Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

20.4.2010Απροκάλυπτη και θρασύτατη ομολογία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη:

"Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες. Το ΔΝΤ μπορεί να σου δώσει μέχρι και το δεκαπλάσιο ή το εικοσαπλάσιο του ποσού που έχεις καταθέσει. Εμείς έχουμε καταθέσει 1 δισ. στο ΔΝΤ. Άρα, το ΔΝΤ, ως πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά, μπορούσε να μας δώσει μέχρι και 10 ή 20 δισ.
Όμως αυτό δε θα έλυνε το πρόβλημά μας. Η χώρα μας έχει ανάγκη τα επόμενα τρία χρόνια να εξασφαλίσει 150 δισ. Είναι ένα τεράστιο ποσό. Είναι ένα πάρα-πάρα πολύ μεγάλο ποσό για να μπορέσεις να το αντλήσεις μέσα από τις αγορές κεφαλαίων".
Η εκπληκτική αυτή αποκάλυψη έγινε στις 3 Μαΐου σε συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομικών στην εκπομπή της «ΝΕΤ» «Πρωϊνή Ενημέρωση» και στους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Ρ. Μπιζόγλη. 
Διαβάστε την ΕΔΩ



03.05.2010 

Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομικών στην εκπομπή της «ΝΕΤ» «Πρωϊνή Ενημέρωση» και στους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Ρ. Μπιζόγλη

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Καλό μήνα.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Καλό μήνα, καλή εβδομάδα, καλώς ήρθατε κυρίες και κύριοι. Η ώρα πλησιάζει 8.50, έχουμε ένα από τα πρόσωπα των ημερών τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη κοντά μας, τον Υφυπουργό Οικονομικών. Αν μη τι άλλο είστε από τα πρόσωπα των ημερών κ. Σαχινίδη, μετά την χθεσινή εξαγγελία των πολύ επώδυνων μέτρων για εκατομμύρια Έλληνες.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να θέσω το ερώτημά μου;
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Βεβαίως.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα αντέξετε;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ναι, θα αντέξουμε.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να το θέσω πιο συγκεκριμένα. Και πολιτικά αν θα αντέξετε.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Θα αντέξουμε και πολιτικά. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα σύνολο μέτρων που θα της επέτρεπαν να συνεχίσει να λειτουργεί. Τα πράγματα κ. Αρβανίτη είναι πάρα πολύ απλά. 19 του μηνός η χώρα πρέπει να εξοφλήσει ένα ομόλογο της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Σήμερα το κόστος πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου για την Ελλάδα είναι αποτρεπτικό. Δεν μπορούμε να βγούμε να δανειστούμε. Αν βγούμε να δανειστούμε πρέπει να δανειστούμε με επιτόκια της τάξης του 12, του 13 και ενδεχομένως και του 15%. Ουσιαστικά οδηγώ τη χώρα στην καταστροφή με μαθηματική ακρίβεια.
Η άλλη επιλογή που είχα ήταν να αναζητήσω τρόπους εξεύρεσης κεφαλαίων τα οποία κεφάλαια θα μου επέτρεπαν να εφαρμόσω το πρόγραμμα σταθερότητας που είχα ξεκινήσει να υλοποιώ, αλλά με μία άνεση χωρίς να βρίσκομαι κάτω απ' την απειλή των κερδοσκοπικών επιθέσεων στις αγορές ομολόγων.
Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες. Το ΔΝΤ μπορεί να σου δώσει μέχρι και το δεκαπλάσιο ή το εικοσαπλάσιο του ποσού που έχεις καταθέσει. Εμείς έχουμε καταθέσει 1 δισ. στο ΔΝΤ. Άρα, το ΔΝΤ, ως πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά, μπορούσε να μας δώσει μέχρι και 10 ή 20 δισ.
Όμως αυτό δε θα έλυνε το πρόβλημά μας. Η χώρα μας έχει ανάγκη τα επόμενα τρία χρόνια να εξασφαλίσει 150 δισ. Είναι ένα τεράστιο ποσό. Είναι ένα πάρα-πάρα πολύ μεγάλο ποσό για να μπορέσεις να το αντλήσεις μέσα από τις αγορές κεφαλαίων.
Αυτό το απλό γεγονός οι αγορές το γνώριζαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, γι' αυτό και αμφισβητούσαν την ικανότητα της Ελλάδας να τα βγάλει πέρα. Αυτό ήταν το πρώτο επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας στις συναντήσεις με τους συναδέλφους του, τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τους έλεγε, «έχουμε ένα θεσμικό έλλειμμα στη λειτουργία της Ευρωζώνης, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο μία χώρα η οποία έχει την πολιτική βούληση να πάρει τα σωστά μέτρα, να έχει και τη στήριξη από τους εταίρους για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα».
Και αυτό το οποίο έκανε όλους αυτούς τους έξι μήνες, είναι να τους πείσει ότι πρέπει να επισπευστούν οι διεργασίες για τη δημιουργία του μηχανισμού. Και δε σας το κρύβω, ότι όλο αυτό το διάστημα είχαμε πάρα πολύ άγχος. Αφενός μεν για το πότε θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους, αφετέρου για να είμαστε σίγουροι ότι το ποσό το οποίο θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία θα είναι τέτοιο, το οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς τις αγορές.
Και τι εννοώ. Το ποσό των 110 δισ. που ανακοινώθηκε χθες είναι μοναδικό στην ιστορία, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο όπου δόθηκε σε μία χώρα το ποσό των 110 δισ.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι δάνειο κ. Υπουργέ.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Είναι δάνειο, καμία αντίρρηση. Αλλά προσέξτε τι είδους δάνειο. Είναι ένα δάνειο το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να μην προσφύγεις στις αγορές κεφαλαίου για δύο τουλάχιστον χρόνια, για να μη σας πω και λίγο παραπάνω.
Αυτό σημαίνει ότι -  γιατί ουσιαστικά αυτός είναι και ο όρος, μία απ' τις προϋποθέσεις της συμφωνίας - με τις σταδιακές εκταμιεύσεις που θα γίνονται, η Ελλάδα θα μπορεί να ξεπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, να χρηματοδοτεί ένα μέρος από τα ελλείμματα τα δημοσιονομικά της φετινής χρονιάς και της επόμενης χρονιάς και ταυτόχρονα να υλοποιεί απερίσπαστα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Εάν οι αγορές αντιληφθούν ότι τελικά αυτό είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και ότι πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ είναι εκεί και αυτά που έλεγαν τα εννοούσαν, σας διαβεβαιώνω ότι πολύ σύντομα θα τραβηχτούν πλέον από την επίθεση ενάντια στην Ελλάδα και θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα μας να ξαναβγεί στις αγορές κεφαλαίου και να μην πάρουμε το πακέτο αυτό στο σύνολό του. Κάτι που άλλωστε είναι και επιδίωξη της κυβέρνησης.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Κύριε Υπουργέ, να συμφωνήσει κάποιος μαζί σας και καταλάβαμε και χθες την εθνική κόκκινη γραμμή που τράβηξε ο Πρωθυπουργός. Θα χρησιμοποιήσω όμως μια φράση που και ο ίδιος χρησιμοποίησε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Για να πάρουμε αυτά τα 110 δισ. ευρώ βάλατε μέτρα επί δικαίων και αδίκων; Στους συνταξιούχους, δε δώσατε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το δεύτερο μέρος ή στους δημοσίους υπαλλήλους;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Στους αναπήρους;
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Με μέτρα επί δικαίων και αδίκων;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Να σας απαντήσω. Ο Πρωθυπουργός ο ίδιος είπε ότι αυτά τα μέτρα σε πολλές περιπτώσεις είναι και σκληρά και άδικα. Όμως αυτή την κρίσιμη στιγμή έπρεπε να κάνουμε μία δημοσιονομική προσαρμογή η οποία θα χτυπούσε παντού. Θα χτυπούσε και στο χαμηλότερο, θα χτυπούσε και στο μεσαίο, θα χτυπούσε και στο υψηλότερο εισοδηματικό στρώμα.
