Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ισοπεδώσατε εργατικά κεκτημένα αιώνων – Ούγκο Τσάβες στο «Θέμα»

Ο Ούγκο Τσάβες, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στους Ιάσωνα Πιπίνη και Αναστασία Καραπάτσια για το «ΘΕΜΑ», αποδείχτηκε πολύ καλά διαβασμένος για το παρελθόν και το παρόν της χώρας μας. 

Τονίζει πως η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης συνιστούν ισοπέδωση των κεκτημένων και καλεί τον ελληνικό λαό να μην υποχωρήσει.

«Μακάρι να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα», λέει ο ηγέτης της Βενεζουέλας. 

Αποσπάσματα συνέντευξης του Ούγκο Τσάβες στους Ιάσωνα Πιπίνη και Αναστασία Καραπάτσια για το «Πρώτο Θέμα»

-Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις γύρω από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα;

"Μαθαίνω ότι στη χώρα σας τώρα έχουν πέσει λίγο οι διαδηλώσεις."

-Ο κόσμος συνεχίζει να βγαίνει στους δρόμους..

"Μακάρι να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα."

-Πώς σχολιάζετε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα;

"Καταρχήν μου φαίνεται σημαντικό εσείς να βρίσκεστε εδώ και να μπορείτε να μεταφέρετε αυτά που θα πω στους συμπατριώτες σας. Εγώ εύχομαι στον λαό της Ελλάδας, στην κυβέρνηση της, να βρουν τον δρόμο τους, γιατί, όπως ξέρουμε όλοι, η Ελλάδα έχει πέσει σε μια πολύ βαθιά κρίση, που είναι μέρος της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης. Πια δεν είναι ένα φάντασμα όπως έλεγε ο Κάρλος Μαρξ. Ξέρετε πώς ξεκινάει το κομμουνιστικό μανιφέστο; «Ενα φάντασμα διατρέχει την Ευρώπη. Το φάντασμα του κομμουνισμού», έλεγε τότε. Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας τυφώνας σαν φάντασμα διατρέχει την Ευρώπη. Η Αποκάλυψη διατρέχει την Ευρώπη. Είναι ο καπιταλισμός."

- Με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επέβαλαν πρόσφατα το ΔΝΤ και η Ε.Ε., οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν χάσει πολλά από τα κεκτημένα.

"Εδώ στη Βενεζουέλα, εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, και παρόλο που η τιμή του πετρελαίου έπεσε τον περασμένο χρόνο, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις συλλογικές συμβάσεις, την κοινωνική ασφάλιση. Στην Ευρώπη όλα αυτά έχουν παραλύσει. Η χώρα σας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αγνοούνται και σβήνονται όλα όσα έχει κερδίσει ο λαός στο πέρασμα του χρόνου. Εξαφανίζονται σαν πύργοι στην άμμο. Τα εργατικά δικαιώματα στην Ευρώπη, που τόσο πολύ στοίχισαν και άφησαν τόσους μάρτυρες στην Ιστορία, ισοπεδώνονται. Ο καπιταλισμός τα συντρίβει. Εμείς εδώ κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα."

- Δικαιολογείτε την οργή των Ελλήνων, που βγαίνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους για να διαδηλώσουν;

"Δικαιολογημένα βγαίνουν και διαδηλώνουν. Ας έρθουν εδώ οι Βενεζουελάνοι να σας ρωτήσουν εσάς που είστε Ελληνες, να τους πείτε ποια είναι η κατάσταση εκεί. Στην Ελλάδα διώχνουν κόσμο από τη δουλειά του, η ανεργία καλπάζει... Εφτασαν στο σημείο να μειώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων! Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο κόσμος βγαίνει για να διαδηλώσει στους δρόμους. Καταργούν την κοινωνική ασφάλιση... Τα ισοπεδώνουν όλα αυτά. Είναι λάθος να καταργείτε τα εργατικά κεκτημένα τόσων χρόνων, το επαναλαμβάνω".

-Στην Ελλάδα, και δη στην Πάτρα, ο δήμος έδωσε πρόσφατα σε μια μεγάλη πλατεία του το όνομα του Βενεζουέλα νου ήρωα Φρανσίσκο Ντε Μιράντα. Υπάρχουν αρκετοί μάλιστα που επικροτούν την πολιτική σας και ρωτούν αν σκοπεύετε να έρθετε στη χώρα μας.

"Εγώ θέλω να στείλω έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα και στον λαό της. Εχουμε έναν μεγάλο σεβασμό, μια μεγάλη εκτίμηση για τον πολιτισμό της, όπως επίσης για την Ιστορία της, την κοιτίδα της Δημοκρατίας - από το «δήμος» και «κράτος». Οσον αφορά στην επίσκεψη στην Ελλάδα, ξέρετε πολύ καλά ότι για έναν αρχηγό κράτους δεν είναι εύκολο να πάει σε μια χώρα αν πρώτα δεν υπάρξει μια πρόσκληση - βεβαίως από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, μακάρι μια μέρα να μπορέσω να επισκεφθώ τη χώρα σας."
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.