Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Πώς άλλαξαν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη για τον κ. Βγενόπουλο...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη (press-gr)

"Λαμόγιο. Δολοφόνε. Την Ελλάδα εδώ εσείς την φέρατε. Εμείς δεν κλέβουμε, δουλεύουμε. Έχετε κλέψει όλη την Ελλάδα". Είναι αυτές οι στιγμές (http://www.youtube.com/watch?v=hqJX0MFLHlw&feature=player_embedded ) που μοιάζουν να επιβεβαιώνουν στο ακέραιο λαϊκές θυμοσοφίες.

"Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος" έλεγαν οι παλαιότεροι και φαίνεται αυτό το τύποις εθιμικό δίκαιο, αυτή η καθεστηκυία σοφία από την εμπειρική καταγραφή να είναι άκρως αληθινή.
Μια ώρα δύσκολη για τον Mr MIG, ο οποίος από φέρων την ελπίδα στον τόπο μεταλλάχθηκε σε συνώνυμο του επιχειρηματικού καιροσκοπισμού. Μέσα σ' ένα μεσημέρι από εθνοπατέρας μετατράπηκε σ' εν δυνάμει υπαίτιος μιας τραγωδίας.
Δικαίως ή αδίκως είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να το κρίνει, αφού νομίζω θα πρέπει να σταλεί στον εισαγγελέα όλος ο φάκελος του κτιρίου που στεγαζόταν το συγκεκριμένο υποκατάστημα, η πολεοδομική μελέτη και η αδειοδότηση καταλληλότητας, καθώς μοιάζει να είναι ακατάλληλο, καθώς δεν φέρεται να είχε πυρασφάλεια, έξοδο κινδύνου και γενικότερα δεν ήταν ένα ασφαλές για τράπεζα κτήριο.
Η γερή μνήμη μου, δε, που σπάνια με απατά έχει να καταθέσει ότι διπλανό κτίριο της CITIBANK έχει στόρια γερά που κατεβαίνουν έγκαιρα.
Δεν θα σταθώ σε καταγγελία φερόμενου εργαζομένου που δημοσιεύτηκε σήμερα σε πλειάδα από blogs (βλ.π.
σχ. http://press-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_6955.html ), αλλά θα εμμείνω στη στιγμή που καταγράφτηκε από την.. πορεία του κ. Βγενόπουλου, τούτη την αποφράδα για όλους μέρα.
Πήγε στη καμμένη τράπεζά του για να διασώσει προφανώς το άνευ γιατριάς πια πληγωμένο image του και έμοιαζε να τα 'χει εύλογα χαμένα, όπως χαμένα τα είχαν και οι σαστισμένοι μπράβοι του που τον κοίταζαν στα μάτια και περίμεναν τις εντολές του...

 Χαμένα στη μετάφραση και τα ΜΑΤ που αναγκάστηκαν να τον φυγαδεύσουν, μετά την καθυστέρηση να καταλάβουν ποιός είναι. Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι η ντουζίνα ασπιδοφόρων αστυνομικών τον προστάτευσε από κουκουλοφόρους με λοστούς, οι εξαγριωμένοι ήταν άλλοι, κοστουμαρισμένοι και λαλίλαστοι.. Εικόνα ασυνήθιστη που ως τέτοια προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Από τη μια, το σοκ, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο μέχρι πρότινος ισχυρότερος άντρας, η κατασκευασμένη ελπίδα, ο τέλειος ρήτορας για τον οποίο μέχρι και ο κ. Γιανναράς στην Καθημερινή έγραψε (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_01/05/2010_1291582 ) διθύραμβο (μάλλον για να φανούν οι εκτός τόπου απόψεις του, ρεαλιστικές και έχουσες πρακτική εφαρμογή), ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο ανθρωπιστής με το πούρο διαπομπεύεται και λιντσάρεται τοιουτοτρόπως. Και από την άλλη, η γελοιότητα της ίδια εικόνας, στο κέντρο των Αθηνών. Θυμήσου την παρουσίασή του λίγες μέρες πριν από συστημικά, λαδωμένα μέσα ενημερώσεως της κοινής γνώμης, όπου μετεπιτάσεως κρεμόμασταν όλοι απ' τα χείλη του για ν' ακούσουμε αν τελικά θα προβεί στη δημιουργεί ενός νέου κόμματος.

Θυμήσου τότε που ο κ. Πρετεντέρης μιλούσε για τον μπερλουσκονισμό, ανοίγοντάς του δίοδο.. (Αλήθεια τί θα γράφουν σήμερα όλη αυτοί οι καθωσπρέπει δημοσιογράφοι σαν τον κ. Παπαχελά, τον κ. Πρετεντέρη; Tί θα λέει ο κ. Τέλλογλου, αλλά και ο πρώην υπουργός, κ. Χατζηδάκης;). Κι είναι αυτή η κακιά ώρα, η ώρα που ίσως θα μπορούσε να αποφευχθεί, που τον καθιστά από ήρωα σε δραματική φιγούρα.

Δες το σώμα που βαδίζει αργά για να κρύψει την ανησυχία του, δίχως να χάσει την ειρωνεία στο πρόσωπό του. Ειρωνεία που την ίδια ώρα προσθέτει δίπλα της το "τραγική". Στιγμή κατακριτέα, όταν στην ερώτηση κάποιου για το πόσα κότερα έχει στη κατοχή του, ο πρότινος φερόμενος Ανήρ που θα σε σώσει, δείχνει τα 3 του δάχτυλα δις (και στο 0'43'' και στο 1'18'' από το βίντεο που παρέθεσα πιο πάνω). Κυνισμός; Αλαζονεία; Και τα δύο; Διάθεση προβολής ενός ατάραχου προσώπου, μπρος στην απώλεια της τέλειας εικόνας που βήμα βήμα έστηνε και ένα απομεσήμερο τσακίστηκε; Μα, δεν σκέφτηκε, αυτός ο έξυπνος άντρας, ο δεινός χειριστής αληθινών ξιφών ότι έτσι γκρέμισε για πάντα το φιλολαϊκό προφίλ του;

Όταν απαντά με μειδίαμα και δεν σταματά να μιλήσει για να μοιάσει λίγο έστω πραγματικά λυπημένος, πώς αύριο θα πείσει για τον ανθρωπισμό που πρεσβεύει; Πώς θα σου διακηρύξει ξανά ότι λειτουργεί για το καλό σου, για το καλό της χώρας κι όχι της τσέπης του;

Θυμήθηκα -κακώς τώρα- όταν από το καρτέλ του γάλακτος ορμώμενος, δήλωσε ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού πως το γάλα της δικιάς του Vivartia θα πωλείται μόλις 1 ευρώ (!).

Ξέρεις και ξέρει ότι κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και στη γειτονική Βουλγαρία (που σήμερα εξέδωσε τουριστική οδηγία για την Ελλάδα) λίγο πριν περάσει στο ΔΝΤ και αν βγει αληθινός ο Κrugman που σήμερα προφήτευσε ότι θα βγούμε από τη ζώνη του ευρώ, τότε φαντάσου ότι το γάλα πάλι τόσο θα πωλείται αλλά η τιμή θα ισούται μ΄ ένα μηνιάτικο. Οραματίσου τώρα τον ίδιο άνθρωπο, στην ίδια σημερινή του βόλτα στο κέντρο των Αθηνών και αναμένω να μου.. ζωγραφίσεις το σκηνικό που βλέπεις στη γυάλα με τα σύννεφα.

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.