Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Θα κοστίσει ακριβά η βοήθεια προς την Ελλάδα;

«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ρευστό από ό,τι αναμενόταν», «Οι Έλληνες κατάφεραν πάλι να πάρουν ανάσα», είναι οι χαρακτηριστικοί τίτλοι του γερμανικού τύπου για την χθεσινή πώληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα ενδέχεται να κοστίσει ακριβά στη Γερμανία», γράφουν σήμερα οι Financial Times της Γερμανίας αναφερόμενοι σε αποκλειστικές τους πληροφορίες: «Το ΔΝΤ επιθυμεί να μην ξεπεράσουν οι πιστώσεις του προς την Ελλάδα τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Καθόλου καλή είδηση για την Bundesbank, διότι θα πρέπει τότε να αυξήσει το δικό της μερίδιο.»
Θα πληρώσει η Γερμανία πιο πολλά;
«Εάν δηλαδή η Ελλάδα χρειαστεί οικονομική στήριξη και το 2011 και το 2012, τότε το ΔΝΤ δεν πρόκειται να διαθέσει επιπλέον ρευστό.
Σε μια τέτοια περίπτωση το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξανόταν κατά 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ και θα άγγιζε τα 18 δισεκατομμύρια. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δηλώνει ότι οι σημερινές συνομιλίες στην Αθήνα αφορούν μια εφ’ άπαξ βοήθεια. Εξάλλου το ΔΝΤ δεν έχει μέχρι τώρα συγκεκριμενοποιήσει την συνεισφορά του στο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Η ΕΕ, βασιζόμενη στα λεγόμενα του διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, υπολογίζει ότι τα διοχετευθούν πιστώσεις ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων.»

Διέξοδος η αναδιαπραγμάτευση του χρέους


Θα τολμήσει ο
 υπ. Οικ. Γ.Παπακωνσταντίνου αναδιαπραγμάτευση του χρέους;«Οι Έλληνες κατάφεραν πάλι να πάρουν μια μικρή ανάσα», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt: «Η Ελλάδα τα κατάφερε χθες Τρίτη να καλύψει την έκδοση τρίμηνου έντοκου γραμματίου με το ποσόν των 1,95 δισεκατομμυρίων ευρώ και με απόδοση 3,65%. 

Όμως οι αποδόσεις στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν υπερβολικά, το ίδιο και τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας.
Σύμφωνα με αναλυτές η ανασφάλεια και η δυσπιστία των επενδυτών λυγίζουν την ελληνική κυβέρνηση. 

Ο Κορνέλιους Πουρπς, ειδικός στα επιτόκια στην Unitkredit, εκτιμά επ’ αυτού ότι ‘η χθεσινή υπερκάλυψη των τριμηνιαίων εντόκων γραμματίων πρόσφερε μεν κάποια περιορισμένη ενίσχυση στο άμεσο πρόβλημα ρευστότητας που έχει η Ελλάδα, αλλά όχι και στο μακροπρόθεσμο πρόβλημα που είναι η φερεγγυότητα’. 

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι Έλληνες θα ορθοποδήσουν, μόνον εάν τολμήσουν την αναδιαπραγμάτευση του υπέρογκου χρέους τους και ζητήσουν από τους πιστωτές τους την παραίτηση από μέρους των απαιτήσεών τους.»

Πολιτική βούληση και ευρωπαϊκή συνείδηση


Λείπει από 
την κυβέρνηση Μέρκελ Τέλος η Südeutsche Zeitung σε ανάλυσή της υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά με αφορμή την ελληνική κρίση την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης των θεσμών στην ΟΝΕ: «Είναι πια επιταγή των καιρών να ενισχυθούν ουσιαστικά οι θεσμοί στην ΟΝΕ. 

Το διαπιστώνουν όλοι και το προβάλλουν όλοι. Ιδιαίτερα προβληματική είναι όμως η υλοποίηση αυτής της προφανούς επιταγής. 

Γι’ αυτό χρειάζεται στο Βερολίνο η πολιτική βούληση, αλλά και η συνείδηση ότι το ευρώ είναι μια θεμελιώδης κατάκτηση που πρέπει να την υπερασπιστούμε. Αμφότερα, πολιτική βούληση και ευρωπαϊκή συνείδηση, λείπουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία. 

Και όμως μόνον από τις συνέπειες μιας παρατεταμένης ελληνικής κρίσης μπορούν οι πιστώσεις προς την Ελλάδα να ξεπεράσουν γρήγορα και απρόβλεπτα το όριο των σημερινών 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.»

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.