Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ελλάδα και Αμερική μαζί σε καλές και σε άσχημες μέρες

 

Τόσο σε καλές όσο και σε άσχημες μέρες η Ελλάδα θα μπορεί να στηρίζεται πάντα στην φιλία της Αμερικής.  

 Αυτό διακήρυξε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στα μέσα της εβδομάδας στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
 
Στην τελετή, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που συνοδεύονταν από την σύζυγό του κυρία Άντα Παπανδρέου, ενώ η Ελληνοαμερικανική κοινότητα εκπροσωπήθηκε από τον πνευματικό ηγέτη της...

Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Γ. Παπανδρέου
Γ. Παπανδρέου
Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής επισήμανε ότι ο φετινός εορτασμός χαρακτηρίζεται από δύο καινούργιες ιδιοτυπίες.Όπως είπε: «Φέτος είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός παρίσταται στον εορτασμό για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Επίσης φέτος είναι η πρώτη φορά που Πρώτη Κυρία της Αμερικής, η κυρία Μισέλ Ομπάμα, συμμετέχει. Η παρουσία της προσδίδει ιδιαίτερη χαρά σε όλους μας».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος
Στα λόγια αυτά του Σεβασμιότατου ο Πρωθυπουργός κύριος Παπανδρέου πρόσθεσε: « Σήμερα γιορτάζουμε μαζί την εθνική κληρονομιά των Ελλήνων της Αμερικής, τιμούμε μαζί την μακρά φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών και επαναβεβαιώνουμε μαζί τις κοινές αξίες μας και την κοινή επιθυμία για ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία, σταθερότητα, και σεβασμό του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο».

Oμπάμα, Παπανδρέου
Ο Πρόεδρος Ομπάμα αφού εκδήλωσε χαρά για την συμμετοχή του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, παρατήρησε: «Όπως παλαιότερα ο πατέρας του και ακόμα πιο πριν ο παππούς του έτσι και τώρα ο νυν Πρωθυπουργός της Ελλάδας κυβερνά σε περίοδο προκλήσεων.Στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχαμε νωρίτερα σήμερα του τόνισα ότι τόσο σε καλές όσο και σε άσχημες μέρες ο λαός της Ελλάδας θα έχει πάντα την φιλία και την συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών».

[insert caption here]
Α. Γιαννούλιας και Ε. Τσακοπούλου-Κουναλάκη
Οι τρείς ομιλητές αναφέρθηκαν κατόπιν στην σημασία της επετείου αλλά και στην συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα σε όλο τον κόσμο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα τιμάμε τους ήρωες του 1821 και τους Φιλέλληνες και Αμερικανούς αγωνιστές που στάθηκαν στο πλευρό τους. Τιμάμε τον αγώνα τους για ελευθερία, δημοκρατίακαιανεξαρτησία».

N. Τάιτους
N. Τάιτους. Φωτ. Ε. Παπαδημητρίου
Από την δική του πλευρά ο κύριος Παπανδρέου δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Ομπάμα για την υποστήριξη που μας παρέχει και την εμπιστοσύνη που δείχνει σε εμάς κατά τις δύσκολες αυτές μέρες.  Διαβεβαιώνω τόσο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και την Ελληνοαμερικανική κοινότατα, ότι εργαζόμαστε αποφασιστικά και αξιόπιστα για να μπει η οικονομία μας σε ένα νέο και σωστό δρόμο. Αναδιοργανώνουμε το δημόσιο, τα συστήματα υγεία, παιδείας και φορολογίας, μειώνουμε την γραφειοκρατία, και βάζουμε θεμέλια για νέες επενδύσεις, πράσινη ανάπτυξη και τουριστική αύξηση. Επίσης διευρύνουμε τον στρατηγικό ρόλο μας για εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και για την προώθηση λύσεων σε προβλήματα που χρονίζουν, όπως το Κυπριακό και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Γ. Μπίστης, J. Sarbanes
Γ. Σαρμπάνης και Γ. Μπίστης. Φωτ. Ε. Παπαδημητρίου
Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε βαθειά εκτίμηση για τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε πολλούς τομείς.  Κατά την έκφρασή του: «Θέλω να αναγνωρίσω τον ρόλο της Ελλάδας στην διεύρυνση της ασφάλειας και της σταθερότητα, με την προώθηση δίκαιης λύσης του Κυπριακού, την ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρώπη και την προσωπική συμβολή του Πρωθυπουργού στην βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.  Επαινώ επίσης την στενή μας σύμμαχο Ελλάδα και για άλλες προσπάθειές της. Για παράδειγμα, από τα Βαλκάνια μέχρι το Αφγανιστάν, μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμβάλουν στο να δοθεί η ευκαιρία σε άτομα εμπόλεμων περιοχών να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη».