Υπήρξε όμως μία πρόνοια απ' την πρώτη στιγμή και καθόλη τη διάρκεια των συζητήσεων. Εάν είναι να συμμετάσχει αυτός ο οποίος είναι αδύναμος, να κοιτάξουμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ώστε αυτοί να μείνουν ανεπηρέαστοι. Και επιπρόσθετα να εξασφαλίσουμε το περιθώριο για δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε αυτούς οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κρίση. Και αυτό θα το διαπιστώσετε ότι περιλαμβάνεται και μέσα στη συμφωνία.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν έχετε δει τη συμφωνία γι' αυτό. Είναι όμως κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στους όρους της συμφωνίας. Οτι αυτοί οι οποίοι βρίσκονται εντελώς αδύναμοι, εντελώς απροστάτευτοι ή θα βγουν εξαιτίας της κρίσης, έξω από την αγορά εργασίας, για αυτούς η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει μέτρα. Και χθες στην ανακοίνωση που έκανε και ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ναι, αναστέλλουμε την καταβολή της δεύτερης δόσης του Επιδόματος Αλληλεγγύης αλλά ένα μέρος απ' το ποσό αυτό που ήταν να καταβληθεί προς τους δικαιούχους του Επιδόματος Αλληλεγγύης, θα χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ συγγνώμη λίγο, η μητέρα μου καθαρίζει σκάλες και παίρνει 800 μεικτά σύνταξη.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η μητέρα μου δούλευε σε εργοστάσιο και παίρνει 450 με 500 ευρώ σύνταξη.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Για τις μητέρες μας, θα χάσει 600 ευρώ στο χρόνο και απαντάτε στην ερώτηση της Ρίτσας ότι πήρατε υπόψη σας αυτές τις κοινωνικές ομάδες;
 
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Θα σας απαντήσω.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πώς θα βγουν;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Θα σας απαντήσω. Δεν ισχυρίστηκα ότι το πρόγραμμα αυτό δεν επηρεάζει τον κόσμο. Έχουμε 2.600.000 συντάξεις. Αυτό είναι το σύνολο των συντάξεων που δίνονται στην Ελλάδα. Δε σας λέω ότι είναι τόσοι οι συνταξιούχοι.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Επιμένουμε στο άδικο.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Και 2 εκατ. ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Βεβαίως. Έχουμε τώρα το εξής: Πρώτον, 850 χιλιάδες συνταξιούχοι που είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που όπως ξέρετε έχουν πάρα πολύ χαμηλές συντάξεις, τις χαμηλότερες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σύστημα της χώρας, δεν αγγίζονται. Μένουν εκτός ρυθμίσεων που αφορούν στην καταβολή των συντάξεων.
Μένουν περίπου 1 εκατ. 600 χιλιάδες συντάξεις. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς, επειδή ξέρετε ότι οι συντάξεις είναι σχετικά χαμηλές, δεν επηρεάζονται από τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλεται το επίδομα δώρου, αδείας και Χριστουγέννων, γιατί με το 800άρικο υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αναπλήρωσης. Δε σας λέω ότι είναι μηδενική η απώλεια, αλλά το 800άρι αυτό αναπληρώνει ένα μέρος από τις απώλειες. Αναφέρομαι πάντοτε στις χαμηλότερες συντάξεις.
Σας είπα ότι αυτούς είχε βάλει ως στόχο  η Κυβέρνηση ευθύς εξ αρχής να προστατέψει. Και από εκεί και πέρα  κατοχύρώσαμε και το δικαίωμα να αναπτύξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα  επιτρέψουν να στηρίξουμε αυτούς που βρίσκονται στα χαμηλότατα επίπεδα, αυτούς δηλαδή που πραγματικά πιστεύουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε.
Σας λέω, δε θα προσπαθήσω να εξωραΐσω μία εικόνα που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολη. Αντιλαμβάνομαι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για το σύνολο της κοινωνίας, θα κληθούν να συμμετάσχουν στα βάρη πάρα πολλοί Έλληνες, αλλά αυτή ήταν η μόνη επιλογή που είχαμε αυτή τη στιγμή, διότι η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα, με ένα τεράστιο δίλημμα: «Ή συνεχίζω να υπάρχω και να λειτουργώ ως χώρα ή σταματώ να πληρώνω τους πιστωτές μου και σταματώ να υπάρχω ως χώρα, ως κυβέρνηση, ως πολιτεία».
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Κύριε Υπουργέ το κομμάτι αυτό με τον 13ο και το 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ήταν τελικά επικοινωνιακό τρικ; Γιατί απ' ότι μαθαίνουμε η τρόικα που μίλησε με τους δημοσιογράφους και με το Μανώλη Σταυρουλάκη -  ήταν απ' τους δημοσιογράφους που πήγαν στη συνάντηση με την τρόικα - είπε ότι εμείς ποτέ δεν πιέσαμε να κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Ήταν δική μας πρωτοβουλία;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Κάποιοι πιστεύουν ότι μέσα σε αυτό το τόσο δύσκολο κλίμα και τόσο δύσκολο περιβάλλον, ενδεχομένως θα μπορέσουν να αποκομίσουν κάποια πολιτικά κέρδη σε βάρος της κυβέρνησης. Δεν μπορούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και προσπαθούν αυτή την κρίσιμη στιγμή που η χώρα μπαίνει σε αυτή την περιπέτεια και σε αυτή τη δοκιμασία, να μας πουν ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα προέβη σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Ουδέν ψευδέστερο.
Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, ήρθαν οι διαπραγματευτές εδώ με ένα σύνολο προτάσεων από τις οποίες έπρεπε να γίνει μία συζήτηση για να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα. Σας διαβεβαιώνω ότι υπήρχε αυτό μεταξύ των προτάσεων και θα σας πω και σε ποιο σκέλος αφορούσε η πρότασή τους για περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, και ποια ήταν τα αντεπιχειρήματα που επικαλεστήκαμε και κάνανε πίσω.
Η πρότασή τους σε ότι αφορά τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, σχετίζονταν με την επιχειρηματολογία τους ότι η Ελλάδα από την ημέρα που μπήκε στη ζώνη του ευρώ, έχει χάσει σε όρους ανταγωνιστικότητας πάνω από το 30%. Θεωρούν ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος προέρχεται από τις αυξήσεις των μισθών.
