Της Μαριλης Mαργωμενου (kathimerini)
Ο διαπρεπής οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί είναι βέβαιος: «Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ!». Ομως ο νομπελίστας Ε. Φελπς διαφωνεί καθέτως, οριζοντίως και διαγωνίως, σαν τις ευθείες των στατιστικών του μελετών: «Δεν θα φτάσει η Ελλάδα στην καταστροφή!».
Αλλά καθόλου δεν πείθει τον δαφνοστεφανωμένο Π. Κρούγκμαν: «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», επιμένει εκείνος. Και δεν πτοείται όσο κι αν τον κατακεραυνώνει ο Ε. Αλτφάτερ, που στη Γερμανία αποκαλείται «νέος Καρλ Μαρξ»: «Αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις όπως πρέπει, η Ελλάδα θα σωθεί!».
Σαν τους αρχαίους μάντεις οι οικονομολόγοι της οικουμένης παρατηρούν, αντί για το πέταγμα των πουλιών, την καμπύλη των spreads. Και το παλαιό ρητό αναβιώνει:
«Η οικονομική επιστήμη δεν είναι ακριβής επιστήμη. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν επιστήμη!».
Προ ημερών, ο Γ. Βαρουφάκης, που διδάσκει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο, ήταν καλεσμένος σε μια πρωινή εκπομπή. Μπερδεμένος στα νούμερα και τις θεωρίες, ο δημοσιογράφος απέναντί του απηύδησε. «Εσείς οι οικονομολόγοι», του είπε, «είστε εκατό άνθρωποι κι έχετε εκατό γνώμες!». Ο κ. Βαρουφάκης χαμογέλασε. «Μακάρι να ήταν έτσι!», απάντησε.
«Είμαστε τρεις άνθρωποι κι έχουμε δέκα γνώμες!». Ή μία γνώμη, με πολλές σουρεαλιστικές πινελιές – σαν αυτήν του Μάρτιν Φελντστάιν, του καθηγητή του Χάρβαρντ.
Μερικές μέρες πριν, ο διαπρεπής κ. Φελντστάιν ανέπτυξε το πρώτο αλμοδοβαρικό οικονομικό σενάριο: η Ελλάδα, είπε, αφού φύγει από το ευρώ και αφού υποτιμήσει το νόμισμά της, θα ξαναγεννηθεί σαν τον φοίνικα και καθώς οι δραχμές θα γίνονται στάχτη, θα ξαναμπεί στο ευρώ! Κάπου εκεί ήταν που ακούστηκαν πνιχτά γέλια από τους οικονομικούς κύκλους. Το κλίμα καζούρας ξεκίνησε ένας από τους παλιούς μαθητές του 70χρονου κ. Φελντστάιν, ο Σ. Βιπλόζ. ...
«Ο Μάρτιν είναι γνωστός πεσιμιστής», είπε ο κ. Βιπλόζ, που πλέον είναι διευθυντής στο κέντρο νομισματικών και τραπεζικών σπουδών της Γενεύης. «Νομίζετε πρώτη φορά είναι που θα πέσει έξω;». Οσο για το ποιος απ’ όλους δύο έχει δίκιο... μάλλον ισχύει αυτό που έλεγε ο Τζ. Κ. Γκαλμπρέιθ για το οικονομολογικό σινάφι: «Υπάρχουν δύο είδη οικονομολόγων: αυτοί που δεν ξέρουν κι εκείνοι που δεν ξέρουν πως δεν ξέρουν!».
Πράγμα που απέδειξε και το πείραμα του Reuters στις αρχές Μαρτίου. Το πρακτορείο μάζεψε την παγκόσμια dream team των οικονομολόγων μαζί με τους αναπληρωματικούς, δηλαδή συνολικά 47 καθηγητές και τους ρώτησε τι θα απογίνει η Ελλάδα.
Οι μισοί είπαν πως θα ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ, οι άλλοι μισοί, όμως, διαφώνησαν. Και καθώς η κατάσταση ομοίαζε επικίνδυνα με το «ήξεις - αφήξεις» των Δελφών, αλλά χωρίς καπνούς και μασημένα φύλλα, άρχισαν να ακούγονται γνώμες σαν αυτήν του Τόρτζε Μίντεντορφ από το Ντίσελντορφ: «Το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος θα έλεγα πως έχει πιθανότητα 50%»! Δηλαδή, «το ένα στα δύο κερδίζει». Σαν το εθνικό λαχείο!
Κατόπιν αυτού, τι συμπεράσματα να βγάλει ο Γ. Παπανδρέου; Αφού οι οικονομολόγοι στο παρελθόν οδήγησαν σε απελπισία ακόμη και τον Θ. Ρούσβελτ. «Θέλω ένα κουλό οικονομολόγο!», είπε κάποτε αγανακτισμένος. «Ρωτάω “τι μέτρα να πάρω;” και μου απαντούν “on the one hand...” και “on the other hand...”. Βρείτε μου ένα κουλό, επιτέλους!». Την ίδια αίσθηση απόγνωσης πρόσφατα δοκίμασε και ο Κ. Παπούλιας: προ εβδομάδων, αντί για τον πολύφερνο κουλό, στην πόρτα του εμφανίσθηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν εξαιρετικά μπερδεμένος: είχε μόλις διαβάσει τις μαύρες προβλέψεις του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτζ για την Ελλάδα.
Περιέργως, λίγη ώρα μετά που έφυγε ο κ. Προβόπουλος, ο Κ. Παπούλιας χαμογελούσε – σαν να είχε πάρει prozac σε οικονομική συσκευασία. Βλέπετε, στο ενδιάμεσο ο κ. Προβόπουλος, που είναι κι εκείνος οικονομολόγος, του είχε πει πως με τα λεφτά της τρόικας «θα υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» και πως δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί «έτσι θα μπορέσουμε να μπούμε από ένα κύκλο προβλημάτων σε έναν ενάρετο κύκλο». Κι όταν ο Παπούλιας αντέτεινε ένα δειλό «μα, ο Στίγκλιτζ μιλάει για το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης...», ο κ. Προβόπουλος απάντησε θαρρετά: «Μάλλον βιάζεται ο κ. Στίγκλιτζ!».
Γιατί όπως έλεγε και ο φιλόσοφος Νέλσον Γκούντμαν, «τα Οικονομικά είναι σαν τη Φυσική: μπορούν να σου πουν με ποιον ακριβώς τρόπο ένα φύλλο θα ξεκολλήσει από το δέντρο και θα πέσει. Αλλά δεν μπορούν να σου πουν τι θα απογίνει το φύλλο». Αν στη θέση του δέντρου βάλετε την Ευρώπη, στη θέση του φύλλου την Ελλάδα και στη θέση του οικονομολόγου που κάνει την πρόβλεψη τον Γ. Αλογοσκούφη, θα έχετε μια σαφή εικόνα για το τι θα απογίνει η μικρή μας χώρα...
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.