Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας στην Ελλάδα

Αναπληρωτής ΥπΕξ Δ. Δρούτσας: «Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν είναι η αρχή μιας νέας σοβαρής προσπάθειας εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας».

Έφτασαν ήδη απόψε στην Αθήνα οι δέκα  Τούρκοι Υπουργοί με τις συζύγους τους καθώς και πολλοί από τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον  Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διήμερη από σήμερα  επίσημη επίσκεψή του στην  Αθήνα.

Ανάμεσα στους κορυφαίους αξιωματούχους, ο Αλί Μπαμπασιάν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  και αρμόδιος για θέματα οικονομίας, ο  Εγκεμεν Μπαγκίς  επικεφαλής των διαπραγματεύσεων  με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  ο Ζαφέρ Τσαγλαιάν υπουργός Επικρατείας και ο Αχμέτ Ντοβούτογλου  υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι « η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είναι επανάσταση  για την αλλαγή της ατμόσφαιρας για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χώρων και την μετατροπή της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έκανε μια  σχετική  δήλωση  λέγοντας  ότι «η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού  κ. Ερντογάν  είναι η αρχή μιας νέας σοβαρής προσπάθειας  εμβάθυνσης  των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας».

Κάτω από δρακόντεια μέσα ασφαλείας  ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα φθάσει συνοδευόμενος από την σύζυγό του και κυβερνητικό κλιμάκιο στο Ελευθέριος Βενιζέλος  γύρω στις 11 το πρωί και θα  τον υποδεχτεί ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.


Στις 11:30 θα φθάσει στο ξενοδοχείο « Χίλτον» όπου θα καταλύσει τελικά και όχι στην «Μεγάλη Βρετανία, καθώς εκτιμήθηκε ότι η πλατεία Συντάγματος κλείνει συνήθως από πορείες και διαδηλωτές και τέτοιες έχουν προγραμματισθεί για σήμερα.

Στις 12:00 ο κ. Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο  Παπούλια και στην συνέχεια θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και μετά το γεύμα  στο εστιατόριο Διόνυσος, απέναντι στην Ακρόπολη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Το σημαντικότερο γεγονός  της επίσκεψης του κ. Ερντογάν είναι η μεικτή  συνεδρίαση  των 18 Ελλήνων και Τούρκων  υπουργών που  συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας  υπό την προεδρεία των δύο πρωθυπουργών.

Σ’ αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο τούρκος πρωθυπουργός  σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ΝΕΤ και στην Μαρία Χούχλη δίνοντας μεγάλη έμφαση στην σημασία της συνεργασίας  σε όλους τους τομείς των δύο χωρών και ιδιαίτερα στον Τουρισμό, που αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τις δύο χώρες.
VOA
Ο κ. Ερντογάν  αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, στέλνοντας το μήνυμα στους  «φίλους έλληνες  συνταξιούχους, εργαζόμενους και νέους» ότι δεν είναι μόνιμα και θα ξεπερασθούν.  «Υπομονή και η Ελλάδα θα ορθοποδήσει, αλλά πρέπει ο λαός  να στηρίξει  τα μέτρα  και εμείς σαν φίλη χώρα –πού έχει περάσει παρόμοια κατάσταση- θα βοηθήσουμε» είπε ο κ. Ερντογάν.

Φράσεις –κλειδιά  όπως  το «Μηδενικά προβλήματα  με τους γείτονες», «Το Αιγαίο θα γίνει θάλασσα ειρήνης», ή  «οι χώρες μας θα πρέπει να πάψουν να βλέπουν η μία την άλλη  με καχυποψία»  θα ακουστούν   στις διάφορες δηλώσεις  αυτό το διήμερο  και  στις συνεντεύξεις τύπου που θα γίνουν. Αναμεσα στα θέματα  που θα συζητηθούν και είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, η μείωση των εξοπλισμών, όπου όλοι ελπίζουν σε μια κατ αρχή συμφωνία, ο τουρισμός  και η  πρόταση για κατάργηση της βίζας των τούρκων υπηκόων για  24ωρες επισκέψεις στην Ελλάδα, κι ακόμη το ενεργειακό,  θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το Σάββατο το μεσημέρι  αφού το πρωί επισκεφθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.