Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ο “Καλλικράτης” δύσκολα θα φτάσει ως την… Ιθάκη


Η διαμόρφωση των ορίων των δήμων, ο αριθμός τους, η χρηματοδότηση της μεταρρυθμιστικής τομής, οι εσωκομματικές ενστάσεις και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνθέτουν το δύσκολο για την κυβέρνηση σταυρόλεξο.

Η Κυριακή του Θωμά θα αποτελέσει -όπως όλα δείχνουν- την ημέρα ορόσημο (χωρίς να αποκλείονται η ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη) για την "αποκάλυψη" του νόμου αλλά και του χάρτη που θα συνοδεύει το σχέδιο "Καλλικράτης", το οποίο περιλαμβάνει τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης. Ο "Καλλικράτης" χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών και αναμένεται να αλλάξει μόνιμα και ριζικά τον διοικητικό χάρτη της χώρας.
Ο δρόμος του "Καλλικράτη", όπως και κάθε σημαντικής μεταρρύθμισης, είναι στρωμένος με "ρόδα" αλλά και "αγκάθια".
Ο κ. Ραγκούσης, αν και γνώστης των αυτοδιοικητικών αιτημάτων -αφού έχει διατελέσει δήμαρχος Πάρου-, καλείται να συγκρουστεί με παγιωμένες αντιλήψεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.
Σημαντικός πόλος "αντίστασης" για τον "Καλλικράτη" οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ...

Οι αντιδράσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αναμένεται να προκληθούν κυρίως με αφορμή τη διαμόρφωση των ορίων των δήμων αλλά και τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος στις τοπικές κοινωνίες, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (βουλευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη), καθώς επίσης και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εργαζομένους.


Τοπικές κοινωνίες: Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και νομάρχες όλων των παρατάξεων που δεν "βλέπουν" τον εαυτό τους στο νέο σκηνικό που προσδιορίζει ο "Καλλικράτης" είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, δραττόμενοι της ευκαιρίας που θα τους δώσει η ανακοίνωση των νέων δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμορφωθεί ένα μπλοκ αυτοδιοικητικών στελεχών όλων των παρατάξεων, όπου ηγείται εν ενεργεία νομάρχης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα αντιδράσει έντονα στον "Καλλικράτη". Τα συγκεκριμένα στελέχη σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουν στο πλευρό τους τοπικές κοινωνικές ομάδες, με τη βοήθεια των οποίων θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν... μικρά Βραχάσια!
Το ζήτημα της χρηματοδότησης του "Καλλικράτη" αποτελεί την "ταμπακέρα" του νέου εγχειρήματος. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι με το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ θα αξιοποιηθούν 4 δισ. για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος. Παράλληλα ακούγονται φωνές από τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και εντός του ΠΑΣΟΚ, που επισημαίνουν ότι ο "Καλλικράτης" δημιουργεί "δήμους-ανώνυμες εταιρείες", οι οποίοι θα αναγκαστούν να επιβάλουν σημαντικούς τοπικούς φόρους.
"Μέτωπο" κατά του "Καλλικράτη" έχουν δημιουργήσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ θεωρεί ότι δεν έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις. Ο ΣΥΝ διατυπώνει αντιρρήσεις στον σχεδιασμό του "Καλλικράτη", ενώ το ΚΚΕ διαφωνεί με την αποκέντρωση εξουσιών.
Από διαφορετική αφετηρία ξεκινά μία σειρά αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για να εκφράσουν τη διαφωνία τους σχετικά με τη φυσιογνωμία των νέων δήμων που θα δημιουργήσει ο "Καλλικράτης".
Επισημαίνουν ότι οι 370 δήμοι που θα δημιουργηθούν θα είναι δήμοι-μαμούθ και θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην ελληνική περιφέρεια.
Υπογραμμίζουν πως θα πρέπει να δημιουργηθούν δήμοι-διοικητικά κέντρα στην περιφέρεια, που θα αποτρέπουν τη "γέννηση" υπερδήμων στις πρωτεύουσες των νομών.
Τα πράσινα στελέχη που ζητούν περισσότερους δήμους στην περιφέρεια (συνολικά κάνουν λόγο για 450 δήμους) εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις εισηγήσεις των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών, οι οποίοι πλειοδοτούσαν για το ποιος θα προτείνει... λιγότερους δήμους!
Το γεγονός ότι το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της αυτοδιοίκησης μπορεί να αποτελέσει αβαντάζ για την κυβέρνηση, αφού θα διαθέτει 50 κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να παρέμβουν στη διαμόρφωση των νέων δήμων, προσπαθώντας παράλληλα να προωθήσουν τους... δικούς τους ανθρώπους για δημάρχους ή και περιφερειάρχες.
Τα συν και πλην
του σχεδίου
Εξοικονόμηση πόρων, αλλά και ατολμία στη μεταφορά αρμοδιοτήτων
Στα θετικά στοιχεία του νέου σχεδιασμού για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη κεντρική διοίκηση καταγράφονται:
* Η σημαντική συνεισφορά στην εθνική οικονομία με την εξοικονόμηση πόρων που εξασφαλίζεται από τη συγχώνευση και κατάργηση νομικών προσώπων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος.
* Η θεσμοθέτηση των αιρετών περιφερειών, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνουν 13 στα όρια των διοικητικών περιφερειών που υφίστανται σήμερα, προκειμένου να μη χρειαστούν αλλαγές για τη χρηματοδότηση των περιφερειών από το ΕΣΠΑ.
* Η ενίσχυση των ΟΤΑ α' βαθμού με σημαντικές αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη.
* Ο αναπτυξιακός ρόλος που παραχωρείται στις περιφέρειες κυρίως με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
* Η προσπάθεια προσδιορισμού σαφέστατων ρόλων για όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στα αρνητικά στοιχεία του "Καλλικράτη" καταγράφονται:
* Η ατολμία που χαρακτηρίζει τη μη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, όπως είναι τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά νοσοκομεία.
* Η έλλειψη σαφήνειας στη χρηματοδότηση των νέων θεσμών, αν και υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Εσωτερικών ότι είναι εξασφαλισμένα τα 4 δισ. ευρώ για το νέο εγχείρημα.
* Η εξαγγελία για δημιουργία λιγότερων από 370 δήμους στην επικράτεια, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει τοπικές αντιδράσεις.
Μετατάξεις
Βαρύ κλίμα στους εργαζόμενους
Οι δημοτικοί υπάλληλοι: Η συγχώνευση 6.000 νομικών προσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η συρρίκνωση των δήμων από 1.034 σε 370 σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων της εισοδηματικής πολιτικής έχουν διαμορφώσει στους δημοτικούς υπαλλήλους έναν σημαντικό πόλο "αντίστασης" στον "Καλλικράτη".
Για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τις μετατάξεις εργαζομένων αλλά και την κατάργηση οργανισμών έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιο.