Η αναλογία που υπάρχει μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, είναι περίπου 1 προς 3 με 1 προς 4. Άρα, ακόμη και αν προχωρούσαμε στην περικοπή των μισθών μόνο στο δημόσιο τομέα, θεωρούσαν ότι αυτό από μόνο του δεν μπορούσε να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα. Διότι αυτό που λένε αυτοί είναι το εξής: «Το δημοσιονομικό σας πρόβλημα είναι ένα προσωρινό πρόβλημα. Αυτό το οποίο είναι ουσιαστικό και θα παραμείνει, είναι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Πέστε μας ποια μέτρα θα πάρετε για να το λύσετε. Εμείς σας προτείνουμε να προχωρήσετε στη μείωση του 13ου και του 14ου μισθού κατά έναν τέτοιο τρόπου που θα οδηγήσει σε μία διόρθωση κατά 14%». Γιατί ουσιαστικά τόσο είναι. Αν εξελιχθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός ουσιαστικά θα έχουμε μία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας από την πλευρά του κόστους εργασίας κατά 14% και από εκεί και πέρα θα αναζητούσαν ή κατέθεταν και άλλες προτάσεις για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Εμείς τους είπαμε κάτι πολύ απλό. Ότι πρώτον, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, το πρόβλημα δηλαδή της εξέλιξης των τιμών εδώ, της ταχύτερης εξέλιξης των τιμών, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προκύπτει από το εργασιακό κόστος, δεν προκύπτει από τα 700 ευρώ ή τα 600 ευρώ που παίρνει ένας νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας. Αλλά προκύπτει από το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές αγορές, όπου εκεί πέρα οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να τιμολογούν ταχύτερα και να βάζουν τιμές υψηλότερες. Αναφέρομαι στο χώρο των πετρελαιοειδών, αναφέρομαι στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας και πολλών άλλων κλάδων της οικονομίας, όπου διαπιστώνουμε ότι οι τιμές που πληρώνει κάποιος είναι πάρα πολύ υψηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που θα πλήρωνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και επιπρόσθετα τους είπαμε, ότι αν τελικά προχωρήσουμε σε περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, αυτό θα επηρεάσει και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν και μέρος και της συζήτησης που έγινε. Αυτά ήταν τα επιχειρήματα τα οποία επικαλεστήκαμε.
Έκαναν συζητήσεις και με άλλους φορείς, έκαναν συζητήσεις και με άλλους εταίρους κοινωνικούς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μία βάσιμη επιχειρηματολογία, ότι αν τελικά προχωρήσουμε σε περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, αυτό θα παράξει πολύ μεγαλύτερη ζημιά για την ελληνική οικονομία απ' ότι οφέλη.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και γιατί χτυπήσατε τόσο βάναυσα το δημόσιο υπάλληλο; Βάναυσα χτυπήθηκε ο δημόσιος υπάλληλος. Βέβαια βγήκαν και πολλοί παπαγάλοι και έλεγαν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά το θέμα δεν ήταν ο δημόσιος υπάλληλος και ο μισθός του, ήταν άλλο η υπερχρέωση του δημόσιου τομέα, άλλο η διαπλοκή του δημόσιου τομέα με ιδιωτικά συμφέροντα, άλλο οι πελατειακές σχέσεις των κομμάτων με τους πολίτες μέσω του δημοσίου.
Αλλά αντικειμενικά ένας δάσκαλος σήμερα δεν παίρνει λεφτά και είναι αυτός που θα την πατήσει, ο δάσκαλος, ο καθηγητής, ο καλός υπάλληλος που θα είναι στη Νομαρχία. Γιατί δεν είναι όλοι τεμπέληδες.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Το καταλαβαίνω. Απλώς να σας πω κάτι. Ξεκινήσατε βάζοντας ένα μεγάλο ερώτημα: «Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία μας;». Θα έλεγα ότι ο καθένας έχει ένα μικρό βαθμό συμμετοχής στα προβλήματα με εξαίρεση τους νέους ανθρώπους, διότι αυτοί δεν είχαν προλάβει να έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στο γεγονός ότι βρέθηκε μία χώρα να χρωστάει 300 δισ. και ποτέ αυτό το ζήτημα να μην έχει έρθει στο δημόσιο διάλογο.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Φταίει ο εργαζόμενος δηλαδή κ. Υπουργέ;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Μπορώ να σας πω ποια συμμετοχή έχει ο καθένας από εμάς με μικροπρωτοβουλίες. Κάθε φορά που δε ζητούσα μία απόδειξη, δεν είχα μία ευθύνη για το γεγονός ότι επέτρεπα σε κάποιον άλλον να φοροδιαφύγει; Η φοροδιαφυγή του ατόμου που μου πουλούσε ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, δεν ήταν αυτή που συνέβαλε στο να μειωθούν τα δημόσια έσοδα και να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το σύστημα όμως δεν έλεγε γι' αυτούς που φοροδιαφεύγουν.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Άρα, εδώ ερχόμαστε πλέον στις παθογένειες και στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και χτες ένα από τα ζητήματα που έθιξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή του εκλογικού συστήματος της χώρας, σε μια αλλαγή που θα δημιουργήσει νέες βάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες που είχε το πολιτικό σύστημα της χώρας για το γεγονός ότι δεν επιχείρησε τα προηγούμενα χρόνια. Και δεν θέλω να απαλλάξω το ΠΑΣΟΚ από αυτές τις ευθύνες. Θεωρώ ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος ευθύνεται για το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
Ξέρετε ποιο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα; Ότι πηγαίναμε στη Βουλή συνεχώς νόμους, όπου εκεί θεσπίζαμε απαιτήσεις σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου χωρίς ταυτόχρονα να φροντίζουμε να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι πόροι ο οποίοι θα χρηματοδοτούσαν όλες αυτές τις υποχρεώσεις τις οποίες αναλάμβανε το ελληνικό δημόσιο.
Με αποτέλεσμα να φτάσουμε το 2009 σε ένα οριακό σημείο όπου το έλλειμμα ξέφυγε από ο,τιδήποτε. Δηλαδή δεν λειτούργησε καλά μια φορά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Συν κάποιες άλλες αδυναμίες που υπήρχαν και επέτρεψαν να ξεχειλίσουν εντελώς τα έξοδα και φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο. Φτάσαμε στο σημείο σχεδόν το έλλειμμα να αγγιξει το 14% και ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια όλοι σιωπούσαν απέναντι στην έκρηξη και του εσωτερικού χρέους και του εξωτερικού χρέους.
Έγινε ποτέ κ. Αρβανίτη έγινε ποτέ κα Μπιζόγλη δημόσιος διάλογος πόσο είναι το χρέος που μπορεί να αντέξει αυτή η χώρα; Αναλογίστηκε ποτέ κανείς ότι συνεχίζαμε να διατηρούμε ένα βιοτικό επίπεδο σε βάρος των μελλοντικών γενεών; Διότι είναι η δική μας γενιά που επωφελήθηκε και επωφελείται.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει τώρα κ. Υπουργέ ένα φοντάν πήραμε εμείς και θα το πληρώσουμε τώρα;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Μισό λεπτό.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Δηλαδή το ίδιο πρόβλημα θα το έλεγε ο καθένας.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν είναι το ίδιο.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δηλαδή για ένα σοκολατάκι που πήρε ο άλλος από το μπουφέ; Μέσα γινόταν πάρτι.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει η μακροκλίμακα και η μικροκλίμακα. Για αυτό το μαξιμαλισμό, του να κάνουμε πράγματα που πολλές φορές ήταν πάνω και πέρα από τις δυνατότητές μας, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα απολογισμό.
Πολλές φορές, όταν μετακινούμαι στο εσωτερικό της Αττικής, διαπιστώνω ότι πλούσιες αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες και ανεκμετάλλευτες.
Αναλογίζομαι εάν η χώρα αυτή όφειλε και έπρεπε να κάνει αυτές τις πλούσιες αθλητικές εγκαταστάσεις μόνιμου χαρακτήρα ή έπρεπε να κάνει κάποιες προσωρινές εγκαταστάσεις και να χρησιμοποιήσει πολύ λιγότερα χρήματα. Άρα υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία μπορούν πάλι να εξεταστούν.
