Πρωθυπουργέ Χαρίρι, αγαπημένε μου φίλε Σάαντ, Υψηλότατε, κύριοι Υπουργοί, αγαπητέ Αμρ, κυρίες, κύριοι και αγαπητοί φίλοι,
Αποτελεί χαρά και τιμή για μένα το γεγονός ότι μιλώ ενώπιον ενός τόσο διακεκριμένου ακροατηρίου, κατά την τελετή έναρξης του 18ου Αραβικού Οικονομικού Φόρουμ.
Οι δεσμοί που ενώνουν τα έθνη και τους λαούς μας, όπως και οι προσωπικοί δεσμοί που με συνδέουν με τον αραβικό κόσμο, είναι δεσμοί ισχυροί και ιστορικής σημασίας.
Μας ενώνει η κοινή μας κληρονομιά, μια κληρονομιά που προσέφερε πάρα πολλά στοιχεία στον σύγχρονο πολιτισμό. Μας συνδέει, επίσης, μια μακρά ιστορία βαθύτατων δεσμών φιλίας και σχέσεων οικονομικής συνεργασίας.
Οι περασμένες δεκαετίες άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στα έθνη μας, που αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, οι οποίες μας ένωσαν περισσότερο.
Ο πατέρας μου, ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ουδέποτε έπαψε να δηλώνει τη δέσμευσή του απέναντι στην περιοχή και στη φιλία αυτή.
Καλλιέργησε ουσιαστικές σχέσεις φιλίας με πολλούς σπουδαίους ηγέτες του αραβικού κόσμου και, στις πλέον δύσκολες, ακόμη και σε τραγικές στιγμές, η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό σας.
Η αλληλεγγύη, για εμάς, δεν είναι απλώς μια λέξη. Απηχεί τα πραγματικά συναισθήματα του Ελληνικού λαού απέναντι στους λαούς του αραβικού κόσμου. Εκφράζει επακριβώς τα όσα και εγώ ο ίδιος αισθάνομαι για τα αδέλφια μου τους Άραβες, άνδρες και γυναίκες...
Υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών κατά το παρελθόν, ή εκείνη του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εργάστηκα με συνέπεια, προκειμένου να συσφίξω τις σχέσεις μας και να αναζητήσω από κοινού λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε μαζί.
Ήμουν μαζί σας εδώ, στη Βηρυτό, κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που βίωσε η χώρα και ο λαός του Λιβάνου, τα πρόσφατα έτη. Βρέθηκα εδώ, λίγο πριν την εισβολή στο Ιράκ. Βρέθηκα εδώ, λίγο μετά τον τραγικό θάνατο του Ραφίκ Χαρίρι, του πατέρα σου, Σάαντ. Βρέθηκα, επίσης, στη Βηρυτό, κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006.
Εδώ ξαναβρίσκομαι και σήμερα, πραγματοποιώντας την πρώτη μου επίσκεψη στην περιοχή, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, και διαβεβαιώνοντάς σας ότι θα συνεχίσω προς την ίδια κατεύθυνση, προωθώντας και αναπτύσσοντας τις πολιτικές, πολιτιστικές, εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο.
Η Ελλάδα διαθέτει εξάλλου και μια μικρή, αλλά ιδιαίτερα σημαντική και ισχυρή λιβανέζικη κοινότητα. Και χαίρομαι που ο φίλος, κ. Houri, παρευρίσκεται σήμερα στη συνάντησή μας.
Να μας θεωρείτε σταθερούς και αφοσιωμένους φίλους και εταίρους σας, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, τόσο σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής καλής γειτονίας, δεδομένης της συμμετοχής μας στην Ένωση για τη Μεσόγειο και της ιδιότητας της Ελλάδας, ως μέλους της Ε.Ε.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να τονίσω την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης για την περιοχή, καθώς η ειρήνη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ είναι θεμελιώδους και ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την παγκόσμια ειρήνη.
Με την επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, οφείλουμε να αγωνιστούμε για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, υπέρ της επικράτησης της ειρήνης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις πρότερες συμφωνίες.
Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, οφείλουμε να σεβαστούμε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και, ασφαλώς, θα πρέπει να υποστηριχθεί και η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία. Οι υποχρεώσεις που ορίζονται στον Οδικό Χάρτη θα πρέπει να τηρηθούν και να σημειωθεί πρόοδος σε κεντρικά ζητήματα, με βάση μια λύση δύο κρατών, κατά τα πρότυπα του 1967.
