Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΓΑΠ: "Η χώρα χρειάζεται νέο πρότυπο ανάπτυξης"


 Video 

Τέσσερα νέα προγράμματα απασχόλησης για 119 χιλιάδες ανέργους προϋπολογισμού 816 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το ζήτημα των απολυμένων της πρώην ΟΑ.


"Η χώρα χρειάζεται νέο πρότυπο ανάπτυξης"
   Τα γραφεία του ΟΑΕΔ Περιστερίου επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, και ενημερώθηκε για τα προγράμματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με εργαζομένους στον ΟΑΕΔ και με ανέργους και τόνισε πως «σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα να σταθούμε δίπλα στον πολίτη».

    «Κάνουμε μεγάλο βήμα στο χώρο της ανεργίας επιδοτώντας την εργασία, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και νέα προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα σε νέους τομείς, όπως της πράσινης ανάπτυξης, στηρίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που χρειάζεται η χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

    «Είναι τα πρώτα δείγματα της νέας φάσης της πολιτικής μας, που βοηθάνε τον πολίτη σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να είμαστε κοντά στο νέο, κοντά στον άνεργο, κοντά στη γυναίκα που ζητάει δουλειά, κοντά σε εκείνον που απειλείται από την ανεργία. Αυτό είναι το δείγμα αυτής της κυβέρνησης».

    Από τη μεριά του, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι επιδοτούμε 120.000 θέσεις εργασίας οι οποίες ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα για ανέργους, για γυναίκες που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, για ανθρώπους λίγο πριν τη σύνταξη που δεν έχουν τα ένσημα που θα τους επέτρεπαν να βγουν στη σύνταξη, για ανθρώπους στο χώρο του τουρισμού και εδώ θα επιδοτείται η ανεργία αλλά η εργασία.

    Τα τέσσερα πρώτα προγράμματά του για το 2010 ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Τα προγράμματα αποτελούν την πρώτη φάση ενεργητικών πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και αφορούν 119.000 ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 816 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

    Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί με νεώτερο δελτίο τύπου του Οργανισμού.

    *** Μετά την Κυριακή του Θωμά αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης», που προβλέπει τη νέα «αρχιτεκτονική» των δήμων στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Γ.Ραγκούσης με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

    Σύσκεψη για τους απολυμένους της πρώην "Ο.Α."

    Στην τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων, ύψους περίπου 255 εκατ. ευρώ, που αφορά τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Δ. Ρέππας και οι υφυπουργοί Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

    Όπως σημείωσε κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα αυτό, προσθέτοντας -χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις- ότι τροποποίηση του νόμου δεν μπορεί να γίνει, αλλά αυτός δεν μπορεί να υλοποιηθεί και στο σύνολό του.

    Σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό στέλεχος, από τους 4.500 εργαζόμενους, το 50% οδηγούνται στη σύνταξη. Οι υπόλοιποι προσανατολίζονται προς το δημόσιο. Πρόσθεσε, δε, ότι τα θέματα, που εξετάζονται, αφορούν τις αποζημιώσεις, τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, τα οποία κάποιοι λάμβάνουν, και τα συνταξιοδοτικά.

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι απαραίτητη μία άλλη προσέγγιση στο όλο θέμα και εκτιμά πως πρέπει, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, να εξετάσει την ταξινόμηση, ανά κλάδο και ειδικότητα, των διαφόρων κατηγοριών των εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής.
ana-mpa
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.