Κυριακή 23 Μαΐου 2010

«Η επίγνωση μόνο θα φέρει την δράση…»

Της Θέκλας Παρασκευούδη,
(Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος)

Η βιοποικιλότητα εμπεριέχει το σύνολο των ζωικών και φυτικών ειδών. Είναι η ποικιλία που διαφοροποιεί και συνθέτει το παγκόσμιο οικοσύστημα σαν διαφορετικά κομμάτια το ίδιου παζλ.

Το Δεκέμβριο του 2006 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρότεινε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010 ως Διεθνές έτος Βιοποικιλότητας.

Αυτή η πρωτοβουλία βασίστηκε σε μια κίνηση να ταχθούν τα κράτη υπέρ της παγκόσμιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης της ιδιάζουσας σημασίας της βιοποικιλότητας καθώς και την προώθηση και την ανάληψη δράσεων για την διατήρηση της.

4 χρόνια μετά τα αποτελέσματα της έρευνας του Διεθνούς Ινστιτούτου Διατήρησης της Φύσης (IUCN), είναι απογοητευτικά. Με βάση κάποια στοιχεία της έρευνας, οι στόχοι που είχαν τοποθετηθεί δυστυχώς δεν επαληθεύτηκαν και μάλιστα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ανακαλύφθηκε μεγάλου μεγέθους καταστροφής των οικοσυστημάτων τους.

Συγχρόνως, μας επιστούν την προσοχή για μια επερχόμενη τάση εξαφάνισης ειδών με ρυθμό 100 φορές μεγαλύτερο από αυτών των προϊστορικών απολιθωμάτων. Μια νέα «οικολογική καταστροφή» μας χτυπά την πόρτα.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα απειλεί κατά κύριο λόγο την μείωση της βιοποικιλότητας...
παγκοσμίως. Το μολυσμένο περιβάλλον, η ρύπανση σε νερό, γη και αέρα, οι κλιματικές αλλαγές, η ερημοποίηση, οι μονοκαλλιέργειες, η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων είναι κάποιες από τις αιτίες με απλά λόγια.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος, δραστηριοποιείται και αναπτύσσει πρωτοβουλίες με σκοπό την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μια από αυτές είναι η μελέτη, η «υιοθέτηση» και η προστασία ενός είδους γερακιού, το λεγόμενο Κιρκινέζι (Falco Naumanni), το οποίο είναι ένα παγκόσμια απειλούμενο είδος με εξαφάνιση.

Η διαβίωση του βασίζεται στην πολυκαλλιέργεια και την ποικιλομορφία των περιοχών που αποδημά. Αρκεί και μόνον αυτό να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα της διασφάλισης ενός υγιούς πλανήτη.

Ανάπτυξη πρωτοβουλιών με σαφείς στόχους, συντονισμένες ενέργειες και ξεκάθαρο πλαίσιο δράσης από όλους μας. Για παράδειγμα, ο Ε.Ο.Π. τιμώντας και την Διεθνή Ημέρα Βιοποικιλότητας, συμμετέχει σε μια συμβολική εκδήλωση ανθοφύτευσης και δεντροφύτευσης στο χώρο το κηποθέατρου Αλκαζάρ και στις όχθες του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα.

Ακόμη και με ανάλογες απλές πρακτικές συμβάλλουμε όλοι μας στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, την συνέχιση της ίδιας της ζωής. Με γνώμονα την ενημέρωση καθώς τελικά μόνο μέσα από την επίγνωση έρχεται η δράση συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε για να επιτύχουμε τα στόχο μας στη διατήρηση και την εξασφάλιση ενός παγκοσμίου ισορροπημένου οικοσυστήματος.

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.