Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΔΝΤ: Η Ελλάδα να δεσμευθεί για νέα μέτρα

 Θεωρείται πλέον οριστικό το αίτημα του ΔΝΤ, προτού υπογράψει τη συμφωνία, η κυβέρνηση να αποδεχθεί περικοπές των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ αναμένεται να αρχίσουν την Τετάρτη 

Του Ανδρέα Πετσίνη και του Μιχάλη Ιγνατίου

ΔΝΤ: Η Ελλάδα να δεσμευθεί για νέα μέτρα  «Τη βάψατε». Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε κορυφαίος παράγοντας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (EFC) της ΕΕ θέλοντας να δείξει στον Έλληνα συνομιλητή του τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και το πώς αντιμετωπίζεται από τις αγορές, αλλά κυρίως το τι θα απαιτήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να χορηγήσει οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες και με βάση τα μηνύματα που ήδη έχουν σταλεί από την έδρα του ΔΝΤ στην Αθήνα, θεωρείται πλέον οριστικό το αίτημα του ΔΝΤ προτού υπογράψει τη συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας, η κυβέρνηση να αποδεχθεί περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ που... ηφαιστειακής τέφρας επιτρέπουσας αναμένεται να αρχίσουν την Τετάρτη 21 Απριλίου (αντί για σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένο) θα είναι «καυτές». Χθες στην Αθήνα κατάφεραν να φθάσουν μόνο δυο στελέχη του ΔΝΤ και έτσι οι συνομιλίες αναβλήθηκαν.
ΥπογραφέςΣτόχος των στελεχών του Ταμείου είναι να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον με το συμβόλαιο υπογεγραμμένο από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο. Οταν επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον, θα υποβάλουν στο Συμβούλιο του ΔΝΤ την συμφωνία (Memorandum of Understanding), όπως και την εισήγησή τους η οποία αναμένεται να είναι θετική. Πηγή του Ταμείου επανέλαβε χθες ότι τα στελέχη του επισκέπτονται την Ελλάδα «για να διαπραγματευθούν, όχι να διαβουλευθούν».

Πάντως πηγή του ΔΝΤ είπε ότι τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας «δεν μεταφέρουν πακέτο μέτρων», διότι πρέπει πρώτα να ακούσουν τις θέσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών. Η πηγή είπε ότι υπάρχει περίπτωση να εκφραστεί ικανοποίηση για τα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση. Διαφορετικά, τα στελέχη του ΔΝΤ θα τα απορρίψουν και θα καταθέσουν στο τραπέζι τις δικές τους προτάσεις απαιτώντας την αποδοχή τους.
Επίσης τονίστηκε εμφαντικά ότι το ΔΝΤ δεν επεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά. «Ο βασικός του στόχος είναι το κράτος», λένε στην Ουάσιγκτον και ισχυρίζονται ότι «η Κομισιόν είναι αυτή που θα επιβάλει τα πιο σκληρά μέτρα».

Το 2010 Η κυβέρνηση θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις για εφαρμογή πρόσθετων μέτρων φέτος. Μέτρα που θα αφορούν τόσο τον δημόσιο τομέα (μείωση μισθολογικής δαπάνης σε μόνιμη βάση, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι μη ανανέωση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, λουκέτο οργανισμών), όσο και τον ιδιωτικό τομέα (περικοπή αποδοχών μέσω της περικοπής ή και κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στις ομαδικές απολύσεις και στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάργηση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας).

Ακόμη και αν φέτος δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, είναι βέβαιο ότι 2010- 2011 νέα μέτρα θα εφαρμοσθούν. Σ΄ αυτά περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με στόχο τη χρονική επιμήκυνσή του.
Για το πώς μπορεί να γίνει η περικοπή των αποδοχών (13ου και 14ου μισθού) στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν δυο απόψεις: Πρώτον, ότι δεν είναι θέμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και μπορεί να γίνει με νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα όμως με την άλλη άποψη, αυτό δεν μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και απαιτούνται άλλου είδους χειρισμοί.

Σε κάθε περίπτωση οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο σε 15 μέρες, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία και να αρχίσει η ροή της βοήθειας από το ΔΝΤ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και άλλες. Η γερμανική συμβολή αναμένεται μετά τις εκλογές.

Ντ. Στρος Καν Μιλώντας χθες στο CNN ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν δήλωσε ότι έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα δεν ήταν σε καλή κατάσταση, και η παγκόσμια κρίση έκανε τα πράγματα χειρότερα. Τόνισε ότι στις ΗΠΑ που έχουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα δεν θα συμβεί το ίδιο.
Ο Στρος Καν απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι «δεν αγοράζω αυτή τη θεωρία, η Αμερική είναι η μηχανή της διεθνούς οικονομίας».
Διαδικασία
Στόχος των στελεχών του Ταμείου είναι να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον με το συμβόλαιο υπογεγραμμένο από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.
Οταν επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον θα υποβάλουν στο Συμβούλιο του ΔΝΤ την συμφωνία (Memorandum of Understanding), όπως και την εισήγησή τους η οποία αναμένεται να είναι θετική. Πηγή του Ταμείου επανέλαβε χθες ότι τα στελέχη του επισκέπτονται την Ελλάδα «για να διαπραγματευθούν, όχι να διαβουλευθούν».
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.