Σχετικά αρχεία ήχου και βίντεο
«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει», «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα», «Η ευρωζώνη επιτρέπει να την σέρνουν από τη μύτη», είναι ορισμένοι από τους τίτλους σχολίων στις ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπογραμμίζει: «Απειλείται η Ελλάδα από μια πιθανή χρεοκοπία; Οι αγορές πιέζουν ιδιαίτερα τη χώρα. Η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο ισχυρών πιέσεων, που είναι πιθανόν να ζητήσει σε λίγο βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.»
Συστημική κρίση σε επτά βιομηχανικές χώρες
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
«Σύμφωνα όμως με έκθεση του Institut Credit Derivates Research της Νέας Υόρκης οι αγορές υπολογίζουν ότι οι κίνδυνοι πιστώσεων στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες είναι μεγαλύτεροι από ό,τι εκτιμούσαν μέχρι τώρα. Γύρω στο 40% άνοδο σημείωσε τον τελευταίο μήνα ο δείκτης των ασφαλίσεων πιστωτικών κινδύνων (cds) σε επτά βιομηχανικές χώρες, σε αυτές περιλαμβάνεται και η Γερμανία.
Το βαρόμετρο των ασφαλίσεων πιστωτικών κινδύνων άγγιξε έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό από το τέλος Φεβρουαρίου. Μπορεί η ελληνική κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά στις βιομηχανικές χώρες αυξάνονται τα δείγματα που δηλώνουν ότι υπάρχει συστημική κρίση. Πρόκειται για τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Αυτή η ανοδική πορεία του δείκτη των ασφαλίσεων πιστωτικών κινδύνων παρατηρείται επειδή οι βιομηχανικές χώρες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο προβλήματα: την ανάγκη μείωσης των δαπανών και τα υψηλά επιτόκια.»...
Ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της ευρωβοήθειας;
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore με τίτλο «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει» αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κοντ Τρισέ προς την εφημερίδα: «Με γνώμονα τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος και την διακήρυξη των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», είπε ο κ. Τρισέ, ενώ στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να μπαινοβγαίνουμε στην ευρωζώνη σαν να είναι λεωφορείο»
Η γαλλική Les Echos με τίτλο «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα» σημειώνει: «Είναι τώρα η σειρά των Ευρωπαίων εταίρων στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι να παρέμβουν. Είναι πια καιρός να συγκεκριμενοποιήσουν τις προϋποθέσεις του σχεδίου βοήθειας. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα πρέπει να πληρώσουμε και εμείς τη νύφη.»
Στο ίδιο πνεύμα η επίσης γαλλική Le Figaro: «Ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, διότι εάν δεν συμβεί τίποτε, η Ελλάδα ενδέχεται να μην τα καταφέρει να δανειστεί το ποσόν των 20 δις ευρώ που χρειάζεται για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Και τότε μπορεί η σπίθα να γίνει φωτιά.»
Τέλος η γερμανική Frankfurter Rundschau με τίτλο «Η ευρωζώνη επιτρέπει να την σέρνουν από τη μύτη», σχολιάζει: «Βοηθά η ΕΚΤ τους αφερέγγυους Έλληνες με την παράταση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέχρι και το 2011; Οι επικριτικές φωνές για την απόφαση της ΕΚΤ είναι παράλογες και χαρακτηριστικές σε τέτοιες περιπτώσεις, και το σημαντικότερο: παραβλέπουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι η πλήρης αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών, να επιλύσουν το μικρό πρόβλημα που λέγεται Ελλάδα. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Η οικονομική απόδοση της Ελλάδας ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Και η ΕΕ, ασφαλώς μαζί και η ευρωζώνη, που αξιολογούνται ως ο ισχυρότερος οικονομικός χώρος της γης, αφήνουν τους κερδοσκόπους να τους σέρνουν από τη μύτη.
Τους κερδοσκόπους που θέλουν να διαπιστώσουν εάν το μικρό πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να διαλύσει την ΟΝΕ.
Με κάθε νέα καθυστέρηση, με κάθε νέα μικρόψυχη απόφαση ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στην ΟΝΕ.
Τώρα πρέπει να φανεί ότι η ΟΝΕ και χωρίς την πολιτική ένωση είναι εις θέσιν να επιλύει κρίσεις αθόρυβα.
Και όμως τι κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί; Τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση με την μοιραία απόφασή της για παρέμβαση του ΔΝΤ;
Ενισχύουν τις αμφιβολίες και την αστάθεια.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ είναι απόδειξη αποτυχίας. Διότι αυτή η παρέμβαση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους να ποντάρουν στη διάλυση της ΟΝΕ.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.