Σάββατο 15 Μαΐου 2010

«Πού κρύβεται ο Κώστας Καραμανλής;»

Η Ελλάδα είναι σήμερα έμμεσα στο προσκήνιο των πρωτοσέλιδων του ευρωπαϊκού τύπου. Κυριαρχεί ο μηχανισμός στήριξης. Μια γερμανική εφημερίδα ψάχνει όμως και τον Κώστα Καραμανλή.

«Ο πρωθυπουργός που ευθύνεται για το φαλίρισμα της Ελλάδας κρύβεται», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ: 

«Που είναι ο Κώστας Καραμανλής; 

Ο πρώην πρωθυπουργός που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού κρύβεται.
Στο κοινοβούλιο δεν εμφανίζεται συχνά και όταν εμφανίζεται ψηφίζει όχι

«Από τότε που ηττήθηκε, πριν από επτά μήνες, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πήρε τον λόγο ούτε μία φορά στη βουλή. Κρατάει ακόμη ένα γραφείο στους Αμπελοκήπους, μερικές φορές κάνει την εμφάνισή του στο Κολωνάκι, όταν επισκέπτεται το γυμναστήριο με τη συνοδεία σωματοφυλάκων, κάνει εκδρομές στις Άλπεις, στην Τοσκάνη, στη Βενετία και επισκέπτεται τακτικά το Ολυμπιακό Στάδιο, όταν παίζει ο Παναθηναϊκός. Από τότε που έπαψε να είναι πρωθυπουργός και δεν έχει υποχρεώσεις ο κ. Καραμανλής φαίνεται να απολαμβάνει τη ζωή. Πολλοί νόμιζαν πως θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στα κοινά, στο κόμμα του πολλοί δεν καταλαβαίνουν γιατί σιωπά
Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ο κ. Καραμανλής προσήλθε έγκαιρα στην ολομέλεια της βουλής κατά την έγκριση των νέων περικοπών με ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε τα τελευταία έδρανα της βουλής και όταν ακούστηκε το όνομά του σήκωσε το χέρι του και ψήφισε όχι στο πακέτο.
Ο άνθρωπος που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού ψήφισε κατά των δισεκατομμυρίων, με τα οποία προσπαθεί η ΕΕ και το ΔΝΤ να σώσει τη χώρα του.»

«Η κρίση αγγίζει και τον τουρισμό», γράφει η Frankfurter Rundschau για την Ελλάδα και υπογραμμίζει: «Μόνον τις πρώτες 24 ώρες μετά τις ταραχές και το θάνατο των τριών εργαζόμενων ματαιώθηκαν σε 28 αθηναϊκά ξενοδοχεία 5.800 κρατήσεις. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι τουριστικές περιοχές, όπου γίνονται αυτή την εποχή διεθνή συνέδρια και συμπόσια: μόνον στην Αθήνα ματαιώθηκαν 21, στην Κρήτη 13, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Εξάλλου τα υπουργεία Εξωτερικών πέντε χωρών, ανάμεσά τους και της Γερμανίας, συμβουλεύουν τους τουρίστες να αποφεύγουν τις περιοχές όπου γίνονται διαδηλώσεις.»

Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης: Ουσιαστική ευκαιρία ή απλή ένεση μορφίνης;

Το ΔΝΤ στην 
Ουάσιγκτον  Το ΔΝΤ στην ΟυάσιγκτονΗ γαλλική Liberation εκφράζει τις ανησυχίες της για την μετά το πακέτο εποχή: 
«Πώς θα εξομαλυνθούν οι σοβαρές διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών εθνικών οικονομιών, όπως π.χ. της Γερμανίας και της Ελλάδας;
Είναι διατεθειμένοι οι 27 να αποδεχθούν τη συρρίκνωση της εθνικής τους κυριαρχίας για να συντονιστεί η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και η δημοσιονομική πειθαρχία; Εάν δεν είναι διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο, τότε το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης λειτουργεί μόνον σαν ένεση μορφίνης, όπως αποδέχθηκε ήδη και το ΔΝΤ

Η επίσης γαλλική Le Monde στο ίδιο πνεύμα σημειώνει:

«Η έλλειψη ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης και δημοσιονομικής αλληλεγγύης, οι ανισότητες στον ανταγωνισμό, τα προβλήματα ανάπτυξης και η έλλειψη σταθερής πιστοληπτικής ικανότητας του ευρωπαϊκού Νότου είναι τα δομικά προβλήματα που έχει η ΕΕ.
Έτσι το πακέτο στήριξης μπορεί να ρίχνει τον πυρετό, αλλά δεν θεραπεύει τον ασθενή

Η ισπανική El Periodico de Catalalunya ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Γερμανία, για τις παλινωδίες της κ. Μέρκελ και την αμφισβήτησή της μετά τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία: 
«Για την Ευρώπη οι εξελίξεις στη Γερμανία συνιστούν μία ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση. Διότι εάν η Γερμανίδα καγκελάριος αμφισβητείται στη χώρα της, τότε η ΕΕ θα αποπροσανατολιστεί ακόμη περισσότερο.»

Τέλος η γερμανική Frankfurter Rundschau βλέπει στη συναίνεση των χωρών της ευρωζώνης για το πακέτο στήριξης την ευκαιρία για μια πιο στενή συνεργασία των χωρών - μελών της ΕΕ:
«Οι κανόνες που απαγορεύουν τη στήριξη μιας χώρας από άλλες χώρες - μέλη δεν ισχύουν πια. Ενδιαφέρον μάλιστα είναι το γεγονός ότι μόνον στη Γερμανία ερμηνεύεται αυτή η πραγματικότητα σαν σπάσιμο των ταμπού. Στις περισσότερες χώρες θεωρείται αυτονόητο οι κεντρικές τράπεζες να παρεμβαίνουν σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.
Δεν είναι ασφαλώς το καλύτερο μέτρο, αλλά είναι καλύτερο από το να αφήσουμε να καταρρεύσει ένα ολόκληρο οικοδόμημα. Στην ουσία η γερμανική άποψη περί χρηματικής και οικονομικής πολιτικής το Σαββατοκύριακο απέτυχε.
Έτσι τώρα μας παρουσιάζεται η ευκαιρία να αναδιαμορφώσουμε εκ νέου την ΟΝΕ. Πρέπει να την αδράξουμε.»

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.