Μαζί με τους εταίρους μας της Ε.Ε., εμείς – η Ελλάδα – δεν φειδόμεθα προσπαθειών, προκειμένου να βελτιωθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, που συνδέονται με την καινούργια πρωτοβουλία περί έμμεσων ισραηλο-παλαιστινιακών συνομιλιών.
Στόχο μας αποτελεί η αναζωογόνηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κουαρτέτο και, βεβαίως, Αμρ, η ενισχυμένη ενεργός συμμετοχή μας στον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών.
Από εδώ, από τη Βηρυτό, θα ήθελα να καλέσω τη Διεθνή Κοινότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Τα ζητήματα που αφορούσαν στην περιοχή περιστρέφονταν επί σειρά ετών γύρω από την ισραηλο-παλαιστιακή διαμάχη. Ωστόσο, σήμερα, η σύγκρουση αυτή έχει καταστεί παγκόσμιο ζήτημα, κεντρικό πια σε θέματα αναπτυξιακά, πόλωσης, φονταμενταλισμού και εξτρεμισμού ανά τον πλανήτη – και αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Λύσεις υπάρχουν.
Θυμάμαι μια συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιήθηκε εδώ, στη Βηρυτό, εμού προεδρεύοντος, με εκπροσώπηση όλων των σχηματισμών και κομμάτων της περιοχής και στην οποία συμμετείχαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Καθίσαμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι και, συνεργαζόμενοι, καταλήξαμε σε κοινές δηλώσεις σχετικά με θέματα δύσκολα, όπως τα Ιεροσόλυμα και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων..
Επομένως, υπάρχουν λύσεις. Πρέπει όμως να υπάρχει και θέληση, θέληση για εξεύρεση λύσεων, θέληση από πλευράς της Διεθνούς Κοινότητας.
Και όπως προείπε ο Αμρ Μούσσα, η ασφάλεια είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας, τόσο για την περιοχή μας, όσο και για το σύνολο της υφηλίου, εάν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη και ευημερία, πολλώ δε μάλλον τώρα, εξαιτίας της οικονομική κρίσης.
Κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να συγχαρώ την Κυβέρνηση του Λιβάνου και τον Πρωθυπουργό Χαρίρι, για τις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλει υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή, ώστε να εμφυσήσει ένα νέο πνεύμα γειτονίας, να πνεύσει ένας νέος αέρας σταθερότητας και, επίσης, να βοηθήσει τη χώρα του να κινηθεί προς την κατεύθυνση της προόδου και της ανάπτυξης, παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση.
Παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι οικονομικές σχέσεις, που συνδέουν γενικότερα την Ελλάδα με τα κράτη του αραβικού κόσμου, σημείωσαν αξιόλογη πρόοδο κατά τα τελευταία χρόνια. Οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 35%. Πέρυσι, η αξία των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με τα 18 κράτη της Μέσης Ανατολής, του Περσικού Κόλπου και της Βορείου Αφρικής ανήλθε σε περίπου 5 δις ευρώ. Την ίδια χρονιά, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις προαναφερθείσες χώρες αντιστοιχούσαν στο 9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, δηλαδή στο 11,8% επί του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 10% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με στατιστικά δεδομένα, όμως, θα αναφέρω ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της περιοχής αφορούν κυρίως τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, εξοπλισμό και μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, βαμβάκι, καπνό, προϊόντα μεταλλουργίας, πλαστικά, καύσιμα, φάρμακα, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και ενδύματα, ενώ εισάγουμε υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χημικά προϊόντα, λιπάσματα, κηπευτικά και θαλασσινά.
Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία είναι έντονη, ιδίως στην Αίγυπτο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Λιβύη και, μάλιστα, στον κατασκευαστικό τομέα, τον τραπεζικό, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας της πληροφορικής, της έρευνας για πετρέλαιο, στον κτηματομεσιτικό τομέα, στον γεωργικό και σε πολλούς άλλους κλάδους.
