Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Μεγάλες ανατροπές στη φορολόγηση, Γ. Παπακωνσταντίου: «Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο»

Ριζικές αλλαγές, ανατροπές, τομές στη φορολόγηση φέρνει το υπουργείο Οικονομικών. Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ (Ν02)

Ριζικές αλλαγές, ανατροπές, τομές στη φορολόγηση φέρνει το υπουργείο Οικονομικών. Διαβάστε πρώτα ολόκληρο το νομοσχέδιο (Επάνω σε αρχείο word) στα σχετικά αρχεία. 

Ακολουθεί η εισαγωγή στο σχέδιο νόμου που καταθέτει η κυβέρνηση.

Το 2010 είναι ένα κρίσιμο έτος για την πορεία της οικονομίας μας. 

Είναι η χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει μια τεράστια προσπάθεια για το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και η χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσει την αυτονομία των οικονομικών της αποφάσεων, να προοδεύσει μέσα από κανόνες διαφάνειας και δίκαιης αναδιανομής του βάρους και ωφελειών των οικονομικών της.

Με άξονα τη διαφάνεια, την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος πραγματοποιήθηκε ευρύτατος κοινωνικός διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου. 
Στόχος της φορολογικής μας πολιτικής είναι ένα απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο με ενιαίους κανόνες, χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις. Ένα πλαίσιο που ενθαρρύνει την ειλικρίνεια και μέσα σε αυτό κάθε πολίτης μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα με τις πραγματικές του δυνατότητες και όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ισότιμη μεταχείριση, ανάλογη της οικονομικής τους κατάστασης...
Κανόνες φορολόγησης
Το πλαίσιο και οι κανόνες φορολόγησης των εισοδημάτων και των περιουσιών που ισχύουν σήμερα εντείνουν την άδικη και διακριτή μεταχείριση πολλών κατηγοριών εισοδημάτων, δημιουργώντας φορολογούμενους πολλών ταχυτήτων ακόμη και στις ίδιες κατηγορίες εισοδημάτων. Για τους λόγους αυτούς και μέσα από διάλογο με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και εκπροσώπους ομάδων φορολογούμενων γίνεται η αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των εισοδημάτων και των περιουσιών.
Άμεση προτεραιότητα μας είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής  γιατί αποτελεί τη χειρότερη ίσως μορφή αδικίας μέσα στο φορολογικό μας πλαίσιο, που εμποδίζει τη λειτουργία του κράτους, πολλαπλασιάζει τη διαφθορά και δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αδικίας μεταξύ των πολιτών και αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Η φοροδιαφυγή έχει πολλές όψεις και κάποιες από αυτές ενθαρρύνονται και από το ίδιο το πλαίσιο και το σύστημα φορολόγησης που επιτρέπει την απόκρυψη και την αποφυγή δήλωσης φορολογητέας ύλης.
Οι βασικές αλλαγές του νέου φορολογικού πλαισίου έχουν ως εξής:
εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα
εφαρμογή της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλό αφορολόγητο
κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης
κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών είτε αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος είτε στη φορολογία κεφαλαίου
καθιερώνεται ένα απλό και δίκαιο σύστημα καθορισμού ελάχιστων δαπανών διαβίωσης με βάση τα χρησιμοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία
φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων
λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων 
φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες και μη αναγνώριση αγορών ή δαπανών ή τόκων δανείων ή μισθωμάτων που καταβάλλονται από ελληνικές επιχειρήσεις σε εξωχώριες εταιρείες ή αντιπροσώπους ή υπεργολάβους αυτών.
καταργούνται ή αντικαθίστανται διατάξεις τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι φορολογούμενοι για καταστρατήγηση της φορολογίας εισοδημάτων ή περιουσίας και με τεχνικούς τρόπους απέφευγαν ή μείωναν τη φορολογία τους σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων.
Ηλεκτρονική διασύνδεση  του Υπουργείου Οικονομικών με όλα τα Υπουργεία και Φορείς με υποχρέωση όλων για υποβολή κάθε στοιχείου οικονομικού ενδιαφέροντος είτε πρόκειται για αμοιβές, είτε για μισθούς, είτε για αποζημιώσεις, είτε για επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.
Τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.   

Αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους και όχι σε ad hoc βάση όπως είναι σήμερα.
Κεντρική επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων  με σύστημα ανάλυσης κινδύνου (Risk analysis). 

Καταρτίζεται κατάλογος μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής (point system) βάσει του οποίου διενεργούνται προληπτικοί και τελικοί έλεγχοι τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας από τα υπόχρεα νομικά και φυσικά πρόσωπα. 
Έλεγχος και φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες που υποκρύπτονται πίσω από εταιρίες αντιπροσώπευσης (Nominee εταιρίες) ή εξωχώριες εταιρίες που λειτουργούν ως υπεργολάβοι κοινοτικών εταιριών.
Σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό λογαριασμό προωθείται η σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικής διακίνησης των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου.

Από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3000 Ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.
Από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. 

Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.
Συλλογή ανείσπρακτων οφειλών
Υιοθέτηση δραστικών μεθόδων συλλογής των ανείσπρακτων οφειλών, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής. 

Αυτό θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας καθώς και με την δυνατότητα «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων» όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η ΓΓΠΣ  συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων Α.Φ.Μ. Στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, και εταιρικών μεριδίων. 

Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Οι αλλαγές που φέρνει η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη δίκαιη ανακατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων. 

