Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Τα μέτρα αναμφίβολα θα κάνουν την ύφεση πιο βαθιά για το 2010 – Κατσέλη στα «Νέα»

Μέσα στον Μάιο θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που οδηγεί πολλούς πολίτες σε περιθωριοποίηση, ανακοινώνει σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» και στην Ειρήνη Χρυσολωρά η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. 

Η κ. Κατσέλη αφήνει να εννοηθεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν έχει δώσει ακόμη τη γνωμοδότησή της για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά διαβεβαιώνει ότι ως το τέλος Μαΐου αυτό θα έχει ψηφιστεί- διαβεβαίωση που προφανώς στηρίζεται σε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. 

Αρνείται εξάλλου η υπουργός Οικονομίας την κριτική που ασκείται ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και ανακοινώνει πως παρουσιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται σε μία μέρα αντί των 38 που απαιτούνται σήμερα. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δημοσιεύεται τις επόμενες ημέρες το δελτίο τιμών με ανατιμολόγηση 6.500 φαρμάκων, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμφωνίες με τις Περιφέρειες για την αποκέντρωση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Πάντως η κ. Κατσέλη δεν αμφισβητεί ότι τα μέτρα σταθεροποίησης που ελήφθησαν για τον περιορισμό του ελλείμματος «θα βαθύνουν την ύφεση το 2010». 

Αποσπάσματα συνέντευξης της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, στην Ειρήνη Χρυσολωρά για τα «Νέα»

-Πιστεύετε ότι  θα χρειαστεί  τελικά να καταφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης  της οικονομίας  από την Ευρωπαϊκή Ενωση  και το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο; Τι  συνέπειες θα έχει κάτι  τέτοιο για τη χώρα και τον πολίτη στην καθημερινότητά του;

"Ο μηχανισμός στήριξης της οικονομίας, που συμφωνήθηκε στις 25 Μαρτίου χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και επικυρώθηκε χθες, αποτελεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν ζητήσαμε την ενεργοποίησή του, όμως η ύπαρξή του είναι καθοριστική για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα δανεισμού χωρίς κερδοσκοπικές πιέσεις."

-Με τη θηλιά στον λαιμό για τον περιορισμό του ελλείμματος, πώς θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία; Ποια μέτρα σχεδιάζετε και τι ρυθμό προβλέπετε για φέτος; Τι απαντάτε στην κριτική που σας ασκείται ότι καθυστερήσατε στο αναπτυξιακό σκέλος;

"Τα αναγκαία μέτρα σταθεροποίησης αναμφίβολα θα βαθύνουν την ύφεση το 2010. Τα αναπτυξιακά μέτρα από τη φύση τους έχουν ορατά αποτελέσματα με χρονική υστέρηση. Ολα θα ήταν διαφορετικά αν αυτά είχαν ληφθεί εγκαίρως από το 2008. Σήμερα δεν υπάρχει καθυστέρηση. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι πολιτικές μας είναι γνωστές και μιλούν από μόνες τους. Αν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, θα βάλουμε στέρεες βάσεις για την παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας μας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης."

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Θωμάς Μπέκος
-Πότε επιτέλους θα βγάλετε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων; Οσο καθυστερείτε χάνεται πολύ χρήμα και ως εκ τούτου αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διάφορα...

"Υστερα από 13 χρόνια «ακινησίας», το δελτίο τιμών με ανατιμολόγηση 6.500 φαρμάκων δημοσιεύεται τις επόμενες ημέρες. Σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήθηκε ανεξάρτητο Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων. Ψηφίστηκε από τη Βουλή η απαραίτητη ρύθμιση, εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου αγορανομική διάταξη και συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για την ανακοίνωση των τιμών. Πετυχαίνουμε μέση μείωση τιμών πάνω από 20%. Εξοικονομούμε δαπάνες των Ταμείων πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως και στηρίζουμε την υγιή ελληνική βιομηχανία."

-Θεόδωρος Παναγιωτακόπουλος, Αρχαία Ολυμπία
Στο θέμα της γραφειοκρατίας δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τι προτίθεστε να κάνετε;

"Η γραφειοκρατία και οι διοικητικές στρεβλώσεις είναι γάγγραινα για την οικονομία και την ανάπτυξη. Το θέμα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το ΥΠΟΙΑΝ και πήραμε ήδη τα πρώτα μέτρα: Με το νέο πλαίσιο διαχείρισης του ΕΣΠΑ που ψηφίστηκε, οι διαδικασίες απλοποιούνται και οι πόροι αποκεντρώνονται, μακριά από τον γραφειοκρατικό έλεγχο της Κεντρικής Διοίκησης. Μέσα στον μήνα υπογράφονται οι επιχειρησιακές συμφωνίες με τις Περιφέρειες. Κάθε Περιφέρεια θα έχει τον δικό της προϋπολογισμό για τα έργα που έχει προγραμματίσει. Με νέο σύστημα μηχανογράφησης ξεπληρώνουμε με αντικειμενικά κριτήρια οφειλές επιχορηγήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου προς τις επιχειρήσεις. Εγιναν πληρωμές 450 εκατ. ευρώ, από συνολικό ποσό 900 εκατ. ευρώ, και όλες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Διυπουργική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο ξεμπλοκάρει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Ηδη «ξεκόλλησε», ύστερα από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων, επένδυση 900 εκατ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Κοζάνη και τη Φλώρινα. Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Στόχος είναι να ιδρύονται επιχειρήσεις με ένα βήμα, σε μία ημέρα, ενώ τώρα απαιτούνται 15 βήματα και 38 ημέρες. Αμέσως μετά ακολουθεί αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, που σήμερα δυστυχώς τρέπουν σε φυγή τους επενδυτές. Στον νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται απλούστευση των διαδικασιών κατάθεσης αιτήσεων και αξιολόγησης, για σύντμηση χρόνου και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων."

Τρύφωνας Δεμπεγιώτης
-Πότε επιτέλους θα τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός του ΕΣΠΑ; Γιατί καθυστερούν τόσο τα αποτελέσματα για τους επιστήμονες;

"Η διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος για τους επιστήμονες ολοκληρώθηκε και καταρτίστηκε ο πίνακας κατάταξης των επιτυχόντων. Σχετική ανακοίνωση βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ. Οσον αφορά το ΕΣΠΑ, η αλήθεια είναι ότι βάλαμε μπροστά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό έχει διπλασιαστεί η απορροφητικότητα και ξεπερνά σήμερα το 6%, με στόχο το 15% για φέτος. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση για τα προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανακοινώθηκαν τέσσερα προγράμματα ύψους 275 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινώσουμε νέα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, Ψηφιακής Σύγκλισης και ΣΔΙΤ, ενώ προχωρούν όλα τα προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ας μη γελιόμαστε, όμως: η μάχη για λιγότερη γραφειοκρατία και αποτελεσματικό συντονισμό είναι συνεχής. Οπως λέει ο ποιητής, «ό, τι έγινε, σβήνει από το μάτι εκείνου που βλέπει το πόσο έχει ακόμα να γίνει». Και μένουν να γίνουν ακόμα πολλά..."

Πάνος Κόλλιας
-Τι θα γίνει με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Θα κατατεθεί στη Βουλή; Αν ναι, πότε;

"Θα έχει γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Μάιο για να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα της υπερχρέωσης, που οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας σε περιθωριοποίηση. Από τον Ιανουάριο περιμένουμε τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να πάρει το νομοσχέδιο τον δρόμο του προς τη Βουλή."
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.