Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ο Καραμανλής υποσχέθηκε, οι αποζημιώσεις δεν δόθηκαν

 Του Στέλιου Κράλογλου

Δεκαπέντε μήνες μετά τα δραματικά γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008, που είχαν ως αποτέλεσμα την μερική καταστροφή περιουσιών στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων παραμένουν μέχρι και σήμερα απλήρωτοι, χωρίς να έχουν λάβει τις σχετικές αποζημιώσεις από την πολιτεία.

Με προσωπικά δάνεια και ό,τι μπορούν να μαζέψουν από δω και από εκεί προσπαθούν να επιβιώσουν πάνω από 100 καταστήματα στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές που περιμένουν από το Δεκέμβριο του 2008 να αποζημιωθούν για την πλήρη καταστροφή τους από τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας εκείνη την περίοδο.

Ενώ πολλοί έμποροι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους, ο κρατικός μηχανισμός κωλυσιεργεί, ενώ τα συνεργεία των εμπειρογνωμόνων δεν έχουν ακόμα ελέγξει όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Capital.gr από τα 152 καταστήματα -για τα οποία υπάρχει πρώτη γνωμάτευση ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς-  έχουν ελεγχθεί μόνο τα 50. Και από τα 16 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί ως αρχικός προϋπολογισμός των αποζημιώσεων έχουν εκταμιευτεί περίπου τα 5 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγούν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση είναι ότι πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά τα αιτήματα για αποζημιώσεις καθώς πολλές φορές ο καταστηματάρχης διεκδικεί αποζημιώσεις  300.000 ευρώ ενώ η ζημιά κοστολογείται τελικά σε χαμηλότερα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Οικονομικών εκταμιεύει με το σταγονόμετρο τα συγκεκριμένα  κονδύλια ενώ ακόμα εκκρεμεί και η απόφαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για να συνταχθεί και δεύτερη επιτροπή αξιολόγησης των φακέλων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ακόμα και για τους 40 καταστηματάρχες που αποζημιώθηκαν τα προβλήματα δεν τελείωσαν αφού μετρητά έλαβαν μόνο για το 50% της εγκεκριμένης αποζημίωσης και για το υπόλοιπο κομμάτι δυνατότητα για άτοκο 15ετες  δάνειο με την εγγύηση δημοσίου.

Με βάση τα όσα είχαν ανακοινωθεί προβλεπόταν άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις,

* επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζημιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10 χιλ. έως 200 χιλ. ευρώ. Για το υπόλοιπο 50% της ζημιάς, εφόσον πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δίνεται δυνατότητα, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, να πάρουν επιδοτούμενα δάνεια διάρκειας 15 ετών,

* χορήγηση δανείων 15ετούς διάρκειας με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση ζημιών στα κτίρια,

* χορήγηση δανείων 5ετούς διάρκειας με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης.

Είναι άξιον απορίας με ποιο τρόπο οι πληγέντες έμποροι με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσουν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε νέο δανεισμό για να αποφύγουν το λουκέτο.

Σύμφωνα με απολογισμό του ΕΒΕΑ, στην Αθήνα ζημιές υπέστησαν 435 επιχειρήσεις συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ. O Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε 88 επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές στην πόλη, από τις οποίες 10 καταστράφηκαν ολοσχερώς. 

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.