Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ενώ οι Εξαιρέσεις και τα "παραθυράκια" στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι αναπόφευκτα

...η ΝΔ συνεχίζει να επιμένει για τους ταξιτζήδες και τα άλλα τα "δικά της τα παιδιά"!!!


Συζήτηση για το φορολογικό

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για το φορολογικό  νομοσχέδιο. Ο Υπουργός έδειξε ότι αποδέχεται εκείνες τις τροποποιήσεις που έχουν βελτιωτικό χαρακτήρα και επέμεινε στο αξιοκρατικό και ακριβοδίκαιο των άρθρων.

Η τελική διαμόρφωση και η ψήφιση του τελικού σχεδίου θα γίνει μετά τις αργίες του Πάσχα.

Στη χθεσινή συζήτηση ο κ. Παπαδημούλης έθεσε το θέμα των δωρεών και το τρόπο που κάποιοι εμφανίζονται ως "ευεργέτες δωρητές" αλλά στην ουσία φοροδιαφεύγουν. Εξήγησε δηλαδή ότι, επειδή οι δωρεές στην εκκλησία είναι με μικρό συντελεστή (σχεδόν μηδαμινό) οι αποδείξεις που εκδίδονται είναι πολλαπλάσιες από τις πραγματικές, με αποτέλεσμα ο "δωρητής" να ωφελείται με φοροεπιστροφές πολλαπλάσιες από του πραγματικού ποσού που κατέθεσε (εάν κατέθεσε) . . .  τέλος προκάλεσε την επιτροπή να το ψάξει και τον υπουργό να το διερευνήσει μέσω του ΣΔΟΕ.  

Βέβαια αυτό δεν θα γίνει... αλλά ως εισήγηση έχει και αυτό τη σημειολογία του...

Νάσος

Ακολουθεί ρεπορτάζ από το ana-mpa:


   Αρκετές αλλαγές στο πνεύμα των προτάσεων των βουλευτών, αλλά και των φορέων, που εξέφρασαν τις θέσεις τους κατά την επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου, δήλωσε ότι θα κάνει αποδεκτές ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά θα τις γνωστοποιήσει στη Βουλή την Πέμπτη, μετά το Πάσχα.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στη ψήφιση του νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή και να το φέρει την εβδομάδα μετά το Πάσχα για ψήφιση στην Ολομέλεια. Ετσι η διαδικασία επεξεργασίας θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί στις 15 Απριλίου, σε πέντε συνεδριάσεις.

    Μιλώντας στην πρώτη ενότητα άρθρων για τη νέα φορολογική κλίμακα, τις εκπτώσεις από το εισόδημα και τα τεκμήρια, ο υπουργός φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και επέκταση των τεκμηρίων και σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, με στοιχεία προσδιορισμού και την ηλικία τους, αλλά και το ύψος του εισοδήματός τους. Ζητήθηκε σχεδόν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ενώ και το ΚΚΕ είπε ότι θα ήταν λογικό, για συντάξεις 5.000-6.000 ευρώ από προγράμματα εθελουσίων εξόδων.

    Θα γίνει, επίσης, δεκτό το αίτημα πολλών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (Ανδρέα Μακρυπίδη, Χρ. Πρωτόπαπα, Δημήτρη Κουσελά, Ιωάννη Κουτσούκου και του Πάρη Κουκουλόπουλου) για αυστηροποίηση των τεκμηρίων για είδη που προφανώς είναι πολυτελή και δηλώνουν πλουτισμό (πολυτελή αυτοκίνητα, πισίνες, αεροπλάνα κ.λπ) και αντίστοιχη ελάφρυνση για περιπτώσεις που λόγω αντικειμενικών συνθηκών θα μπορούσαν να «γεννήσουν» αδικίες.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, όπως επίσης και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των διπλωματικών υπαλλήλων, όπως επίσης και των επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας των ανδρών των ενόπλων δυνάμεων (ιπταμένων της πολεμικής αεροπορίας, πυροτεχνουργών, δυτών και ναρκαλιευτών).

    «Είμαστε μια χώρα με συγκεκριμένα προβλήματα, που δυστυχώς δεν έπαψαν να υπάρχουν. Το 60% των Ελλήνων διπλωματών κάνουν αίτηση επιστροφής στο κέντρο, γιατί είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Μπορούμε όντως να εξορθολογικοποιήσουμε τα έξοδα στο εξωτερικό, αλλά είναι λάθος να επιμείνουμε στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μ' αυτόν τον τρόπο», ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    Σημειώνεται, επίσης, πως ερώτηση για τη φορολόγηση του επιδόματος των 100 ευρώ, που χορηγείται σε μέλη της ΕΛΑΣ που έχουν τραυματιστεί εν ώρα υπηρεσίας, κατέθεσαν για λογαριασμό της ΝΔ, οι τομεάρχες Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, κύριοι Σταϊκούρας και Δένδιας.