Αλλά δυστυχώς αυτό αφορά το παρελθόν και αυτή τη στιγμή οι πολίτες περιμένουν από εμάς απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα τρέχοντα προβλήματα και πού οδηγείται η χώρα στο μέλλον.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Την καθημερινότητά τους έτσι κι αλλιώς.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν θέλω λοιπόν να αποφύγω τη συζήτηση σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις του παρελθόντος, αλλά είμαι υποχρεωμένος ως πολιτικός, να παίρνω αποφάσεις. Θεωρώ ότι πολιτικός είναι αυτός ο οποίος παίρνει την πρωτοβουλία να αποφασίσει. Και εμείς, την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Απορρίψαμε την έννοια του πολιτικού κόστους, δεν μας ενδιαφέρουν οι θητείες, δεν μας ενδιαφέρει αν θα επανεκλεγούμε. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει, είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα: «Την κρίσιμη στιγμή πήρες τη σωστή απόφαση; Πήρες εκείνη την απόφαση η οποία διασφαλίζει ότι η χώρα αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει; Πήρες εκείνη την απόφαση η οποία διασφαλίζει ότι η χώρα θα βρει τα χρήματα που θα της επιτρέψουν να λειτουργεί;».
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Νέα μέτρα κ. Υπουργέ; Χτες είχαμε μια ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που μιλάει για νέα μέτρα, που μπορεί να χρειαστούν, γιατί με βάση τους τριμηνιαίους ελέγχους στους οποίους ανακοινώθηκαν χτες, μπορεί να μην πάνε καλά τα πράγματα άρα είπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο κ. Τρισέ ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα να πάρει νέα μέτρα.
Και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε διασφαλίσει τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ή είναι υπό συζήτηση κι αυτό;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Επειδή η συζήτηση για τα μέτρα έρχεται και επανέρχεται, θέλω να πω ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι το πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής των 9 ποσοστιαίων μονάδων μείωσης του ελλείμματος, είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Όπως πρωτόγνωρο είναι και το ποσό το οποίο εξασφαλίσαμε, αλλά πρωτόγνωρη είναι και η προσπάθεια η οποία θα κληθεί να κάνει ο ελληνικός λαός.
Και δεν είναι κάτι το οποίο σας το λέω εγώ. Χτες από τη συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, θα διαπιστώσατε ότι οι δημοσιογράφοι  - ξένοι όχι Έλληνες -  έβαλαν περίπου ανάλογα ερωτήματα. Και σας λέω λοιπόν, ότι αυτά τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, μας δίνουν το περιθώριο να μειώσουμε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως είναι φέτος ο στόχος.
Υπενθυμίζω ότι πλέον με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, το σύνολο της δημοσιονομικής προσπάθειας για το 2010, θα φτάσει τις 9 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα θα χρωστάμε περισσότερα από ό,τι φαίνεται το 2014 κ. Υπουργέ.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Συγγνώμη;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Από ό,τι εκτιμούν, θα χρωστάμε περισσότερα το 2014.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Είναι η πραγματικότητα αυτό.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τότε;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι; Έχω έλλειμμα φέτος;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Έχω.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Έχω. Τι είναι το χρέος; Η μεταβολή του χρέους από πού προκύπτει; Από το γεγονός ότι έχω περισσότερα έξοδα από ό,τι έχω έσοδα. Μπορώ να μηδενίσω σήμερα τα ελλείμματά μου; Μπορώ να φέρω τα έσοδά μου στο επίπεδο των δαπανών; Όχι. Διότι αυτό μπορώ να το κάνω ή επιβάλλοντας τόσους φόρους ώστε να φτάσω στο επίπεδο των δαπανών, ή να περικόψω όλες μου τις δαπάνες μέχρι το επίπεδο των εσόδων.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Άρα φτάνουν τα μέτρα, για να το κλείσουμε αυτό γιατί μας βλέπει και ο κόσμος και θέλει να ξέρει αν είναι τα τελευταία.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Φτάνουν τα μέτρα. Δε θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό το έχετε ξαναπεί κ. Υπουργέ.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Μισό λεπτό να πω κάτι επειδή τίθεται και ξανατίθεται αυτό το ζήτημα. Προχωρούσαμε στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Θεωρούσαμε ότι τα μέτρα που είχαμε πάρει ήταν αρκετά. Ήταν όμως αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμά μας να έχουμε πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Οι αγορές κεφαλαίου από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησαν την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή και κάθε μέρα ανέβαζαν τα επιτόκια με τα οποία δανειζόταν η ελληνική Κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε κι εσείς, λοιπόν, ότι αν πηγαίναμε να ζητήσουμε τα χρήματα αυτά και μας άφηναν να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα είχαμε ενδεχομένως τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με το πρώτο πακέτο των μέτρων, δηλαδή των 6 περίπου ποσοστιαίων μονάδων μείωσης που είχαμε αναλάβει.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σκληρά μέτρα.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Που ήταν μέτρα ΔΝΤ λέγαμε τότε.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Όταν λοιπόν η προϋπόθεση υλοποίησης του Προγράμματος έπαψε να υφίσταται, ποια ήταν η προϋπόθεση; Να έχω τη δυνατότητα το έλλειμμα αυτό που θα μου έμενε για φέτος να το χρηματοδοτήσω από κεφάλαια από τις αγορές. Οταν λοιπόν έπαψε αυτή η προϋπόθεση, τότε πλέον η χώρα στις 16 του Απρίλη με την προσφυγή προς το μηχανισμό έκανε πίσω, διότι κρίιηκε ότι το κόστος δανεισμού είναι αποτρεπτικό. Οτι δεν μπορούμε να βγούμε στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Γι' αυτό και σας λέω, ότι βεβαίως, εάν διαπιστωθούν παρεκκλίσεις - διότι αυτό είναι μέρος της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει - έχουμε την υποχρέωση εμείς οι ίδιοι να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί για να προστατέψουμε τους Έλληνες πολίτες, να είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή του Προγράμματος, να υλοποιούμε τα προβλεπόμενα για να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα νέο μέτρο.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Η συμφωνία έχει κάποιο όρο που να λέει ότι στην περίπτωση που εμείς δεν είμαστε εντάξει θα έχουμε επιπλέον μέτρα;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η συμφωνία προβλέπει ότι η εκταμίευση γίνεται με βάση την πρόοδο που σημειώνεται και στα δημοσιονομικά και στα διαρθρωτικά μέτρα. Υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη προϋπόθεση - δέσμευση ότι η εκταμίευση έρχεται σε συνάρτηση με την πρόοδο που σημειώνεται.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Άρα αν χρειαστεί μπορεί να πάρουμε κι άλλα μέτρα.