Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Η άλλη όψη της δημοσιογραφίας..

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Τα είπε όλα σήμερα στην "Άλλη Όψη", ο δάσκαλος του οικονομικού ρεπορτάζ και Κύριος της δημοσιογραφίας, κ. Νίκος Νικολάου. Με πάνω από 55 χρόνια πορείας και πραγματικής άσκησης του επαγγέλματος ως λειτούργημα, το άκουσμα του λόγου του και των εικόνων που μετέφερε από την εμπειρία μόνο διδακτικό μπορεί να είναι.

Άρχισε τη δημοσιογραφία την 1.9.1955 ως οικονομικός συντάκτης της "Αυγής" και εργάστηκε παράλληλα στη "Ναυτεμπορική" και την "Εξπρές". Εργάστηκε στην "Καθημερινή" μεταξύ 1974-1990, αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθυντή της το 1989. Μεταξύ 1990-2004 εργάστηκε στο "Βήμα", όπου διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής, για να επιστρέψει το 2005 στην "Καθημερινή", απ' όπου πρόσφατα παραιτήθηκε. Καθημερινά, ευτύχησε να έχει επαφή και να αποκτήσει προσωπική φιλία με όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης και τους υπουργούς οικονομικών. Με εντυπωσίασε η εξιστόρηση του υπογείου που ο Παναγής Παπαληγούρας έμενε με την γυναίκα του -κόρη πρώην Πρωθυπουργού- ενώ ως υπουργός υπέγραψε τις περισσότερες και τις μεγαλύτερες (σε χρηματικό ύψος) συμβάσεις. 

Στο βιβλίο του "Πρόσωπα της Οικονομίας" (εκδόσεις Λιβάνη) επιχειρεί μία ανασκόπηση και εξιστόρηση πτυχών της οικονομικής πορείας της χώρας κατά τις τρεις και πλέον δεκαετίες από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Εκεί, γράφει για την ελληνική οικονομία, που προόδευσε και το κατά κεφαλήν εισόδημα που υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 25.000 ευρώ, γινόμενο το ισχυρό εθνικό μας νόμισμα μετά την ένταξη στην ΟΝΕ. ..Η επεκτατική, όμως, αυτή ανάπτυξη δεν άλλαξε τις καθυστερημένες δομές της οικονομίας και δεν έλυσε τα διαρθρωτικά της προβλήματα, με αποτέλεσμα ο υψηλός πληθωρισμός, η ανεργία και τα διπλά ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να αποτελούν μόνιμη απειλή και τελικά να οδηγούν σε ανατροπές κυβερνήσεων. Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες αυτού του βιβλίου, το πολιτικό σύστημα της χώρας, με την αδυναμία του να εκσυγχρονίσει την οικονομία, επιβεβαίωσε την υποταγή του στον λαϊκισμό και την αιχμαλωσία του από τις συντεχνίες, κομματικές και συνδικαλιστικές. 

Στην τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η τρόικα Γεννηματά-Τσοχατζόπουλου-Λαλιώτη ήταν καταστροφική για τον τόπο, καθώς ενδυνάμωσε την πρασινοφρουρά και άλωσε το δημόσιο με τους νόμους Κουτσόγιωργα. Η οικονομική κατάσταση της χώρας σημείωσε ότι είναι καθαρά ευθύνη του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα επιβολής στους υπουργούς του. Στην δημοσιογραφική του πορεία, ευτύχησε όπως δήλωσε τόσο η Ελένη Βλάχου, όσο κι ο Χρήστος Λαμπράκης, να του αφήσουν απόλυτη ελευθερία δράσης, χωρίς ουδέποτε να λογοκρίνουν κάποιο κείμενό του ή να προσπαθήσουν ν΄αλλάξουν γραφόμενα που εκείνος υπέγραφε. Δείχνοντας το παράδειγμα σοφίας και ωριμότητας, είπε ότι δεν εμφανίζεται πια συχνά σε συνεντεύξεις γιατί θεωρεί ότι ήρθε η ώρα νέων ανθρώπων να βγουν στο προσκήνιο.

Διαβάζοντας το βιβλίο του πείθεσαι ότι "η ελληνική οικονοµία σκόνταψε τις τελευταίες δεκαετίες στα ίδια εµπόδια που αντιµετωπίζει και σήµερα και, ακόµη, ότι οι δυσκολίες που φράζουν τον δρόµο µας έχουν έναν διαχρονικό και διακοµµατικό χαρακτήρα, αφού ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δηµοκρατία ως κυβερνήσεις κατάφεραν να νικήσουν τις δυνάµεις της αδράνειας, είτε αυτές εκφράζονταν από τους κοµµατικούς µηχανισµούς και τις πελατειακές σχέσεις είτε εκπροσωπούνταν από τις γνωστές συντεχνίες που µε τα προνόµιά τους κρατούν αιχµάλωτες τις παραγωγικές δυνάµεις του τόπου".

Ακούγοντάς τον πείθεσαι ότι υπήρξαν κάποτε πραγματικοί δημοσιογράφοι..
 
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.