Κατά τα πρόσφατα χρόνια, χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέδειξαν αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον προς την Ελλάδα, πραγματοποιώντας επενδύσεις σε διάφορα πεδία δραστηριοτήτων, όπως τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία πληροφορικής, τραπεζικές εργασίες, ναυπηγική και ΑΠΕ.
Κυρίες και κύριοι, η χρηματοπιστωτική κρίση έχει μεταβάλει τις προοπτικές για μια παγκόσμια οικονομική ευημερία και έχει επηρεάσει καθοριστικά τις οικονομίες πολλών χωρών.
Έχουν καταρρεύσει χρηματοπιστωτικοί γίγαντες και, μαζί τους, ακλόνητες πεποιθήσεις σχετικά με το τι σημαίνει οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη.
Η κρίση κατέδειξε την αναγκαιότητα ευρύτερης διεθνούς συνεργασίας και ανάληψης από κοινού δράσεων, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων οικονομικών προβλημάτων. Ανέδειξε την ανάγκη για ένα σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης. Και αυτό είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στην Ευρωζώνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και λαμβάνουμε μέτρα για καλύτερη ρύθμιση και για μια εκτενέστερη διακυβέρνηση, μέτρα σταθεροποίησης, προκειμένου να συνδράμουμε την οικονομική κατάσταση διεθνώς και να αποκατασταθεί η ευημερία και η ανάπτυξη.
Χρειαζόμαστε καλύτερη ρύθμιση των αγορών, ώστε να αποτρέψουμε παρόμοια συμβάντα στο μέλλον. Το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να καταστεί σταθερό, ώστε να προστατεύει τόσο τις οικονομίες μας, όσο και τους πολίτες μας – τα δια βίου έσοδά τους και τις αποταμιεύσεις από τη σκληρή εργασία τους.
Φυσικά, η κρίση έχει πλήξει και την Ελλάδα. Οι επιπτώσεις για εμάς, τους Έλληνες, υπήρξαν δυσανάλογα μεγάλες, για τον απλούστατο λόγο ότι η χώρα μας εισήλθε σε αυτή την κρίση ήδη ευάλωτη και αποδυναμωμένη. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, ελλείμματα προϋπολογισμού και δημόσιο χρέος είχαν βγει εκτός ελέγχου, με τη μείωση της ανταγωνιστικότητας.
Έτσι, χρειαζόταν πλέον να λάβω εγώ δύσκολα μέτρα και να προχωρήσω σε αλλαγές. Και αυτό κάναμε.
Με την ίδια αποφασιστικότητα, καταφέραμε επίσης να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και να εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη, την στήριξη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να αναλάβουμε δράση, με τη μορφή ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όπως ονομάζεται, ώστε να επιληφθούμε αποφασιστικά των δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Η παροχή 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, έχουν μετουσιωθεί σε προστασία της χώρας μας και εγγύηση, ότι θα είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες δανεισμού μας για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον.
Πάνω από όλα, όμως, το πακέτο αυτό, η ασφάλεια αυτή, μας δίνουν χρόνο να προβούμε σε σημαντικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε.
Επιπλέον, ταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ ενός πολύ μεγαλύτερου πακέτου, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωζώνη είναι προστατευμένη, ότι πολλές χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα τελικώς προστατεύονται, προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές και να γίνουν οι οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές και βιώσιμες.
Κυρίες και κύριοι, αυτές οι αλλαγές αποτελούν μία τεράστια αλλαγή προτύπου για το κράτος και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Αναδιαρθρώνουμε το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και καθιστούμε την οικονομία μας φιλική προς τις επενδύσεις. Θεσμοθετούμε νέα νομοθεσία, ώστε οι καινούργιες επιχειρήσεις να μπορούν να ιδρύονται και να αδειοδοτούνται αμέσως, ενώ στο παρελθόν απαιτούνταν αρκετοί μήνες.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει ταχύτατα και, κατά τους τελευταίους, λίγους μήνες, κάναμε όσα έπρεπε να είχαν γίνει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Εγώ, προσωπικά, συστήνω και προΐσταμαι μίας ειδικής Ομάδας Δράσης για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, με την υποστήριξη και του Υπουργού Επικρατείας, ώστε να υπερβούμε τη γραφειοκρατία, να παρουσιάσουμε νέες ευκαιρίες σε πιθανούς επενδυτικούς εταίρους και να δημιουργήσουμε μία δομή επενδύσεων, που θα λειτουργεί ως «one-stop shop».