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Σας είπα ότι η δική μας η πρόθεση είναι να μην επιτρέψουμε να διαμορφωθούν συνθήκες παρέκκλισης. Και για να τεκμηριώσω την επιχειρηματολογία μου σας λέω ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει, μειώνουν το έλλειμμα κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μειωθεί το έλλειμμα περίπου κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε δηλαδή ένα μαξιλάρι 4 ποσοστιαίων μονάδων. Ακόμη κι αν κάτι δεν πάει καλά, αυτά τα μέτρα που έχουμε πάρει, είναι σχεδόν διπλάσια από το στόχο που έχουμε βάλει.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μάλιστα. Στην Ελλάδα είναι όλοι ίσοι, όμως μερικές φορές φαίνεται ότι είναι κάποιοι πιο ίσιοι από τους ίσιους. Δηλαδή θα σας πω τι εννοώ. Εννοώ για τους υπαλλήλους της Βουλής και επιμένω στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, ότι χτυπήθηκαν βάναυσα.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Γιατί κ. Υπουργέ ο 15ος και ο 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής - και δεν το λέμε μόνο εμείς το λέει όλος ο Τύπος σήμερα - διασώζεται με μια απώλεια 20 με 25%. Μιλάμε για 2 παραπάνω, δεν μιλάμε για το 13ο ή για το 14ο.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αντιλαμβάνεστε, ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ζήτημα των βουλευτών. Ο Υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Εντάξει οι βουλευτές.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Σε ό,τι αφορά στα του οίκου μας, δηλαδή των βουλευτών, ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Από εκεί και πέρα η Βουλή έχει τη δική της τη λειτουργία, ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με την εισοδηματική πολιτική την οποία θα ακολουθήσει σχετικά με τους εργαζόμενους στη Βουλή.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Εσείς πως το βλέπετε; Είστε στο οικονομικό επιτελείο και ακούτε ότι ο 15ος και ο 16ος μισθός ενός υπαλλήλου στη Βουλή, κόβεται κατά 25% και όχι ριζικά.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν θέλω να αξιολογήσω. Εκείνο το οποίο είπα από την πρώτη στιγμή - και θέλω να γίνει ξεκάθαρο αυτό -  είναι ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή καλούνται όλοι να συμμετάσχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με βάση τις δυνατότητές τους, στα βάρη αυτά. Και ο καθένας αξιολογείται από τις επιλογές τις οποίες κάνει. Γι' αυτό και χτες ανακοινώσαμε ότι πέρα από όλα τα άλλα επιβάλλουμε για μια δεύτερη φορά έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Από πότε θα είναι αυτό;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Θα τα δείτε όλα μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο. Γιατί θεωρούμε ότι στις κρίσιμες αυτές ώρες, οι κερδοφόρες επιχειρήσεις θα πρέπει και αυτές να συμμετάσχουν. Δεν κάνουμε την παραμικρή διάκριση. Δεν μπαίνουμε δηλαδή σε μια λογική να μεταφέρουμε τα βάρη όλα στις μεσαίες και στις χαμηλότερες εισοδηματικά οικογένειες. Όλοι αυτή τη στιγμή θα κριθούν από τις επιλογές τις οποίες κάνουν. Γιατί σε αυτές τις δύσκολες ώρες πολλοί με τις επιλογές τους, έκαναν τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα ακόμη δυσκολότερες.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Να δούμε ένα - ένα τα πράγματα που έχουμε να ρωτήσουμε; Πρακτικές ερωτήσεις για τον κόσμο.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η επιπλέον μείωση 8% στα επιδόματα και 3% στους μισθούς από ποιο μήνα θα ισχύσει και αν θα είναι αναδρομική.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν θα  είναι αναδρομική. Τις λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση θα τις δείτε στο νομοσχέδιο. Αλλά σας διαβεβαιώνω, ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν πρόκειται να πάμε πίσω στην 1η Ιανουαρίου του 2010. Άλλωστε αυτό ήταν κι ένα μέρος της συμφωνίας. Δηλαδή είπαμε ότι αυτές οι προσαρμογές οι δημοσιονομικές θα μας αποδώσουν τα συγκεκριμένα έσοδα, τα οποία αφορούν το χρονικό διάστημα μέχρι και το υπόλοιπο του χρόνου.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Όσον αφορά τη 13η και 14η σύνταξη. Είπαμε μικτά χτες από όσο θυμάμαι, περιλαμβάνει δηλαδή και το επικουρικό και όλες τις παροχές; Για να το καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας που έχουν πολλά ερωτήματα από το πρωί.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Μισό λεπτό να ξεκαθαρίσουμε λιγάκι στο θέμα των μισθών. Είχαμε πει ότι σε ό,τι αφορά την αναπλήρωση του επιδόματος των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της Αδείας του Καλοκαιριού, το ποσό θα είναι 1.000 ευρώ το οποίο θα κατανέμεται 500 τα Χριστούγεννα, 250 και 250 και θα αφορά εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μικτές αμοιβές μέχρι και 3.000 ευρώ. Άρα όποιος έχει μικτές αμοιβές μέχρι και 3.000 ευρώ και κάτω, θα τα παίρνει. Όποιος είναι από 3.000 και πάνω δεν θα τα παίρνει. Θα φροντίσουμε βέβαια να μην δημιουργηθούν προβλήματα σαν αυτά που δημιουργούνται στο ΕΚΑΣ.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: 3.000 ευρώ μαζί με τα επιδόματα;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: 3.000 ευρώ μαζί με τα επιδόματα. Χωρίς τις υπερωρίες.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Με τις αναπηρικές κ. Υπουργέ τι γίνεται; Τις πειράζουμε;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να σας δώσω μια απάντηση, αλλά όπως σας είπα υπάρχει πρόνοια για τα ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα, έτσι ώστε να μην θιγούν από τα μέτρα.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ:   Ερώτηση άλλη. Πάμε σε τριετές πάγωμα μισθών, ΕΚΑΣ, προνοιακές παροχές αυτές θα αυξηθούν; Θα παγώσουν; Τι θα γίνει με αυτά;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν έχουμε προχωρήσει σε τέτοια εξειδίκευση. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι έχουμε αναλάβει να προχωρήσουμε σε πάγωμα μισθών και συντάξεων για τα επόμενα 3 χρόνια με εξαίρεση την περίπτωση των μισθών, την ωρίμανση η οποία θα συνεχίσει να αποδίδεται.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ:   Ο νέος ΛΑΦΚΑ θα ξεκινάει από Σεπτέμβριο, ποια είναι η αφετηρία του και αν θα έχουμε...
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Είναι θέμα του Υπουργείου Εργασίας.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Επειδή έχετε τα οικονομικά όμως της υπόθεσης.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Να σας πω όμως κάτι. Οπως ξέρετε στις συζητήσεις με την Τρόικα συμμετείχαν κι άλλα Υπουργεία. Είχαμε μεν εμείς την ευθύνη διεξαγωγής και του συντονισμού των συζητήσεων, αλλά σε ό,τι αφορά το κομμάτι του ΛΑΦΚΑ, το Υπουργείο Εργασίας είναι αυτό το οποίο θα φέρει και το σχετικό νομοσχέδιο.
 
Σε ό,τι αφορά τη δική μας τη συμμετοχή στη συζήτηση αυτή, εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι καταλήξαμε στην πρόταση να δοθεί η αναπλήρωση, αφού η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των εκπροσώπων της Τρόικα ήταν να προχωρήσουμε σε μια μείωση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Είπαμε ότι αυτό θα είναι άδικο και θα πλήξει πάρα πολύ αυτούς, οι οποίοι βρίσκονται στις χαμηλές συντάξεις και δώσαμε ως αντίβαρο τη δυνατότητα να υπάρξει μια αναπλήρωση της απώλειας αυτής, έτσι ώστε τελικά να υπάρχει ένα ποσό και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και το Καλοκαίρι και τελικά αυτό το ποσό ανέρχεται σε 800 ευρώ  - είναι 400, 200 και 200 -  και αφορά αυτούς οι οποίοι παίρνουν σύνταξη μέχρι 2.500.
