Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ανεξέλεγκτα ρέει το χρήμα από παράνομες δραστηριότητες

«Γλαύκας εις Αθήνας κομίζει» ο κ. Γκρόζος
eurokrisi6Την εικόνα των ελλείψεων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και δίκτυο πληροφοριών, μετέφερε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, Στέλιος Γκρόζος, που κλήθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να παρουσιάσει την έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2009.
«Γλαύκα εις Αθήνας κομίζει» ο κ. Γκρόζος, ο οποίος τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση, από την προηγούμενη κυβέρνηση και προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος, προς λογαριασμούς κυβερνητικών αξιωματούχων. 

Η Επιτροπή, εμπνεύσεως Αλογοσκούφη, συστάθηκε τον Αύγουστο 2008 με το Ν. 3691/ 2008, ειδικά για να εκπαραθυρωθεί ο ασυμβίβαστος Ζορμπάς, που αποτελούσε εμπόδιο στο κουκούλωμα των σκανδάλων της προηγούμενης κυβέρνησης. Στη θέση του προέδρου αυτού του νομικού εξαμβλώματος τοποθετήθηκε, ο κ. Γκρόζος, ο οποίος, ως εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν νομιμοποιείται να εκδίδει διοικητικές πράξεις και να...

υπογράφει εντάλματα πληρωμών, αλλά ούτε και να αμείβεται. Το γεγονός αυτό ήταν βέβαια γνωστό εξ αρχής, αφού το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά την ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς («Η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται…»). 

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με γνωμοδότησή (κ. Τρίαντος μέλος του ΝΣτΚ), αποφάνθηκε, ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, ως εν ενεργεία δικαστικός, απαγορεύεται να υπογράφει  έγγραφα ακόμη και για προμήθεια γραφικής ύλης της Επιτροπής και ότι πρέπει να διοριστεί άλλο διευθυντικό στέλεχος αυτής, στο οποίο να δοθεί με εντολή υπουργού το δικαίωμα υπογραφής. 

Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτοφανή διοικητική ασυναρτησία, που γελοιοποιεί το κύρος ενός κρατικού συλλογικού οργάνου, που υποτίθεται ότι συστάθηκε για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. 

Και αυτή η ασυναρτησία που ξεκινά από την περιφρόνηση του Συντάγματος, εκθέτει και το κύρος του αντισυνταγματικώς διορισμένου στη θέση του προέδρου ανωτάτου δικαστικού λειτουργού και το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό, απέναντι στους ξένους κρατικούς οργανισμούς, που καταπολεμούν το βρώμικο χρήμα και το συλλογικό διεθνές όργανο, τη γνωστή FATF. 

Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να καταργήσει αυτή την αναποτελεσματική Διοικητική Αρχή και τη θέση της να πάρει μία Ανεξάρτητη Αρχή, με οικονομική αυτονομία, που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και τα Standart΄ s της FATF. 
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.