Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Γκρεμίστε το διαφθορείο για να σταματήσει η φοροδιαφυγή

Η κυβέρνηση σωστά πράττει. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Η χώρα απειλείται και η φοροδιαφυγή είναι από τις μεγαλύτερες πληγές

Εντάξει γιατροί που φοροδιαφεύγουν έπεσαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Αριστα. Αναμένεται να ακολουθήσουν ιδιοκτήτες μπαρ, νυχτερινών κέντρων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, δικηγόροι...

Η κυβέρνηση σωστά πράττει. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η χώρα απειλείται με χρεοκοπία και η φοροδιαφυγή είναι από τις μεγαλύτερες πληγές, ενώ η πάταξή της θα ήταν μεγάλο βάλσαμο για τα δημόσια οικονομικά.

Η ενέργεια είναι εντυπωσιακή. Για να είναι, όμως αποτελεσματική θα πρέπει να συνεχιστεί το κυνήγι της φοροδιαφυγής, να επιβληθούν σκληρές τιμωρίες χωρίς εξαιρέσεις, να γίνει το αδίκημα ιδιώνυμο όπως προ πολλού προτείναμε από τη στήλη αυτή και επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όμως, πάνω από όλα απαιτείται εμείς οι πολίτες να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση. Να αντιληφθούμε πως όταν διαπραγματευόμαστε τη μη έκδοση απόδειξης με αντάλλαγμα τη μικρότερη πληρωμή κάνουμε ένα τεράστιο λάθος σε βάρος της χώρας, αλλά κυρίως σε βάρος μας.

Για σκεφτείτε λίγο πόσο ακριβά μας κοστίζουν τα νέα φορολογικά μέτρα. Αν δεν υπήρχε φοροδιαφυγή δεν θα υπήρχε ανάγκη για αυξήσεις φόρων.

Όμως, το μεγαλύτερο καθήκον το έχει η κυβέρνηση. Αυτή οφείλει να μας πείσει ότι οι φόροι που πληρώνουμε πιάνουν τόπο. Ο πολίτης αισθάνεται ότι πληρώνει χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, είναι σίγουρος ότι τους πετά σε πηγάδι όπου βασιλεύουν σπατάλη και διαφθορά.

Ο φορολογούμενος έχει απέναντί του ένα άδικο σύστημα, ένα άδικο και διεφθαρμένο Δημόσιο και η πρώτη σκέψη είναι πως θα ξεφύγει από τις υποχρεώσεις του. Το φορολογικό σύστημα ειδικά και το Δημόσιο γενικά όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση φορολογικής συνείδησης, αλλά αντιθέτως λειτουργούν ως διαφθορεία συνειδήσεων.

Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να εμπεδωθεί φορολογική συνείδηση, που αποτελεί το μεγαλύτερο αντίδοτο στη φοροδιαφυγή, οφείλει να επιβάλει πλήρη διαφάνεια στη διάθεση των φόρων.

Να ξέρει ο πολίτης που διατίθενται οι λίγοι ή περισσότεροι φόροι που πληρώνει. Να απολαμβάνει υπηρεσίες. Να μην αισθάνεται ότι το Δημόσιο βάζει το μακρύ του χέρι στην τσέπη και του παίρνει φόρους που δεν δικαιούται και σε αντάλλαγμα του παρέχει ταλαιπωρία και διαφθορά.
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.