Όπως ξέρετε στους συνταξιούχους δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα μικτά και στα καθαρά, διότι οι συνταξιούχοι έχουν σχεδόν καθαρό το ποσό το οποίο εισπράττουν. Και επίσης έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εισπράξει αναπλήρωση αν κάποιος είναι δικαιούχος περισσότερο από μια συντάξεις, δηλαδή θα το εισπράξει μιία φορά.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Να πούμε και κάτι παραπάνω κ. Υπουργέ; Θα καταργηθούν οι αργίες στο Δημόσιο;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Όχι, αυτό από που προέκυψε; Αργίες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Σας ρωτάω.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Όχι - όχι.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Με τις υπερωρίες τι θα γίνει;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Όταν λέτε με τις υπερωρίες;
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Θα καταργηθούν;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Στον ιδιωτικό τομέα ή στο δημόσιο τομέα;
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Στο δημόσιο τομέα.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Οι υπερωρίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως είναι και όπως έχουν σχεδιαστεί. Δεν υπάρχει κάποια διαφορά. Εκείνο το οποίο υπάρχει και αφορά στον ιδιωτικό τομέα είναι ένας τρόπος υπολογισμού που θα επιτρέπει να μειωθεί το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα μέρος από τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Θα παίρνουμε λιγότερα χρήματα δηλαδή όταν εργαζόμαστε μια μέρα παραπάνω, ας πούμε.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Από τη στιγμή που θα μειωθεί το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης, ναι, ο εργαζόμενος θα παίρνει λιγότερα χρήματα για τις υπερωρίες του.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι. Στα οικονομικά μέτρα δεν σημαίνει ότι συμφωνώ αλλά κατανοώ, αλλά σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις εκεί και διαφωνώ και δεν κατανοώ. Δηλαδή παραδείγματος χάριν γιατί να απελευθερωθούν οι απολύσεις; Τι βοηθάει το έλλειμμα αυτό και το χρέος μας;
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Και που θα πάνε τα όρια;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί να μην μπορώ να πηγαίνω όπως παλιά σε διαιτησία; Διότι σιγά που θα συναινέσει ο εργοδότης να πάμε μαζί στη διαιτησία; Γιατί γίνεται αυτή η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων; Γιατί πάμε πίσω κ. Υπουργέ εδώ. Και αυτά είναι θετικά κεκτημένα.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Να απαντήσω;
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Που δεν επιστρέφονται.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Που δεν θα επιστραφούν ποτέ.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Μισό λεπτό να ξεκαθαρίσω κάτι. Όποιες προβλέψεις αναλαμβάνονται στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του προγράμματος, είναι συνδεδεμένες με τη διάρκεια του προγράμματος. Ήταν κάτι που τονίστηκε χτες και από τον Υπουργό Οικονομικών. Άρα θα ήθελα αυτή η επισήμανση να γίνει ιδιαίτερα κατανοητή.
Όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα συνδέονται με την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος. Για όσο διάστημα διαρκεί η εφαρμογή του προγράμματος, θα υπάρχουν κι αυτά τα έκτακτα μέτρα.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Μετά θα επιστρέψουν δηλαδή στο παλιό καθεστώς.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Θα σας απαντήσω και σε αυτό.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες της εποχής.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εκείνο το οποίο έχουμε βάλει και ως ρήτρα είναι ότι με κανένα τρόπο μετά την έναρξη του διαλόγου που θα ξεκινήσει με τους κοινωνικούς εταίρους, δεν πρόκειται να αποκλίνουμε και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή είπαμε και αναλάβαμε την υποχρέωση ότι θα μεσολαβήσει ένας διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και μετά θα προχωρήσουμε στις προσαρμογές, με βάση τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί.
Ρωτήσατε λοιπόν γιατί αυτή η μεγάλη αλλαγή στο εργασιακό τοπίο. Όταν ξεκίνησα τη συζήτηση μαζί σας, σας είπα ότι κατά την Τρόικα το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι δημοσιονομικό ως προς την αφετηρία του, αλλά είναι ένα πρόβλημα παραγωγικού προτύπου. Έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία.
Η Τρόικα θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία είναι μια κλειστή και μη ανταγωνιστική οικονομία. Με εξαίρεση το κομμάτι της ναυτιλίας και του τουρισμού το οποίο είναι εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, όλο το υπόλοιπο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας είναι ουσιαστικά εσωστρεφές και μη ανταγωνιστικό.
Θεωρούν λοιπόν ότι για να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της θα πρέπει να διασφαλίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εάν διατηρηθεί η συγκεκριμένη μορφή οικονομικής οργάνωσης, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει μελλοντικά να πετύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Λένε λοιπόν ότι «πρέπει να αλλάξετε το παραγωγικό σας πρότυπο, πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία σας και για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να προχωρήσετε σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα επιτρέπουν να γίνει προσέλκυση επενδύσεων, να έρθουν εδώ ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα, για να μπορέσει η χώρα να ξαναμπεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Θεωρούν λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας και που πολλές φορές λειτουργούν αποτρεπτικά, στο να γίνουν επενδύσεις και θα σας πω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουμε σε αυτή τη χώρα να εθελοτυφλούμε.
Έρχεται ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ελλάδα και επειδή το ΠΑΜΕ...
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Με πάτε σε δικό σας γήπεδο τώρα.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Σας πάω σε δικό μου γήπεδο διότι αυτή η χώρα στηρίζεται στον τουρισμό. Περιμένουμε από τον τουρισμό και για το αν θα συντηρηθούν οι θέσεις εργασίας, θα πρέπει να πάρουμε την έγκριση του ΠΑΜΕ. Λέει δηλαδή το ΠΑΜΕ ότι «εγώ δεν θέλω να υπάρχει στην Ελλάδα εισόδημα από εργασίες που σχετίζονται εν πάση περιπτώσει με τον τουρισμό» και μου κατεβάζει τους διαδηλωτές εκεί και δεν επιτρέπει στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, να ξεναγηθούν, να επιτρέψουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα, να επιτρέψουν να λειτουργήσει η εγχώρια αγορά.
Ποια είναι αυτή η λογική η οποία επιτρέπει σε μια πολιτική, συνδικαλιστική Οργάνωση να αποφασίζει πόσοι θα έχουν εργασία σε ένα συγκεκριμένο κλάδο; Και κατά ποια έννοια αυτοί θα πρέπει να αποφασίζουν; Ποιος είναι αυτός ο οποίος αποφασίζει ότι «εγώ πάω και στέκομαι μπροστά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας, μέσα στην πλατεία Συντάγματος, βάζω πέντε άτομα τα οποία υποτίθεται ότι είναι εργαζόμενοι στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και κλείνουν τη "ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ";
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Για να πάμε και στην άλλη πλευρά να κάνουμε το συνήγορο του διαβόλου, 1,5 εκ. τρακτέρ κατέβηκαν στο Παρίσι προχθές. Δεν είναι προνόμιό μας οι αντιδράσεις.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Όχι να πω κάτι: δεν καταγγέλλω ούτε και καταδικάζω οποιαδήποτε μορφή αγωνιστικής κινητοποίησης. Το αντίθετο. Η χώρα μας θα είχε πολλά προβλήματα εάν δεν είχαμε τη δυνατότητα να εκφράζουμε την αντίθεσή μας και ούτε και περιμένω και προσδοκώ από κάποιον να μην αντιδρά να μην παίρνει πρωτοβουλίες.
Θεωρείτε όμως σωστή εικόνα εσείς μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας, στο κέντρο της πόλης να κλείνουν, επειδή πέντε ή έξι άτομα κάθονται μπροστά με ένα πανό και δεν επιτρέπουν την επιχείρηση να λειτουργήσει;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Χρησιμοποίησα το δικό σας γήπεδο, για να σας πω ότι το μεγάλο θέμα και αυτό που έθεσε η εκπομπή, είναι ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε -και αυτό είναι αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- γιατί μας αλλάζει το εργασιακό καθεστώς.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Τις αποζημιώσεις, το όριο των απολύσεων.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δηλαδή πως θα γίνει; Όπως και να το κάνουμε ευρωπαϊκή χώρα είμαστε και δεν ξέρω αν έχουν στο μυαλό τους το 18ο αιώνα, αυτά τα λύσαμε τον προηγούμενο αιώνα.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει ρήτρα και σας διαβεβαιώ ότι θα το δείτε και μέσα στη συμφωνία ότι ό,τι κάνουμε και όποιες αλλαγές γίνουν, θα γίνουν στο πλαίσιο του κοινοτικού Δικαίου. Άρα δεν μπορεί η Ελλάδα να εφαρμόσει κάτι, το οποίο θα αποκλίνει από το κοινοτικό Δίκαιο. Διότι κακά τα ψέματα σε πολλά ζητήματα η χώρα μας και ιδιαίτερα σε μια σειρά από κοινοτικές Οδηγίες, είχε πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υιοθέτησή τους και στην εφαρμογή τους, γιατί υπήρχαν αντιδράσεις. Γι' αυτό κι εμείς επιμείναμε, αν και είναι αυτονόητο, ότι καμία από τις αλλαγές δεν θα αποκλίνει από το κοινοτικό κεκτημένο.