Γ. Παπανδρέου με τον Ζ. Σπέις
Γ. Παπανδρέου και Ζ. Σπέις
Ανάμεσα στους πολλούς επίσημους προσκεκλημένους που συναντήσαμε στην τελετή του Λευκού Οίκου ήταν ο Αλέξης Γιαννούλιας, υποψήφιος Γερουσιαστής της Πολιτείας Ιλινόις, ο βουλευτής Γιάννης Σαρμπάνης από την Πολιτεία Μέρυλαντ, η βουλευτής Νίκη Τσόνγκα, χήρα του Γερουσιαστή Πωλ Τσόνγκα από την Μασαχουσέτη, ο βουλευτής Ζακ Σπέης από την Πολιτεία Οχάιο, η βουλευτής Ντίνα Τάϊτους από την Πολιτεία Νεβάδα και ο Νίκολας Καρακώστας, Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ.Πήραν επίσης μέρος οι πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης και Ανδρέας Κακουρής, αντίστοιχα, το έργο των οποίων και αναγνώρισε στα πλαίσια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος Ομπάμα. Παρέστη ακόμα και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

N. Τσόνγκα, Β. Μοσαΐδης
N. Τσόνγκα και Β. Μοσαΐδης
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έκλεισε την ομιλία του με τούτα τα λόγια: «Καθώς γιορτάζουμε την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας σας υπενθυμίζουμε κ. Πρόεδρε ότι στηριζόμαστε σε εσάς για την προώθηση της ελευθερίας, του δικαίου και της ειρήνης, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη. Οπωσδήποτε θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για σας και την οικογένειά σας καθώς και για την ευλογημένη Αμερική, την πρωταθλήτρια της δημοκρατίας».
Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, που όπως παρατήρησε προέρχεται και αυτός από τον Ελληνισμό της διασποράς, έκλεισε τον λόγο του με ένα απόσπασμα από ιστορική επιστολή του αείμνηστου ιδρυτή του κινήματος για ισοπολιτεία λευκών και μαύρων στην Αμερική.  Είπε ο κύριος Παπανδρέου: «Μια αδικία οπουδήποτε κι αν εκδηλώνεται αποτελεί απειλή για την δικαιοσύνη παντού», τονίζει ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στην περίφημη επιστολή του από τις φυλακές του Μπέρμινχαμ, (στην Πολιτεία Αλαμπάμα του Αμερικανικού Νότου).  Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με την Αμερική ενάντια στην τυραννία και την καταπίεση, ώστε η ζωή να μη χάσει την αξία της στην κοινωνία μας».

[insert caption here]
Ν. Καρακώστας
Ο Πρόεδρος Ομπάμα σαν οικοδεσπότης της εκδήλωσης είχε και τον τελευταίο λόγο.Είπε κλείνοντας στον εορτασμό: «Αγωνιστής της Ελληνικής επανάστασης έγραψε πριν σχεδόν 200 χρόνια στον Τζον Κουϊνσι Άντμς κάτι που συνεχίζει να ισχύει και σήμερα. Έγραψε ότι είμαστε φίλοι, συμπολεμιστές και αδέλφια. Ο Θεός μαζί σας, να ευλογεί την Αμερική και Ζήτω η Ελλάς».
Ο Πρωθυπουργός κύριος Παπανδρέου ολοκλήρωσε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με σειρά επαφών που είχε στο Κογκρέσο την Τετάρτη με ηγετικά στελέχη της Αμερικανικής νομοθετικής εξουσίας.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.