Τα φορολογικά έσοδα θα διοχετεύονται με διαφάνεια σε δράσεις που αναδιανέμουν το εισόδημα, δημιουργούν ανάπτυξη, ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, βελτιώνουν την ποιότητα στην παροχή κοινωνικών αγαθών όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Φόροι: Τι αλλάζει σε τεκμήρια, αφορολόγητα.

Ποιοι πέφτουν στην παγίδα

Μετά τις έντονες αντιδράσεις για τις εξαιρέσεις που δημιούργησαν την εικόνα ότι η κυβέρνηση συντηρεί τις φορολογικές ανισότητες, το οικονομικό επιτελείο κάνει στροφή και επιβάλλει ΦΠΑ παντού, πλην γιατρών και τοποθετεί ταμειακές μηχανές σε όλη την αγορά. 

«Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο», υπογράμμισε ο Γ. Παπακωνσταντίου

Της Μαρίας Βουργάνα



«Λίφτινγκ» στο παρά πέντε, κάνει το οικονομικό επιτελείο στα «επίμαχα» σημεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στην κοινή γνώμη αλλά ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα, οι εξαιρέσεις, οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο να διορθώσει τις αρχικές διατάξεις που δημιουργούσαν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση συντηρεί τις φορολογικές ανισότητες.

Το οικονομικό επιτελείο κάνει στροφή και επιβάλλει ΦΠΑ παντού, εκτός από τους γιατρούς, τοποθετεί ταμειακές μηχανές σε όλη την αγορά, επεκτείνει το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων σε όλους τους επαγγελματίες και διορθώνει τα τεκμήρια για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα, αλλά και τις φοροαπαλλαγές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

«Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίου παρουσιάζοντας χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου και πρόσθεσε «εισάγουμε άμεσα τον λογιστικό προσδιορισμό για όλους τους επαγγελματίες και τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος, ώστε να περιορίσουμε και να ελέγξουμε φαινόμενα όπως αυτά που διατυπώνονται από δήθεν άπορους που διαθέτουν και συντηρούν αυτοκίνητα, βίλες κότερα, πισίνες κ.λπ.».

Διαμαρτυρίες
Μετά τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν για τις αδικίες σε βάρος των μισθωτών, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες, ότι:

1. Επιβάλλεται ΦΠΑ παντού ακόμη και στους δικηγόρους. Εξαιρούνται οι γιατροί λόγω κοινοτικής οδηγίας.

2. Ο λογιστικός προσδιορισμός για όσους τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων θα γίνει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010. Για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες (λαϊκές αγορές, περίπτερα και ταξί), οι ταμειακές μηχανές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου, ενώ για το πρώτο εξάμηνο το τεκμαρτό εισόδημα για τους ταξιτζήδες θα αυξηθεί κατά 50%. 

Αυτό σημαίνει ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές παντού και θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων όλοι οι επαγγελματίες που απολάμβαναν μέχρι σήμερα φορολόγηση με ειδικό τρόπο και σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών θα έπαιρναν νέα περίοδο χάριτος έως το 2011. 

Έτσι, οδηγοί ταξί και φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επαγγελματίες ΠΡΟ-ΠΟ και περιπτέρων, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ που μέχρι σήμερα φορολογούνται με ιδιαιτέρως χαμηλά τεκμαρτά εισοδήματα, θα υποχρεωθούν όχι μόνο να κόβουν αποδείξεις, αλλά και να φορολογούνται με βάση τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα βιβλία εσόδων- εξόδων τους.

3. Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται στο μέτωπο των τεκμηρίων. Για τις κατοικίες δεδομένου ότι με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς ένα ακίνητο στην Εκάλη και ένα ακίνητο ίδιων τετραγωνικών στο Αιγάλεω, είχαν το ίδιο τεκμήριο, η τελική ρύθμιση θα προβλέπει ένα μεικτό σύστημα σύμφωνα με το οποίο τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού, αλλά θα αυξάνονται για τις περιοχές με τις πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες ενδεχομένως άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για τα αυτοκίνητα, μέχρι την τελευταία στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τεκμήρια να υπολογίζονται με βάση το κυβισμό και με την παλαιότητα. Με τα νέα τεκμήρια, τα οποία θα είναι μαχητά, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «συλλάβει» όλους τους φορολογούμενους κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι, ενώ διάγουν πολυτελή βίο, δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας». Από τα τεκμήρια θα εξαιρεθούν συνταξιούχοι και άνεργοι.

4. Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, από 100.000 και 200.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.

5. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει επιτόπου και άμεσα καταβλητέα (εντός 10 ημερών) πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.

6. Θα μπαίνει λουκέτο σε επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται για δεύτερη φορά να μην εκδίδουν αποδείξεις.

7. Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

8. Θα κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, που έχουν όμως οικονομική επιφάνεια.

9. Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου για επώνυμη φοροδιαφυγή και ομάδα ελέγχου των πρακτικών τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών.

10. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται απώλεια του αφορολογήτου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων. 

ΚατοικίαΓια αγορά πρώτης κατοικίας εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, από 100.000 και 200.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.

ΑυτοκίνηταΓια τα αυτοκίνητα, μέχρι την τελευταία στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τεκμήρια να υπολογίζονται με βάση το κυβισμό και με την παλαιότητα.

ΕισοδήματαΜε τα νέα τεκμήρια, τα οποία θα είναι μαχητά, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «συλλάβει» όλους τους φορολογούμενους κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι, ενώ διάγουν πολυτελή βίο, δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας».
http://www.imerisia.gr/
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.