Εφόσον λοιπόν κι εσείς πολύ σωστά επικαλείστε το κοινοτικό κεκτημένο, σας διαβεβαιώνω ότι ό,τι αποφάσεις πάρουμε - και βεβαίως και μέσα στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν τον κοινωνικό διάλογο που θα προηγηθεί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους - θα είναι στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένο.
Και βέβαια στόχος πάντοτε θα είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι οποίοι θα πληγούν περισσότερο, θα τους δοθεί μια ευκαιρία και αναφέρομαι σε αυτούς, οι οποίοι βρίσκονται από μια ηλικία και πάνω και που φαίνεται ότι συνήθως είναι οι πλέον ευάλωτοι σε συνθήκες κρίσης και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Το όριο απολύσεων πόσο θα πάει κ. Υπουργέ; Πόσο θα πάει από το 25 που είναι;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν έχουμε προχωρήσει σε κάποια εξειδίκευση διότι δεν έχει προηγηθεί ο κοινωνικός διάλογος. Θα ήταν ένας στημένος διάλογος, αν είχαμε αποφασίσει.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ούτε για τις αποζημιώσεις.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ούτε για τον κατώτατο μισθό.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Όχι, γιατί δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος. Η δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι, ξεκινάμε τον κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και προχωρούμε.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Υπ' αυτά τα δεδομένα τι κοινωνικός διάλογος; Είναι σαν το αρνί που έχουν αποφασίσει πως θα το φάνε οι λύκοι.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ο κοινωνικός διάλογος γίνεται διότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων. Από εκεί και πέρα ξεκινάμε από την αναγνώριση της ανάγκης ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά θα πρέπει να γίνει και μία συζήτηση, αλλιώς θα μπορούσαμε να πάμε και να νομοθετήσουμε μέσα σε μία ημέρα, χωρίς να λάβουμε υπόψη το διάλογο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε τριετές πάγωμα μισθών, είναι δεδομένο αυτό. Το είπατε. Έχουμε ένα νέο μισθολόγιο από του χρόνου. Για εσάς ποια θα είναι η αφετηρία αυτού του νέου ενιαίου μισθολόγιου;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Όταν λέτε ποια θα είναι η αφετηρία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος μισθός θα είναι;
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Από πού ξεκινάμε, για να φτάσουμε κάπου.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν έχουμε προχωρήσει σε αυτό το βαθμό της εξειδίκευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι μειωμένοι μισθοί; Θα είναι μισθοί μετά το πακέτο...
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι; Προφανώς όπως αντιλαμβάνεστε όταν συζητούμε και λέμε ότι ως αφετηρία έχουμε αυτό το επίπεδο των μισθών τα οποία τα έχουμε παγώσει, δεν μπορούμε ξαφνικά εμείς να 'ρθούμε αύριο-μεθαύριο και να πούμε ότι ξέρετε, προχωρούμε σε μία αύξηση των μισθών η οποία θα μας βγάλει έξω από τους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα πάμε σε ενιαίο μισθολόγιο με χαμηλότερη βάση.
 
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εκείνο το οποίο λέμε είναι και έχουμε αναλάβει και σχετική δέσμευση μέσα απ' το πρόγραμμα της συμφωνίας. Είναι ότι πρέπει πλέον να υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος πληρωμής των εργαζομένων στο δημόσιο και αυτός ο ενιαίος τρόπος θα πρέπει να λάβει υπόψη του κάποια κριτήρια αντικειμενικά, οριζόντια, για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πότε θα έρθει αυτό που λέγαμε; Το περιμέναμε εδώ και αρκετό καιρό. Για Μάιο λέγαμε, Ιούνιο, το πάμε πιο πίσω; Η ενιαία αρχή πληρωμής μισθών στο δημόσιο.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η ενιαία αρχή πληρωμής θα πρέπει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους να έχει νομοθετηθεί και να παρουσιαστούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν την ενιαία αρχή πληρωμών στο δημόσιο.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Κύριε Υπουργέ να ρωτήσω κάτι; Η τρόικα θα μείνει μόνιμα εδώ; Θα πάει κάποιο μέλος της τρόικας σε κάθε Υπουργείο; Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα; Πώς θα κρινόμαστε με βάση τον τριμηνιαίο έλεγχο;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Θα υπάρχει ένας τριμηνιαίος έλεγχος. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, όπως ακούσατε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις, έχουμε ζητήσει και τεχνικές συμβουλές από το ΔΝΤ σε ότι αφορά τη φορολογική διοίκηση και σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιονομικών αρχών, δηλαδή να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρακολουθούμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Θα υπάρχουν κάποια κλιμάκια τα οποία θα μας βοηθήσουν.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Θα μένουν εδώ δηλαδή μόνιμα;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Θα έρχονται. Αλλά από εκεί και πέρα πιθανότατα να υπάρχει κάποια αντιπροσωπεία η οποία θα είναι ενδεχομένως αντιπροσωπεία της τρόικα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προετοιμάζει το υλικό ή να συλλέγει το υλικό το οποίο είναι αναγκαίο προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να ετοιμαστούν οι εκθέσεις.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Οι ακροατές ρωτούν, αν οι περικοπές αφορούν την κύρια, το σύνολο ή μόνο την κύρια;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Στο σύνολο.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Οι περικοπές αφορούν στο σύνολο των συντάξεων ή μόνο την κύρια ή μόνο την επικουρική;
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Μεικτό ποσό και τα δύο. Να ρωτήσω κάτι πρακτικό;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Συγγνώμη, άλλο ένα που μας λένε από το κοντρόλ. Ποιους αφορά το επίδομα αλληλεγγύης.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η δεύτερη δόση. Το επίδομα αλληλεγγύης ήταν αυτό το οποίο είχαμε δώσει σε ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων. Είχε καταβληθεί η πρώτη δόση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και ένα μικρό μέρος καταβλήθηκε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και ήταν τώρα μέχρι τον Μάιο σύμφωνα με το νόμο να καταβληθεί το δεύτερο μέρος της δόσης.
Εμείς είπαμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είχαμε θεσπίσει και που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η καταβολή του, δεν μπορούμε να το καταβάλουμε. Θα αναστείλουμε την καταβολή του και ένα μέρος απ' το ποσό αυτό το οποίο είχαμε σκοπό να δώσουμε, θα το χρησιμοποιήσουμε για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις για να στηρίξουμε αυτούς οι οποίοι θα πληγούν περισσότερο απ' την κρίση.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ:   Δύο χρηστικές ερωτήσεις. Από πότε θα γίνει η επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις επιχειρήσεις, επειδή έχετε τα χρήματα εσείς. Από πότε την περιμένουμε αυτή. Και άλλη μία. Οι προμηθευτές του δημοσίου πότε θα πληρωθούν;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ένα-ένα. Η επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας υλοποιείται κανονικά.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υλοποιείται.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Βεβαίως και υλοποιείται κανονικά. Δεν κάνουμε κάποια παρακράτηση. Ειδικά δε στα ποσά τα οποία όπως ξέρετε είναι χαμηλά, την απόδοση την κάνουν οι ίδιες οι εφορίες, δεν υπεισέρχονται οι Κεντρικές Υπηρεσίες. Αυτές ασχολούνται μόνο με εκείνες τις περιπτώσεις επιστροφής φόρων που είναι από ένα ποσό και πάνω.
