Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Το μέλλον αυτής της χώρας εξαρτάται για μία ακόμη φορά από τον πατριωτισμό των Ελλήνων, στις σημερινές συνθήκες, από την κοινωνική υπευθυνότητά τους.


Επιστολή προς τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Με την ευκαιρία της αξιόλογης πρωτοβουλίας σας για την ίδρυση του « Ταμείου Στήριξης της Ελλάδος» δράττομαι της ευκαιρίας να σας εκφράσω τα συγχαρητήρια και την πλήρη συμπαράσταση μου. 

Η πρόταση σας, για τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας με την εθελοντική προσφορά και πολιτών της χώρας, αλλά και Ελλήνων της διασποράς, αξίζει εκ προοιμίου την στήριξη όλων μας, διότι παραπέμπει σε μεγάλες ελληνικές αρετές όπως το φιλότιμο, η καρτερικότητα και η γενναιότητα.

Η οδυνηρή κατάσταση άλλωστε , στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με μέσα περιστολής των δαπανών και αύξησης των εισφορών αλλά απαιτεί ενεργητική στήριξη της ολότητας των Ελλήνων. Σε αυτήν την κρίσιμη και γεμάτη αγωνία περίοδο που διανύει ο τόπος επιβάλλεται εντούτοις, να ανακαλύψουμε ξανά μια λησμονημένη, σχεδόν, συνταγματική διάταξη. 

Αναφερόμαστε εδώ στο άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματός μας, το οποίο ορίζει ότι «το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Το γεγονός ότι ο «συνταγματικός πατριωτισμός των Ελλήνων» διαθέτει υπόσταση αποδεικνύεται άλλωστε από την ιστορική προσφορά των Ελλήνων στην πατρίδα σε περιόδους κρίσης...
Είναι γνωστό ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ εισήχθη και θεμελιώθηκε το κοινωνικό κράτος, το αλληλέγγυο κράτος, τα κοινωνικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρήθηκε και θεσμοποιήθηκε μια συνεχής πολιτική αναδιανομή πόρων υπέρ των αδυνάτων. 
Αυτά τα κοινωνικά προνόμια έχουν γίνει πλέον «καθεστώς» για το κοινωνικό σύνολο και η κατάργησή τους πολλές φορές δημιουργεί αναταραχές στον κοινωνικό ιστό. 
Τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης που επιχειρεί να υλοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση δεν σημαίνουν κατ ανάγκη αποδιάρθρωση του κοινωνικού Κράτους, αλλά στοιχειώδη προσαρμογή του σε νέα δεδομένα αλληλεγγύης υπό συνθήκες βαθιάς κρίσης.

Από την άλλη, όμως, πλευρά, η αρχή της αλληλεγγύης περιέχει και μια ύστατη συνταγματική έκκληση προς τους πολίτες για αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεών τους, ιδίως σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές όπως η σημερινή. 

Το μέλλον αυτής της χώρας εξαρτάται για μία ακόμη φορά από τον πατριωτισμό των Ελλήνων, στις σημερινές συνθήκες, από την κοινωνική υπευθυνότητά τους.

Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι για το τεράστιο εγχείρημα της επανένωσης των δυο Γερμανιών, η γερμανική πολιτεία θέσπισε έναν ειδικό φόρο: τον φόρο αλληλεγγύης που πλήρωσε κάθε εργαζόμενος στη Γερμανία. 

Παρά το γεγονός ότι οι απώλειες για τους εργαζόμενους της Δυτικής Γερμανίας υπήρξαν οδυνηρές, οι αντιστάσεις κινήθηκαν σε λογικά πλαίσια, διότι η αίσθηση «κοινωνικής ευθύνης» υπερείχε κατά αναλογία, της λογικής της «απώλειας».

Η πρόταση σας συνδέεται ασφαλώς με την ιδέα του εθελοντισμού η οποία πολλές ιστορικές στιγμές ευδοκίμησε στην Ελλάδα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες , οι μεγάλες πυρκαγιές , η αλληλεγγύη προς τον λαό της Παλαιστίνης και πολλά άλλα ιστορικά παραδείγματα έχουν αποδείξει ότι στην συνείδηση των πολλών πολιτών , η έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας απέκτησε ισχυρή βάση.

Ο «ωχαδερφισμός» που υποτίθεται χαρακτηρίζει του Έλληνες- όπως τουλάχιστον διατείνονται τα ξένα ΜΜΕ- δεν αποτελεί το κυρίαρχο στίγμα συμπεριφοράς στην χώρα μας. Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ανθρώπων που έχουν διάθεση να προσφέρουν. 

Η πολιτεία οφείλει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με αυτούς και να πάρει πρωτοβουλίες ενεργοποίησης τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η πρόταση σας και αξίζει κάθε στήριξη.

Υπό την έννοια αυτή θα ήθελα να προσφερθώ με οιανδήποτε τρόπο εσείς θεωρείτε χρήσιμο ώστε να συμβάλλω πολιτικά στην υλοποίηση της πρότασης σας .

Φραγκίσκος Παρασύρης
Βουλευτής Ηρακλείου

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.