    Ενάντια στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών των ναυτικών, τάχθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς, με τον Άγγελο Τζέκη (ΚΚΕ) να υπενθυμίζει πως «την ίδια ώρα διατηρούνται τα προνόμια των εφοπλιστών», ενώ ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ), αντιτιθέμενος στη ρύθμιση, υπενθύμισε πως «έχουν αφελληνιστεί τα πληρώματα». Αλλαγή της διάταξης, ζήτησε ωστόσο και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαμανώλης.

    Αντιρρήσεις εκφράστηκαν από τους Γ. Πρωτόπαππα και Γ. Κουσελά (ΠΑΣΟΚ) και για τη φορολόγηση με 90%, των μπόνους των εργαζομένων στις Τράπεζες. Οι βουλευτές, υπενθύμισαν πως «εκτός από τα γκόλντεν μπόυς, μπόνους λίγων χιλιάδων ευρώ λαμβάνονται από νέους εργαζόμενους ως κίνητρο αποδοτικότητας και είναι άδικο να φορολογούνται τόσο βαριά».

    Θέμα εισαγωγής ταμειακών μηχανών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που πωλούν προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, έθεσαν αρκετοί βουλευτές, (Κουτσούκος, Χρυσανθακόπουλος, κ.ά.) ζητώντας να υπάρξει τουλάχιστον μία διάκριση ανάμεσα σ' αυτούς και τους εμπόρους, με την εισαγωγή της εξαίρεσης για όσους πωλούν προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές του δικού τους νομού.

    «Ανήθικη» χαρακτήρισαν τη φορολόγηση της είσπραξης «ηθικής βλάβης» κατόπιν δικαστικής απόφασης, οι βουλευτές Β. Τόγιας (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). «Η αποζημίωση αυτή είναι ιερή και θα πρέπει να εξαιρείται της φορολογητέας ύλης. Δεν μπορεί να μετατρέπεται σε υλικό όφελος για το Δημόσιο», σχολίασε ο πρώτος.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποδέχθηκε την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων διατάξεων, με τρόπο, ωστόσο, που να μην θίγει τη φιλοσοφία της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης.

    Έτσι, απαντώντας συνολικά στις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, αλλά και των βουλευτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου απεδέχθη να εξετάσει την εισαγωγή κριτηρίων ηλικίας και εισοδήματος στα τεκμήρια διαβίωσης των συνταξιούχων, την αντιμετώπιση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, ως τεκμήρια, τη μεταφορά της ζημίας από τη μία φορολογική περίοδο στην άλλη για τους μηχανικούς, διαδικασίες για συνοπτικότερη έκδοση αποδείξεων από τους γιατρούς και τους δικηγόρους, την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τα σκάφη αναψυχής, τη φορολογική ελάφρυνση των διαζευγμένων, που πληρώνουν διατροφή, τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τους ιδιώτες αγρότες παραγωγούς, την εισαγωγή κλίμακας στα μπόνους των τραπεζών. Υπό εξέταση είναι και η παρακράτηση φόρου 8% σε κάθε συναλλαγή, που υπερβαίνει τα 300 ευρώ στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ρύθμιση που συνάντησε τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

    «Βασικό για μας είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους και να μην χρησιμοποιείται το φορολογικό νομοσχέδιο για να δώσει προνόμια, ή πράγματα που η ίδια η πολιτεία δεν θέλησε να κάνει με πιο ευθύ τρόπο». ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε σήμερα φοροαπαλλαγές και αυτοτελείς φορολογήσεις, άλλες για πολύ σωστούς λόγους και άλλες για συντεχνιακές διεκδικήσεις. Η λογική μας εδώ είναι πως, είτε για τους ιπτάμενους, είτε για τους διπλωμάτες, θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος αύξησης των αμοιβών και όχι μέσω αυτοτελούς φορολόγησης».

    «Κι εγώ έλαβα από πιλότο F-16 μια συγκινητική επιστολή. Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, όχι όμως με επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, ώστε με διορθωτικές κινήσεις να καλύψουμε ένα μέρος των απωλειών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πτητικό επίδομα λαμβάνουν ακόμα και εκείνοι που υπηρετούν στο έδαφος», συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. 

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.