Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Κρίτων Αρσένης : Να συμμετάσχουμε όλοι μας στον Ευρωπαϊκό Διάλογο για τα Δάση

Δημοσίευση από την Επιτροπή της Πράσινης Βίβλου για την προστασία των δασών
   
Κάλεσμα δυναμικής  συμμετοχής φορέων και οργανώσεων πολιτών  στη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει  και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Ιουλίου  μετά τη δημοσίευση από την Επιτροπή αυτή την εβδομάδα της Πράσινης Βίβλου για την προστασία των δασών ενόψει της Κλιματικής Αλλαγής, απηύθυνε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης. 
 
Όπως δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης: «Εν μέσω του Παγκόσμιου Έτους Βιοποικιλότητας και της συντριπτικής αποτυχίας των ευρωπαϊκών στόχων για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, η Πράσινη Βίβλος για την προστασία των δασών έρχεται να ανοίξει επίσημα το διάλογο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δάση της Ευρώπης από την Κλιματική Αλλαγή και τις κατευθύνσεις για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία τους.  

Αποτελεί το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που κάνουμε στο Κοινοβούλιο και της πίεσης μας προς την Επιτροπή για την προστασία των δασών, μία ανάγκη που γίνεται πιο σαφής κάθε φορά που έχουμε μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα και στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Οι πυρκαγιές αυτές μας έδωσαν την ευκαιρία να εξηγήσουμε στους συναδέλφους μας ότι υπάρχει ανάγκη για κοινή πολιτική για την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους. Όπως σημειώνει  η Πράσινη Βίβλος, η Κλιματική Αλλαγή αλλάζει το πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα διαχείρισης και προστασίας των δασών στην Ευρώπη. 

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, οι ξηρασίες, οι καταστροφικές καταιγίδες, η επιμήκυνση περιόδων με ισχυρούς ανέμους ασκούν πραγματική πίεση στα δάση και έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, την κοινωνία και την οικονομία μας. Καθώς  τα ευρωπαϊκά δάση δεσμεύουν το 1/10 των ευρωπαϊκών εκπομπών, η καταστροφή τους οδηγεί στην μαζική  απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ουσιών στην ατμόσφαιρα, περιορίζει σημαντικά την φυσική αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και οδηγεί σε απώλεια βιοποικιλότητας.
Με την Κλιματική Αλλαγή να εξελίσσεται, απαιτείται να λάβουμε τα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να προλάβουμε την καταστροφή των Μεσογειακών και άλλων ευρωπαϊκών δασών...  Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αντικαταστήσουμε μερικά από τα κυρίαρχα είδη δέντρων στα δάση μας με άλλα τοπικά είδη που αντέχουν καλύτερα στις νέες συνθήκες.

Τα θέματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την Ελλάδα και καλώ όλους τους φορείς αλλά και τους ενδιαφερόμενους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα Δάση με την κατάθεση των απόψεών τους ως προς τις προτάσεις της Επιτροπής». 

Ο Κρίτων Αρσένης είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ήταν ένας από τους  συντάκτες της έκθεσης του Κοινοβουλίου σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2009, ενώ έχει κάνει παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις αναφορικά με την προστασία των δασών και τη σημασία τους για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Ο Κρίτων Αρσένης έκλεισε καλώντας τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα και στο blog του.
 
Ιστοσελίδα διαβούλευσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Ιστοσελίδα δημοσίευσης Πράσινης Βίβλου:
Blog Κρίτωνα Αρσένη:

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.