγματικά στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές που έχουν ως στόχο την έξοδο από την κρίση;

"Οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και πρακτικές των κομμάτων παραμένουν. Όμως, πρέπει να καταγραφούν στα θετικά των τελευταίων ημερών η μετριοπάθεια των λόγων που επέδειξαν όλα τα κόμματα και η προσπάθεια για συντονισμό των παρεμβάσεων του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό στην κρίσιμη ευρωπαϊκή μάχη για το μέλλον της χώρας."

Πολλά είναι τα παράπονα που εκφράστηκαν από διάφορες κοινωνικές ομάδες τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου. Πόσο δίκαιες είναι διατάξεις όπως η φορολόγηση της αποζημίωσης ενός απολυμένου ή η σύνδεση του αφορολογήτου με την συγκέντρωση αποδείξεων τη στιγμή που πολλοί επαγγελματίες δεν υποχρεούνται να εκδίδουν τέτοιες, τουλάχιστον προς το παρόν;

"Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να επεμβαίνει άμεσα όταν αποκαλύπτονται αδικίες στην εφαρμογή του φορολογικού συστήματος. Αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι το φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρεί την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής  και την αύξηση των εσόδων του κράτους."

Πολλοί μιλούν για συχνές ‘εκρήξεις’ σας στη Βουλή, με απώτερο στόχο την ιδεολογική έκφραση ενός νέου ‘ρεύματος’ στο εσωτερικό του κόμματός σας, αποτελούμενου από διαφωνούντες με την κυβερνητική πολιτική, του οποίου θα ηγηθείτε. Τι απαντάτε;

"Ανοησίες κάποιων αμετανόητων νοσταλγών του παρελθόντος. Οι θέσεις που εκφράζω είναι πάντοτε καθαρές, είναι πάντοτε για την ενότητα της παράταξης και πάνω από όλα για την προοπτική του τόπου. Επιπλέον, είναι θεσμική μου υποχρέωση να υπηρετώ την αναβάθμιση του ρόλου του κοινοβουλίου και την ενίσχυση των θεσμών ελέγχου  του κυβερνητικού έργου. Αυτή άλλωστε είναι η κατεύθυνση και η δέσμευση του Πρωθυπουργού από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας."

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κάποιοι μίλησαν για ‘μαθητευόμενους μάγους’ στο υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν τέτοιοι;

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία και βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπη με το απόλυτο χάος στην οικονομία, με τις χρόνιες παθογένειες, τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Δεν είναι εύκολο να πατήσεις ένα κουμπί και να διορθωθούν τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι Υπουργοί μας κάνουν τεράστια προσπάθεια προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση διατηρώντας τη συνοχή και την αλληλεγγύη στην κοινωνία. Και από την κρίση δε θα βγούμε μόνο με δημοσιονομικά μέτρα, χρειαζόμαστε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε ουσιαστική παρέμβαση στις ίδιες τις διαρθρώσεις της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς."

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας σήμερα η ανάγκη διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα;

"Υπάρχει η άμεση ανάγκη για πράξεις και αποτελέσματα. Γιατί για αυτό κρινόμαστε τώρα και από τους Έλληνες πολίτες και από τη διεθνή κοινότητα. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Να κερδίσουμε το στοίχημα της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας. Να ανοίξουμε νέους δρόμους για την Ελλάδα και  να εγγυηθούμε το μέλλον της νέας γενιάς σε μία κοινωνία προόδου, αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης."

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.