Το κλίμα των συσκέψεων ήταν τεταμένο, αφού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούσαν τους νέους χάρτες για να ξεκινήσουν τη συζήτηση με τον υφυπουργό. Μετά το πέρας των συσκέψεων εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν στο "Εθνος" ότι οι συναντήσεις αυτές «είναι σαν να μην έγιναν ποτέ», πιστοποιώντας το "βαρύ" κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις με την κυβέρνηση.

"Κίνημα" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά των "χρισμάτων" στις Δημοτικές Εκλογές

Ενώ το νομοσχέδιο για τις συνενώσεις των Δήμων και των Νομαρχιών, γνωστό ως "Καλλικράτης", θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, ήδη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δεκάδες βουλευτές έχουν λάβει την πρωτοβουλία να πείσουν την ηγεσία του κόμματος, να μην δοθούν "χρίσματα", στους Δήμους, κατά τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου. Αποδέκτες αυτού του αιτήματος έχουν ήδη γίνει ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο Γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης. 

Οι βουλευτές προτείνουν "χρίσματα" να δοθούν μόνον στις δεκατρείς Περιφέρειες και στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν και βουλευτές από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, θεωρώντας ότι έχει πλέον έλθει η ώρα, τα κόμματα να απομακρυνθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αφήσουν μεγαλύτερο χώρο δράσης στις τοπικές κοινωνίες. 

Επιπλέον, εκτιμούν ότι η διαδικασία απόδοσης "χρισμάτων", προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος και προκαλεί ομαδοποιήσεις με καθαρά προσωπικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά. «Οποιος νομίζει ότι τον θέλει η κοινωνία ας δικιμάσει τις δυνάμεις του στις εκλογές» είπε στο thebest.gr βουλευτής που μετέχει στην πρωτοβουλία και συνέχισε: «Ηλθε η ώρα να τελειώνουμε με τους υποψήφιους που αν δεν τους στήριζε το κόμμα, δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν ούτε ψηφοδέλτιο. Οποιος διαθέτει κοινωνική δυναμική ας πάρει το ρίσκο της κάλπης».

Την πρόταση των βουλευτών φαίνεται να αποδέχεται κατ΄αρχήν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ωστόσο θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών. Συγκεκριμένα, μελετάται, στους Δήμους που θα υπάρξουν περισσότεροι του ενός δημοτικοί συνδυασμοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, να τεθεί ως κομματικό καθήκον η υποστήριξη από όλους, τού συνδυασμού που θα περάσει στο δεύτερο γύρο και θα αναμετρηθεί με συνδυασμό που θα έχει ως επικεφαλής στέλεχος άλλου κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση επαναφέρει το 50%+1. δηλαδή για να κερδίσει κάποιος συνδυασμός τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων και όχι το 42% που ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές. Αυτή η πρόβλεψη, είναι φανερό, ότι θα οδηγήσει σε δεύτερο γύρο, στους περισσότερους Δήμους της χώρας.

Πάντως, η αρχική σκέψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ήταν, οι υποψήφιοι που θα υποστηρίξει το κόμμα να επιλεγούν μέσα από ανοιχτή διαδικασία προκριματικών εκλογών, στην οποία θα μπορούσαν να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος, όπως δηλαδή γίνεται στην ανάδειξη του Προέδρου του Κόμματος. 

Ομως, το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι περιχαρακώνει τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ στον κομματικό τους χώρο και τους στερεί τη δυνατότητα διεύρυνσης σε πολίτες που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Με απλά λόγια, αν κάποιος ενδιαφερόμενος θέσει υποψηφιότητα στις προκριματικές εκλογές, δεν θα μπορεί εν συνεχεία να υποστηρίζει ότι «θέτει τον Δήμο πάνω από το κόμμα» και έτσι δύσκολα θα μπορέσει να προσεγγίσει τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις που δεν ανήκουν πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. 

Γι' αυτό, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται να τοποθετείται θετικά στην πρωτοβουλία των βουλευτών, αν και επισήμως διαμηνύει ότι «αποφάσεις για τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων θα ληφθούν, αφού πρώτα ψηφιστεί ο Καλλικράτης». 

Είναι και αυτό μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να αμβλυνθούν όσο περισσότερο γίνεται οι εσωκομματικές αντιδράσεις για τις συνενώσεις Δήμων. Ουσιαστικά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να αποφύγει τις αντιδράσεις εκείνων των στελεχών του που διαφωνώντας με την διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, θα "έβγαιναν στο κλαρί" κατά του "Καλλικράτη", υπονομεύοντας έτσι μια μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.