Θεσμοθετούμε μία νέα, ταχύτατη διαδικασία, η οποία μας επιτρέπει να ιεραρχούμε τις επενδύσεις και να υπερκεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια
Επίσης, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να αναπτύξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας – και διαθέτουμε άφθονα. Η Ελλάδα αποτελεί φυσικό κόμβο, βρισκόμενη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Αυτό μας προσφέρει ένα μοναδικό γεωγραφικό πλεονέκτημα, ειδικά στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων στην ενέργεια και στην παροχή υπηρεσιών, όπως η τραπεζική.
Η Ελλάδα διαθέτει, επίσης, μία σειρά από μοναδικούς φυσικούς πόρους, τους οποίους σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε με βιώσιμο, πράσινο τρόπο. Θεωρούμε την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί πρόκληση για όλους μας, και ως ευκαιρία, μία ευκαιρία να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο και να καταστήσουμε τις οικονομίες μας στη Μεσόγειο ανταγωνιστικές, ώστε να αναπτύξουμε αυτές τις νέες βιώσιμες προοπτικές, εγκαταλείποντας την οικονομία του άνθρακα και υιοθετώντας την πράσινη οικονομία σε όλους τους τομείς, από τον τουρισμό έως την ενέργεια, από τις μεταφορές έως τις κατασκευές.
Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, είμαστε έτοιμοι να προάγουμε μία πρωτοβουλία στην περιοχή της Μεσογείου, εστιάζοντας στην παροχή αποτελεσματικών λύσεων προσαρμογής στις κλιματικές προκλήσεις, όπως και να ανανεώσουμε σημαντικούς τομείς, από τη γεωργία έως τον τουρισμό και την αστική ζωή.
Προσβλέπω στη συνεργασία μας με όλες τις χώρες της περιοχής, και, βεβαίως, με τον φίλο και συνεργάτη Σάαντ Χαρίρι, γι’ αυτή την πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φόρουμ, που συγκεντρώνει γύρω από το ίδιο τραπέζι κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνικούς εταίρους, με στόχο την προστασία των φυσικών πόρων, αλλά και την οικοδόμηση αλληλεγγύης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να επιτύχουμε μια αμοιβαίως επωφελή οικονομική ανάπτυξη.
Ένας άλλος τομέας, τον οποίο γνωρίζετε πολλοί από εσάς, τον οποίο αναπτύσσουμε στρατηγικά και στον οποίο θα επενδύσουμε, είναι ο υψηλής ποιότητας τουρισμός, αξιοποιώντας παράλληλα πολιτισμό, ιστορία και φυσικά τη μεσογειακή διατροφή, ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα στον ιδανικό τόπο που μπορεί να επισκεφθεί κανείς, αλλά και να επενδύσει.
Έναν ακόμα ενδιαφέρον τομέα αποτελούν οι υψηλής τεχνολογίας επικοινωνίες και η πληροφορική. Πρόκειται για ένα πεδίο με πολλά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα, καθώς είμαστε χώρα με πολλά νησιά και πολλές ορεινές περιοχές, και οι τεχνολογίες αυτές θα δημιουργήσουν κοινωνική συνοχή, αλλά και πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω την ομιλία μου, κυρίες και κύριοι, με μία πρόσκληση. Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα. Είμαστε αποφασισμένοι. Και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή την πορεία αλλαγής, είτε επισκεπτόμενοι την Ελλάδα, είτε επενδύοντας στην Ελλάδα, είτε συνεργαζόμενοι με την Ελλάδα σε έργα που αναλαμβάνουμε να υλοποιήσουμε από κοινού στην περιοχή, αποσκοπώντας σε ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο των χωρών μας.
Η Ελλάδα, σήμερα, προσφέρει πράγματι μία ευκαιρία για νέες επιχειρηματικές δράσεις, αλλά και μία ευκαιρία για ενίσχυση των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μας.
Και είμαι βέβαιος ότι, οι στέρεες σχέσεις μας, οι ισχυροί δεσμοί μας ανά τους αιώνες, αποτελούν εγγυήσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος και ένα καλύτερο κοινό μέλλον.
Εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή σας συνάντηση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
========================================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.