Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Τελικό ξεπούλημα...όποιος προλάβει... τα τελευταία ασημικά στο σφυρί

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Τις επόμενες μέρες θα εξαρτηθεί η τύχη των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του 2010, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το μέλλον των Αγροτικής Τράπεζας, Τράπεζας Αττικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι μόνον το Τ. Τ. και το ΤΠΔ μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς η υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν τα καθιστά ελκυστικά. 

Πάντως, την τελική κατεύθυνση για το αν θα πωληθούν ή όχι το Τ. Τ. και το ΤΠΔ θα δώσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Εκτός των τραπεζών και των παρεμβάσεων στις υποδομές της χώρας, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει:

1. ΟΤΕ - ΔΕΗ. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσει η οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση των δύο αυτών εταιρειών.

2. ΔΕΠΑ. Αν και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να έχει υπό κρατικό έλεγχο το μάνατζμεντ της Επιχείρησης. Αυτό που δεν συζητάει είναι να πωληθεί το δίκτυο.

3. ΕΥΑΘ. Οπως και με τη ΔΕΠΑ, το μάνατζμεντ της εταιρείας είναι προς διαπραγμάτευση, σε αντίθεση με το δίκτυο. Ωστόσο, σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, για την ΕΥΑΘ αναμένονται αποφάσεις.

4. ΛΑΡΚΟ. Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ακόμη και η πλήρης αποκρατικοποίησή της.

5. ΕΛΠΕ. Απ’ ό, τι φαίνεται, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει διάθεση να αλλάξει τις ισορροπίες στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης.

6. Ακίνητα. Για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση έχει δύο εναλλακτικές. Η μία είναι η δημιουργία μιας εταιρείας «ομπρέλας», που θα έχει υπό τη στέγη της όλα τα ακίνητα του Δημοσίου (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, Ολυμπιακά Ακίνητα, Τουριστικά ακίνητα και περιουσία ΔΕΚΟ και ασφαλιστικών ταμείων) και αργότερα θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ. Α.). Η δεύτερη αφορά στην κατά περίπτωση εκμετάλλευση των ακινήτων με την είσοδο των ιδιωτών.


Σχετικά: 

Το Δημόσιο αναζητεί εταίρους, αρχή με ΟΣΕ_
Στρατηγικός επενδυτής στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αξιοποίηση περιουσίας_


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.