Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Βάσος Λυσσαρίδης: Πάγιος στόχος της Τουρκίας είναι, ”η Ιμβροποίηση της Κύπρου, η Κυπροποίηση της Θράκης και η διχοτόμηση του Αιγαίου. Επιβάλλεται κοινή πανεθνική στρατηγική”

Αγωνισθήκαμε ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα δεχθούμε φυλετικά καθεστώτα στη δική μας πατρίδα...(σίβυλλα)
«Στόχος της Τουρκίας η Ιμβροποίηση της Κύπρου, η Κυπροποίηση της Θράκης και η διχοτόμηση του Αιγαίου»
‘Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων’
«Εκδήλωση προς τιμή του Βάσου Λυσσαρίδη στην Αγια Νάπα»09 Ιουνίου 2010
Τον ιδρυτή και επίτιμο Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλιστών ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη τίμησε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα η Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευτέρης Ανδρέου και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Βαρνάβα, οι οποίοι και απένειμαν στον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ αναμνηστικό δώρο.
Μιλώντας στην εκδήλωση, που εντάσσεται στα πλαίσια της πορείας του Κινήματος προς το Παγκύπριο Πολιτικό και Οργανωτικό Συνέδριο, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Αντώνης Κουταλιανός αφού αναφέρθηκε στους αγώνες και τη προσφορά του Βάσου Λυσσαρίδη ...
κάλεσε τα στελέχη της ΕΔΕΚ να εργαστούν σκληρά για να ξεπληρώσουν το χρέος τους προς τον ιδρυτή του Κινήματος. Να αναδειχθεί, όπως είπε, η ΕΔΕΚ μέσα από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές αποφασιστικός παράγοντας διαμόρφωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.
Η Κύπρος, κατέληξε, χρειάζεται ακόμα πιο ισχυρή ΕΔΕΚ γιατί ισχυρή ΕΔΕΚ σημαίνει εγγύηση για μια σωστή πορεία στο εθνικό μας θέμα.
Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Λυσσαρίδης αφού ευχαρίστησε όλους για τη τιμή που του έκαναν αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι σέβεται την εθνική ταυτότητα και τα δικαιώματα όλων των λαών και όλων των ομάδων. ”Θα υπερασπισθούμε και τα δικά μας μέχρι τη δικαίωση.
Αγωνισθήκαμε ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα δεχθούμε φυλετικά καθεστώτα στη δική μας πατρίδα. Εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και δυαρχία. Ούτε νομιμοποίηση του εποικισμού που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.
Η Τουρκία, είπε, διαχρονικά διακηρύττει τους στόχους της, κάνοντας ειδική αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε ένας Τ/κ στην Κύπρο η Τουρκία θα έπρεπε να έχει έλεγχο των Κυπριακών εξελίξεων για υλοποίηση των γεωστρατηγικών της στόχων να μετατραπεί σε περιφερειακή υπερδύναμη. ”Ετσι μονόπλευρες παραχωρήσεις προς τους Τ/κ όχι μόνο δεν οδηγούν σε λύση, αλλά σε παρέκκλιση που προσφέρει άλλοθι στην Τουρκία”
Με τις επαναλαμβανόμενες ωμές προτάσεις της Τουρκίας μέσω του κ. Ερογλου, συνέχισε ο κ. Λυσσαρίδης, προσφερόταν η ευκαιρία απαγκίστρωσης και νέας πορείας. Η δική μας πλευρά θα έπρεπε - θα πρέπει, πρόσθεσε, να καταθέσει ως πλαίσιο λύσης το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου (τον Σεπτέμβρη).
Αν η Τουρκική πλευρά, ανέφερε, εμμείνει στις κυνικές προτάσεις της, το αδιέξοδο είναι αναπόφευκτο και θα είναι σαφές ότι οφείλεται στις απαράδεκτες Τουρκικές προτάσεις.
Πιστεύω, είπε, ότι όλοι οι Ε/κ επείγονται για λύση. ”Οχι όμως λύση προστάδιο αφανισμού του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά λύση που να εναρμονίζεται με το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο”. Η Τουρκία, συνέχισε, έχει αναβαθμίσει τη θέση της, όμως τα ενδογενή προβλήματα υπάρχουν και η προσπάθεια της να μετατραπεί σε ισορροπητικό παράγοντα συγκρούεται με άλλες βλέψεις της. ”Δυστυχώς δεν αξιοποιήσαμε επαρκώς τη γεωστρατηγική μας σημασία και λανθασμένοι χειρισμοί υπονομεύουν τις σχέσεις μας με τις φιλικές χώρες της περιοχής”.
Χρειάζεται, είπε, να υπάρξει σοβαρός προβληματισμός και χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής σε συνεργασία με την Ελλάδα η οποία, πέραν της εθνικής ταυτότητας, αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με την ίδια πηγή κινδύνων.  

Ο Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι πάγιος στόχος της Τουρκίας είναι ”η Ιμβροποίηση της Κύπρου, η Κυπροποίηση της Θράκης και η διχοτόμηση του Αιγαίου. Επιβάλλεται κοινή πανεθνική στρατηγική”.
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.