Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,7% φέτος και 2,5% το 2011 προβλέπει η εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)

Η έκθεση του ΟΟΣΑ
   Μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,7% φέτος και 2,5% το 2011 προβλέπει η εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία των οικονομιών των χωρών-μελών του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί από 9,5% το 2009 σε 12,1% φέτος και 14,3% το 2011. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία αναμένεται να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Για το 2010 προβλέπεται πληθωρισμός 3% και για το επόμενο έτος 0,3%.
   Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά και συγκεκριμένα στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 7,1% το 2011 από 13,5% το 2009. Η έκθεση τονίζει ότι η βαθιά και διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι "κλειδιά" για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνει, επίσης, ότι η συμφωνία στις αρχές Μαΐου της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησαν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής και θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και στη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους...
   Για την επιτυχία του προγράμματος σταθεροποίησης, κρίσιμης σημασίας είναι η αντιμετώπιση των υψηλών δημοσίων δαπανών με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Η ανάπτυξη απαιτεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων και εργασίας, οι οποίες θα βοηθήσουν επίσης στην προσαρμογή των σχετικών τιμών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.
   "Απειλή για την ανάκαμψη η κρίση του χρέους"
   Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα επάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ανεπτυγμένων χωρών, όπου αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2010 και κατά 2,8% κατά το 2011,
ωστόσο προειδοποιεί για τις απειλές για την ανάκαμψη που αποτελεί η κρίση του χρέους.
   Στην προηγούμενη έκθεσή του υπό τον τίτλο "Οικονομικές προοπτικές", η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το Νοέμβριο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 1,9% για το 2010 και 2,5% για το 2011.
   "Η ανάπτυξη ξεκινά και πάλι στη ζώνη του ΟΟΣΑ, με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με τις περιοχές , και εμφανίζεται περισσότερο δυναμική", αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι η κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δείχνει ότι "η περίοδος της μεγάλης χρηματοπιστωτικής αστάθειας που ξεκίνησε τον Αύγουστο 2007 δεν έχει ακόμη τελειώσει".
   Επειτα από την σοβαρότερη ύφεση των μεταπολεμικών ετών, οι ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη κατά 3,2% το 2010 και το 2011, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναθεωρεί την προηγούμενη πρόβλεψη (2,5% για το 2010 και 2,8% για το 2011), ενώ για την Ιαπωνία αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% το 2010 και κατά 2% το 2011.
   Αυτή η "σχετικά υποσχόμενη" συγκυρία εδράζεται "στον δυναμισμό της ανάπτυξης των αναδυομένων χωρών", κυρίως της Ασίας, σύμφωνα με την έκθεση.
   Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς χάρη στην πολιτική σταθεροποίησης της οικονομίας και την ενίσχυση του εμπορίου, αλλά η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η δημοσιονομική κατάσταση των περιφερειακών οικονομιών θέτουν κινδύνους, αναφέρεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ.
   Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανόν να καταγράψει ανάκαμψη κατά 1,2% κατά το 2010 και κατά 1,8% κατά το 2011, σε μία περισσότερο αισιόδοξη εκτίμηση από εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2010 στο 0,9% και για το 2011 στο 1,5%.
   Μια σταδιακή ανάκαμψη καταγράφεται ωθούμενη από την πολιτική οικονομικής σταθεροποίησης, την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου και τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, αν και πρόσφατα παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις των αγορών ... Οι δυσκολίες στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και σταθερής δημοσιονομικής κατάστασης σε ορισμένες περιφερειακές χώρες είναι πιθανόν να περιπλέξει την κατάσταση, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.
   Ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ότι το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ΟΟΣΑ έφθασε στο υψηλότερό του σημείο, στο 8,5%. Ωστόσο ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι "η αύξηση της απασχόλησης καθυστερεί" στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.
   Παρά τις καλές ειδήσεις, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Πάντοαν προειδοποιεί ότι "οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την παγκόσμια ανάκαμψη είναι σήμερα μεγαλύτεροι εξαιτίας της αστάθειας των αγορών κρατικών ομολόγων". "Τα κατ΄εξαίρεσιν μέτρα δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να αρχίσουν να διακόπτονται από σήμερα ή από το 2011 το αργότερον και να εφαρμοσθούν προγράμματα δομικής προσαρμογής".
   Αυτό ισχύει για την ευρωζώνη καθώς και για την Ιαπωνία, τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος, όπου απαιτείται ένα "αξιόπιστο και ακριβές" πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών.
   Ταυτοχρόνως, πρέπει να έχει κανείς υπ΄όψιν του ότι "το εύρος και η χρονική σύμπτωση των προσπαθειών αυτών δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα μπορούσαν έχουν διεθνείς επιπτώσεις" και, κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να δίδεται προτεραιότητα σε εργαλεία που βλάπτουν λιγότερο την ανάπτυξη", προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.
   Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχελ Γκούρια χαιρέτισε τις θαρραλέες και δύσκολες αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως προς την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. "Οι αγορές επιτίθενται αμέσως μόλις διαπιστώσουν και το παραμικρό σημάδι αδυναμίας, γι΄αυτό αυτές οι ανακοινώσεις είναι πολύ σημαντικές", επεσήμανε.
   Για τον ΟΟΣΑ, οι "θεμελιώδεις αδυναμίες" της ευρωζώνης παραμένουν. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να σταθεροποιήσουν τη "θεσμική δομή" και να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον "έλεγχο των εθνικών πολιτικών, συνεπικουρούμενο από απειλή επιβολής κυρώσεων.
   Τελικά, η ευρωζώνη οφείλει να εξελιχθεί σε "μια ντε φάκτο δημοσιονομική ένωση", σύμφωνα με τον Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
   Τέλος, ο άλλος κίνδυνος που εμφανίζεται επί της οικονομικής ανάκαμψης είναι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η επανεμφάνιση των "παγκόσμιων ανισορροπιών" που αρχίζουν να εμφανίζονται, εξαιτίας κυρίως της επέκτασης της κινεζικής οικονομίας.
   Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει "πολιτικό μοντέλο" και να τροποποιήσει "τη δομή του κράτους πρόνοιας", μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και ως εκ τούτου "την παρουσία της κυβέρνησης", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.
   "Αφού περιορίζεται η ποσότητα του δημοσίου χρήματος, οφείλουμε να επιλέξουμε σε ποιόν τομέα αυτά τα χρήματα θα φανούν πιο αποτελεσματικά", ανέφερε ο ιταλός υπουργός, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου λιτότητας στη χώρα του.
   "Προτεραιότητά μας είναι να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και ως εκ τούτου η παρουσία της κυβέρνησης, διατηρώντας ταυτοχρόνως αυτό που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική συνοχή", σημείωσε.
   "Η επιλογή που κάναμε στην Ιταλία είναι πολύ σαφής: δεν υπάρχουν περικοπές στην υγεία, δεν υπάρχουν περικοπές στις αρωγές, υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες της κεντρικής και των τοπικών κυβερνήσεων", υπογράμμισε.
   Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει σύντομα ένα νέο φόρο για τους πλούσιους, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στη χώρα με το πρόγραμμα λιτότητας που πλήττει μισθωτούς και συνταξιούχους.
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.