Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Οι πολιτικές νεολαίες δεν πρέπει να είναι κομματικοί στρατοί

Για τον 32χρονο Κώστα Πανταζή, επικεφαλής των νεολαίων του ΠΑΣΟΚ, η νέα γενιά πρέπει να αγωνιστεί για να ανατρέψει το δυσοίωνο μέλλον της.

Οι νέοι, δηλώνει, είναι έτοιμοι για τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται για τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά οι κυβερνώντες πρέπει να δεσμευθούν ότι τα μέτρα θα έχουν ημερομηνία λήξης και φυσικά θα είναι δίκαια.

Στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν αποκλείει όμως το ενδεχόμενο να αντιταχθεί σε αποφάσεις της κυβέρνησης αν κάνει λάθη, αφού πιστεύει ότι οι πολιτικές νεολαίες δεν πρέπει να είναι κομματικοί στρατοί.
1 Ανήκετε στην πρώτη γενιά μεταπολεμικά που αναμένεται να ζήσει χειρότερα από τους γονείς της. Ποιος φταίει;
Είναι μια πραγματικότητα, που καλούμαστε οι νέοι να ανατρέψουμε. Φταίει η κρατούσα παγκοσμίως ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των αγορών, αλλά και ο εκτροχιασμός της οικονομίας που οφείλεται στην τραγική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή.
2 Ανεργία, μπλοκάκια, γενιά των 700 ευρώ. Οι προτάσεις σας;
Μία πορεία ανάταξης, ανάπτυξης και θεσμικής θωράκισης. Σ΄ αυτήν πρέπει να...

κατοχυρώσουμε το δικαίωμα στην εργασία, ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Ενεργητικές πολιτικές στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Ξεκάθαρη δέσμευση ότι τα μέτρα έχουν ημερομηνία λήξης.
3 Μπορεί η νεολαία να αλλάξει το εργασιακό της μέλλον;
Αν πίστευα το αντίθετο, δεν θα ήμουν νέος, αριστερός και σοσιαλιστής.
4 Πώς;
Με συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες. Συσπείρωση γύρω από θεσμούς που προάγουν τα συλλογικά δικαιώματα και συμφέροντα της νέας γενιάς. Με αλλαγή νοοτροπίας. Την αξιοπρέπεια δεν μας τη χαρίζει κανείς, θα την κατακτήσουμε μόνοι μας. 5 Ελπίζουν σε αξιοκρατία οι νέοι που δεν είναι μέλη κάποιας παράταξης;
Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν ότι όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι κάτι αλλάζει.
6 Έχουν λόγο οι πολιτικές νεολαίες ή είναι κομματικοί στρατοί;
Είναι θέμα των ίδιων να κατακτήσουν το βάρος που θέλουν να έχουν. Εγώ πάντως αυτό παλεύω και κατοχυρώνω. Γι΄ αυτό άλλωστε πιστεύω στην αυτονομία των πολιτικών νεολαιών.
7 Έχετε συναντήσει ηλικιακό ρατσισμό;
Όποιος πει το αντίθετο μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας.

8 Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ελληνικού πανεπιστημίου;
Η έλλειψη σοβαρής διοικητικής οργάνωσης. Έπονται χρηματοδότηση, έρευνα, χωροταξικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός...
9 Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα;
Ο πλούτος των γνώσεων που παρέχει. Μην το υποτιμούμε, δεν είναι όλα μαύρα.
10 Φοιτητικές εκλογές υπό τους ήχους ποπ τραγουδιών. Πόσο σοβαρή είναι πλέον η διαδικασία;
Υπό το φως της πρωτόγνωρης κρίσης που μαστίζει την κοινωνία. Σίγουρα είναι μία διαδικασία που θα στείλει σημαντικά μηνύματα σε όλους μας.
11 Για πολλούς φοιτητές οι παρατάξεις περιορίζονται στη διοργάνωση εκδρομών. Τι απαντάτε;
Η ερώτηση μάλλον απευθύνεται στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ.
12 Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σταθερά υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εσείς έχετε δηλώσει πως πρέπει να προασπίσουμε τον δημόσιο χώρο της Παιδείας. Επιμένετε;
Ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε ποτέ για ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Δεν καταλαβαίνω γιατί να αλλάξουμε άποψη, ιδίως για θέμα που είναι εκτός πολιτικής ατζέντας.
13 Θα αντιταχθείτε στην κυβέρνηση;
Βεβαίως, εάν θεωρήσουμε ότι κάτι γίνεται λάθος. Ακόμα δεν έχω δει τον λόγο.
14 Η θέση σας για το άσυλο;
Είναι αναμφίβολα ώρα ευθύνης, με ανάληψη από την πλευρά των φοιτητικών παρατάξεων και της πανεπιστημιακής κοινότητας της προάσπισης και υπεράσπισής του.
15 Οι νέοι στηρίζουν το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό;
Συμμερίζομαι απόλυτα την επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι «διακύβευμα της εποχής μας είναι η ένταξη των νόμιμων μεταναστών στη διαδικασία της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, σε μια σύγχρονη εκπαίδευση που θα συνοδεύεται από πολιτικές αναγνώρισης και συμμετοχής». Η κυβέρνηση επιχειρεί με γενναίο τρόπο την αντιμετώπιση του θέματος.
16 Είναι έτοιμοι για τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης;
Ναι, με τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για δίκαιη κατανομή των βαρών και των οφελών.
17 Στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής...
Αν κάποιος με πειστικότητα πρότεινε εναλλακτικό δρόμο, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, θα ήμουν έτοιμος και να συμφωνήσω. Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε όμως ότι ο Πρωθυπουργός κάνει τιτάνιο αγώνα για να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας.
18 Θα στηρίξετε τα πρόσθετα μέτρα;
Οι ώρες για την Ελλάδα είναι δύσκολες. Ενωμένοι μπορούμε να υπερβούμε την κρίση. Χρειάζεται όμως ισχυρή δοσολογία κοινωνικής δικαιοσύνης.
19 Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά σε τόσο μικρή ηλικία;
Προέρχομαι από πολιτικοποιημένη οικογένεια με ενεργή δράση στα κοινά. Μεγάλωσα, συνεπώς, σε περιβάλλον που ενθάρρυνε τη συμμετοχή στην πολιτική.
20 Σας ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή;
Με ενδιαφέρει αυτό που κάνω σήμερα. Η πολιτική δεν ασκείται με εμμονές. Το σίγουρο είναι ότι θα πορευθώ όπως έχω πορευθεί. Με συνέπεια και αξιοπρέπεια.
"TA NEA", 4 Μάρτη 2010

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.