Άρα, σε ότι αφορά την επιστροφή που έχουν οι επιχειρήσεις να παίρνουν και ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα ποσά, απευθείας από τις εφορίες θα συνεχίζουν να τα παίρνουν.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πάντως έτσι σαν τελευταίο σχόλιο που ήθελα να κάνω εγώ κ. Υπουργέ, πριν κλείσουν τα παιδιά και η Ρίτσα βεβαίως κάνει την τελευταία, είναι ότι τελικά η αύξηση του ΦΠΑ, όλα αυτά, πλήττουν τους ασθενέστερους. Και δε λέω μόνο τη βενζίνη ή τα τσιγάρα. Τα πάντα.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Η μείωση κατανάλωσης οδηγεί σε απολύσεις.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και τα μονοπωλιακά συμφέροντα στην Ελλάδα βλέπω ότι και στα προηγούμενα μέτρα που πήρατε και στην προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα, πάλι θα είναι κερδισμένα, πάλι τα μακαρόνια θα κάνουν 1,35 στο σούπερ μάρκετ. Πάλι η ζάχαρη θα κάνει τόσο. Έτσι δεν είναι Ρίτσα;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ακριβώς αυτό το στοίχημα έχει η κυβέρνηση. Μεταξύ των μέτρων που έχουμε αναλάβει, είναι να φροντίσουμε να ενισχύσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σας το τόνισα, το επιχείρημα το οποίο αποδέχθηκε η τρόικα ήταν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μονοπωλιακή και ολιγοπωλιακή διάρθρωση σε πάρα πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή η διάρθρωση ευθύνεται για το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές καρπώνονται υπερκέρδη. Εχουν δηλαδή κέρδη που ξεπερνούν το μέσο όρο των κερδών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λοιπόν το μεγάλο στοίχημα γι' αυτή την κυβέρνηση, η μεγάλη πρόκληση, να σπάσει αυτές τις δομές, να σπάσει δηλαδή την ολιγοπωλιακή και μονοπωλιακή διάρθρωση. Για να προστατέψει όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, τους χαμηλόμισθους από την προσπάθεια που θα κάνουν κάποιοι,  ενδεχομένως, σε αυτές τις συνθήκες, να καρπωθούν κέρδη.

Και βεβαίως είναι δικιά μας υποχρέωση χρησιμοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να φροντίζουμε να γίνεται σωστά η απόδοση του ΦΠΑ και όχι αυτό το αυξημένο ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται να παρακρατείται απ' αυτόν ο οποίος το εισπράττει από τον καταναλωτή. Δηλαδή ο καταναλωτής να τον πληρώνει και το ελληνικό δημόσιο να μην τον εισπράττει, διότι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί δε λειτουργούν σωστά.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Είναι αλήθεια ότι τρόμαξε με τη φοροδιαφυγή κ. Υπουργέ η τρόικα; Ότι αυτά που είδε δεν τα πίστευε; Το δικό μας ρεπορτάζ αυτό λέει, γι' αυτό το ρωτάω.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι; Η Ελλάδα είναι διεθνώς γνωστή ότι είναι μία απ' τις χώρες όπου υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Εκείνο όμως το οποίο μπορώ να σας πω και αυτό θα προκύψει από τα στοιχεία τα οποία θα παρουσιάσουμε, είναι ότι από τα αποτελέσματα του Απριλίου για πρώτη φορά καταγράφεται μία αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ μέσα σε συνθήκες πτώσης των λιανικών πωλήσεων.
Για μένα αυτό είναι η πρώτη απτή απόδειξη ότι το κίνημα των αποδείξεων έχει αρχίσει και παράγει αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώνονται σε συγκεκριμένα μεγέθη. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο σας είπα, παρά το γεγονός ότι έχουμε πτώση των λιανικών πωλήσεων, έχουμε αύξηση στα έσοδα του ΦΠΑ. Αυτό τι σημαίνει;
Ότι με χαμηλότερο τζίρο αυτό που αποδόθηκε ως ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο. Προφανώς δεν είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα ακόμη. Αυτό έγινε αποκλειστικά και μόνο ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι πολίτες άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Μια ερώτηση για το θέμα των τραπεζών, είναι πολύ βασικό, πολύ σύντομη. Ένα σκέλος εγγυήσεων περιμένουμε. Πόσα θα λάβουν οι τράπεζες τελικά; Υπάρχει μια φημολογία για 20 δις, για 10 δις. Μπορείτε να μας το ξεκαθαρίσετε αυτό λίγο;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός σταθεροποιητικού ταμείου το οποίο θα επιχορηγηθεί με 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή από τα 110 δισ. τα οποία θα πάρει η χώρα, τα 10 δισ. θα χρησιμοποιηθούν απ' αυτό το ταμείο, για να μπορέσει να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών για να διασφαλίσουμε ότι κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει σε σχέση με τη λειτουργία των τραπεζών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από εγγυήσεις πόσα θα πάρουν;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Και από εγγυήσεις που είναι και αυτό ένα μέρος επέκτασης του προγράμματος των 28 δισ., η πρόταση είναι να πάρουν 15 δισ. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Και όλες αυτές οι φήμες σχετικά με το αν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών, εάν δηλαδή κινδυνεύει κάποιος να χάσει την κατάθεσή του, που οδήγησε πολλούς ανθρώπους στα τραπεζικά γκισέ και σε απόσυρση των καταθέσεών τους με αποτέλεσμα να τα έχουν σήμερα μέσα στο σπίτι τους και να κινδυνεύουν να χαθούν, διότι κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί, δεν ευασταθούν. Λέω, λοιπόν, ότι μέρος αυτού του προγράμματος είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, να εγγυηθεί ότι κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δικλίδες ασφαλείας θα υπάρχουν ώστε τα χρήματα αυτά να πάνε στην πραγματική οικονομία.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Είναι μέρος της συμφωνίας αυτό.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όπως πήγαν και στην προηγούμενη φάση στην πραγματική οικονομία. Γι' αυτό είναι θυμωμένος ο κόσμος κ. Υπουργός.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Το καταλαβαίνω, αλλά να σας πω κάτι;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι πάρα πολύ θυμωμένος. Σου λέει πάλι τις τράπεζες, που είναι τα κέρδη τους; Μπήκαν στην παραγωγή; Μπήκαν εδώ; Ήρθαν εδώ;  Και θέλω να σας μεταφέρω, το τηλεφωνικό κέντρο έχει σπάσει, μας λένε πάνω, σε ότι αφορά τον 15ο και τον 16ο.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Στους υπαλλήλους της Βουλής.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Απλώς να υπενθυμίσω, επειδή πολλές φορές υπάρχει αυτή η άποψη, ο φόρος που βάζουμε τώρα στις επιχειρήσεις με μεγάλα κέρδη πρωτίστως, αφορά τις τράπεζες γιατί οι τράπεζες είναι αυτές που κάνουν τα μεγάλα κέρδη και αυτός είναι πρόσθετος φόρος σε σχέση με το φόρο που ούτως ή άλλως πληρώνουν οι τράπεζες.
Επαναλαμβάνω, 1 δισ. εισπράξαμε από τον έκτακτο φόρο τον οποίο βάλαμε πέρσι, ένα μεγάλο μέρος απ' αυτό το 1 δισ. που εισπράξαμε προέρχεται από τον έκτακτο φόρο που βάλαμε στις τραπεζικές επιχειρήσεις. Ξαναβάζουμε αυτό το φόρο 600 εκατ. Απ' αυτό το ποσό των 600 εκατ. ένα μεγάλο μέρος θα προκύψει πάλι από το τραπεζικό σύστημα. Και αυτά γιατί δε θέλω να υπάρχει η παραμικρή παρανόηση για το ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι καλούνται τελικά να συνεισφέρουν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ. Να είστε καλά.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Καλή σας ημέρα.
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.