Τι θα ζητήσει το ΔΝΤ
Οι ελεγκτές εγκαθίστανται από αύριο στην Αθήνα- Έρχεται τριετές πάγωμα μισθών
ΣΕ ΜΑΚΡΑ περίοδο αβεβαιότητας εισέρχεται η ελληνική οικονομία καθώς πλέον οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική που θα επηρεάσουν τη ζωή των Ελλήνων περνούν από την Αθήνα στα οικονομικά κέντρα των Βρυξελλών, της Φραγκφούρτης και της Ουάσιγκτον. Το πακέτο των μέτρων- περικοπές μισθών και συντάξεων,μείωση δημοσίων υπαλλήλων, απελευθέρωση όλων των αγορών και επαγγελμάτων, κατάργηση κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα,μερική απασχόληση- έχει ήδη προσδιορισθεί καθώς από τον περασμένο Νοέμβριο η ελληνική οικονομία είχε τεθεί υπό τριμερή εποπτεία:της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και για πρώτη φορά του ΔΝΤ.
Μετά τις δραματικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας που σφραγίστηκαν από την επιστολή του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον επίτροπο Ολι Ρεν, που έγινε γνωστός από τη ρήση του «Κουράγιο Ελληνες», στον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και στον γάλλο γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, σήμερα φθάνουν στην Αθήνα οι ελεγκτές και τα μέτρα έρχονται πιο κοντά...
Αρχίζουν αμέσως τον έλεγχο
Οι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον Ολλανδό κ. Μπομπ Τράα, ο οποίος είναι γνωστός στους έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη σκληρότητα και τη δυσπιστία του απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα, θα μείνουν στην Αθήνα για 15 ημέρες και ξεκινούν από αύριο τον έλεγχο με εντολή:
1. Να αποτιμήσουν την κατάσταση, να μετρήσουν τις ανάγκες σε ρευστότητα που θα έχει εφέτος και τα επόμενο δύο χρόνια το Δημόσιο και 2. Να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση στα μέτρα πολιτικής και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο, δηλαδή τον κίνδυνο της «στάσης πληρωμών». Μόνο έτσι θα δώσουν τη βοήθεια, δηλαδή τα λεφτά.
Και αυτό που θα ζητήσει το Ταμείο είναι η λήψη μέτρων που θα αλλάξουν όχι μόνο τον δημόσιο τομέα αλλά ολόκληρη την οικονομία. Εκτός από το δημόσιο χρέος, που ξεπέρασε τα 300 δισ. ευρώ και για το οποίο πληρώνουμε κάθε χρόνο μόνο για τόκους 13 δισ. ευρώ, από τη χώρα «φεύγουν» κάθε χρόνο πάνω από 30 δισ. ευρώ για να αγοράσουμε ξένα προϊόντα. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας καθηγητής κ. Γ.Ζαννιάς, «η εποχή των Αrmani τελειώνει. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έτσι...». Για τους οικονομολόγους αποτελεί ορισμό ότι τώρα ο στόχος είναι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης τιμών» για να μπορεί η Ελλάδα να εξαγάγει προϊόντα και να αυξήσει σταδιακά το εισόδημά της.
Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι τιμές θα μειωθούν ή τουλάχιστον θα αυξάνονται με ρυθμό χαμηλότερο από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Και για να γίνει αυτό οι ειδικοί εισηγούνται οι μειώσεις των μισθών του Δημοσίου να περάσουν και στον ιδιωτικό τομέα.
Και αυτό μπορεί να γίνει με την κατάργηση των κατώτατων μισθών ώστε οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας να αμείβονται χαμηλότερα ή να εργάζονται λίγες ώρες (μερική απασχόληση) αλλά και με την υπογραφή «κοινωνικού συμβολαίου», όπως προτείνει το ΔΝΤ, για να παγώσουν για τρία χρόνια οι μισθοί.
«Δεν φταίνε οι μισθοί»
Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει ότι «δεν φταίνε οι μισθοί» αλλά η διάρθρωση της οικονομίας και θα επιδιώξει μέσω των αλλαγών η απελευθέρωση αγορών να περιορίσει τη σκληρότητα των αποφάσεων... «Ανοιξε η πόρτα του τρελάδικου». Ετσι περιγράφει ο καθηγητής κ. Ι. Στουρνάρας, έμπειρος από διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, την περίοδο που έρχεται καθώς εκτιμά ότι οι αποφάσεις είναι δύσκολες και, το κυριότερο, δεν λαμβάνονται πλέον με δική μας πρωτοβουλία. Απλώς υπαγορεύονται ως όροι της βοήθειας.
Περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση, «οι μειώσεις στον δημόσιο τομέαδίνοντας το κατάλληλο μήνυμαθα βοηθούσαν στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των μισθών και συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα,καθώς επίσης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».
Ο έλληνας οικονομολόγος κ. Δ. Τζανίνης, ο οποίος εργαζόταν στο ΔΝΤ κοντά τρεις δεκαετίες και είχε κληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, επισημαίνει: «Πρόκειται για ιστορική εξέλιξη. Εισήλθαμε σε περίοδο μεγάλων αλλαγών στην ελληνική οικονομία και κοινωνικών ανακατατάξεων. Αυτό δείχνει η εμπειρία όλων των άλλων χωρών οι οποίες βρέθηκαν στην ανάγκη βοήθειας του Ταμείου». Ο ίδιος έχει την εμπειρία ελέγχων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κορέα, τη Μαλαισία, τον Λίβανο και άλλες χώρες.
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.