Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η οικονομική διακυβέρνηση μοναδική ευκαιρία διάσωσης του ευρώ

Στον αστερισμό της οικονομικής διακυβέρνησης τα σημερινά σχόλια των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt δημοσιεύει άρθρο για τις νέες δημοσκοπήσεις σε Ελλάδα και Ισπανία.

«Εξανεμίζεται σιγά-σιγά η εμπιστοσύνη Ελλήνων και Ισπανών προς τις κυβερνήσεις τους», είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt:

  «Όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ισπανοί δεν  εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους λόγω των περικοπών. 

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε δημοσιεύθηκαν και στις δύο χώρες δημοσκοπήσεις, στις οποίες φαίνεται ότι και οι δύο σοσιαλιστικές κυβερνήσεις χάνουν την στήριξη των πολιτών τους. 

Ενώ στην Ισπανία επωφελείται η αντιπολίτευση, στην Ελλάδα εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και προς τους συντηρητικούς. Ταυτόχρονα και στις δύο χώρες οι πολίτες εκτιμούν ότι οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης είναι μηδαμινές.»
Εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη και προς την αντιπολίτευση

«Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά μία δημοσκόπηση, απολαμβάνει ακόμη της εμπιστοσύνης των πολιτών του, σε μία άλλη φαίνεται αντίθετα να συρρικνώνεται η εμπιστοσύνη του λαού προς το πρόσωπό του. Και στις δύο δημοσκοπήσεις μειώνεται, όμως, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην αντιπολίτευση, που δεν ψήφισε το πακέτο των περικοπών στη βουλή. 
Το 61% των Ελλήνων αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι απολύτως αναγκαία για την υπερχρεωμένη χώρα τους.»
«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών με το κυνηγό των διεφθαρμένων πολιτικών. Στις διαδηλώσεις εξάλλου οι Έλληνες απαιτούσαν και απαιτούν να λογοδοτήσουν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί.»

Γιατί να πληρώσουν πάλι μόνον οι φορολογούμενοι;

«Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για τις τράπεζες», είναι ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας De Morgen εν όψει της σημερινής συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες: «Είναι εύκολο να αναλύονται τα γιατί της κρίσης και να καλούνται κράτη και πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Όμως, δεν μπορεί πια να επιλύονται τα προβλήματα που προέκυψαν από την κρίση με την επίκληση της συλλογικής ευθύνης. Διότι έτσι τα χρέη των τραπεζών περνούν αθόρυβα στους κρατικούς προϋπολογισμούς και επομένως στους φορολογούμενους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιθέσεις των κερδοσκόπων να επικεντρώνονται τώρα σε κυβερνήσεις, και βεβαίως η πρώτη και πλέον υπερχρεωμένη κυβέρνηση ζει και τις μεγαλύτερες κερδοσκοπικές επιθέσεις, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα.»

Οικονομική διακυβέρνηση: το α και το ω για την επιβίωση της ΟΝΕ και του ευρώ

«Η Ευρώπη αξίζει εμπιστοσύνης», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Stampa με αφορμή την ευρωπαϊκή κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων όσον αφορά την ελληνική κρίση που έγινε τελικά ευρωπαϊκή: «Η Ευρώπη έδειξε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί και θέλει  να παρέμβει. 

Έδειξε ότι επιδιώκει μια νέα, πιο συντονισμένη και ενιαία, οικονομική πολιτική.
Πρόκειται βέβαια πάλι για μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, που προς το παρόν φαίνεται μάλλον σαν απλή πρόθεση και όχι σαν υλοποίηση στόχων. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο τώρα να καταστεί σαφές ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και τα εθνικά κοινοβούλια, πρέπει να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Πρέπει να φανεί στην ατζέντα των πολλαπλών συνόδων των οργάνων της ΟΝΕ και της ΕΕ ότι η Ευρώπη αξίζει της εμπιστοσύνης μας.»

«Δεύτερη εκκίνηση, τελευταία ευκαιρία», είναι ο τίτλος των Financial Times Deutschland εν όψει των συνόδων Eurogroup και ECOFIN: «Εάν θέλουμε να επιβιώσει το ευρώ, τότε η ΟΝΕ χρειάζεται νέο πλαίσιο. Η ΟΝΕ δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε μηχανισμό εξυγίανσης των δημοσιονομικών και αποπληρωμής χρεών.»

«Ο στενός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ και την ΟΝΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο κοινό μας νόμισμα, το ευρώ. Αυτή η πεποίθηση δεν πρέπει όμως να μείνει στο επίπεδο των διακηρύξεων, αλλά πρέπει να περάσει τώρα στο επίπεδο της υλοποίησης.
Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις: Ποιοί θα είναι π.χ. οι θεσμοί και τα όργανα που θα ασκούν την εποπτεία σε μια κοινή δημοσιονομική πολιτική; Ποιο ρόλο θα παίξουν τα δημοκρατικά εκλεγμένα εθνικά κοινοβούλια; Ο χρόνος πιέζει, οι πολιτικοί πρέπει να προχωρήσουν τώρα στις αλλαγές.»

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.