Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Στο 5-15% επί της αντικειμενικής τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους


Με την καταβολή ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης θα διατηρούνται οι αυθαίρετες υπερβάσεις στους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου.


Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ανάλογα με τα τετραγωνικά των ακινήτων ως εξής:

Εμβαδό μη νόμιμου δηλούμενου χώρου (τ.μ.) ακινήτου
Ακίνητα πρώτης κατοικίας
Λοιπά ακίνητα κατοικίας
Ακίνητα άλλης χρήσης (μη κατοικίας)

ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Ή ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Μικρότερος των 25 τ.μ.
5%
6%
7,5%
Μεγαλύτερος των 25 και μικρότερος των 75 τ.μ.
7%
8,5%
10,5%
Μεγαλύτερος των 75 τ.μ.
9%
11%
13,5%

ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Η ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Μικρότερος των 25 τ.μ.
6%
7,2%
9%
Μεγαλύτερος των 25 τ.μ. και μικρότερος των 75 τ.μ. 
8%
9,6%
12%
Μεγαλύτερος των 75 τ.μ.
10%
12%
15%

Το πρόστιμο θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ (όπου θα υπάρχει έκπτωση), είτε σε μηνιαίες δόσεις...



Όπως ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, το ειδικό πρόστιμο διατήρησης και πράσινης χρήσης θα κατατίθεται στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), θα τηρείται σε ειδικό λογαριασμό που ονομάζεται «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και θα διατίθεται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης, καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης, εντός του πρωτοβαθμίου ΟΤΑ στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκονται οι χώροι που δηλώνονται.

Οι δηλωμένοι χώροι θα διατηρούνται για 40 χρόνια με την πληρωμή του σχετικού προστίμου, χωρίς να νομιμοποιείται το «παράνομο κτίσμα».

Ο πολίτης που θα δηλώνει οικιοθελώς του αυθαίρετους ημιυπαιθρίους θα καταβάλλει το ειδικό πρόστιμο διατήρησης των αυθαιρεσιών για τα επόμενα 40 χρόνια με σημαντική έκπτωση.

Σημειώνεται ότι μετά την παρέλευση οκταμήνου από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει εντατικός και διαρκής έλεγχος με στόχο να εντοπιστούν τα ακίνητα με παράνομους ημιυπαίθριους, στα οποία θα επιβάλλεται αυστηρό πρόστιμο.

Επίσης, επαναφέρεται σε ισχύ η ρύθμιση του ν. 3212/2003 για διενέργεια ελέγχων σε ποσοστό 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και σε ποσοστό 2% από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Ας σημειωθεί ότι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την διευθέτηση των αυθαίρετων ημιυπαίθριων θα είναι παρόμοια αυτής που προέβλεπε το νομοσχέδιο που είχε καταρτίσει ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρηματοδοτήσουν περιβαλλοντικές δράσεις όπως προγράμματα αστικής ανάπλασης και νέους χώρους πρασίνου.


Δ. Δελεβέγκος (capital)
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.