Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα από την άνοιξη του 2009 (TVxs)
Από την άνοιξη του 2009 είχε προειδοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την τότε ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη δημοσιονομική κατάρρευση και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, σύμφωνα με την «Καθημερινή», με «σημείωμα έγκαιρης προειδοποίησης»και στη συνέχεια με επίσημη έκθεση. Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου προειδοποιούσαν ακόμα και για τον κίνδυνο αύξησης των spreads, όταν αυτά βρίσκονταν πολύ κάτω από τις 100 μονάδες βάσης.
Το ΔΝΤ συνέταξε και απέστειλε στην Αθήνα «σημείωμα έγκαιρης προειδοποίησης» (Early Warning Exercise), στο οποίο διαπίστωνε ραγδαία υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, εκτιμούσε ότι η εξέλιξη των μεγεθών εγκυμονούσε κινδύνους και καλούσε την κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα και να συγκρατήσει τον αλματώδη ρυθμό αύξησης του χρέους. Ακόμα, θεωρούσε τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις ως υπεραισιόδοξες και σημείωνε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο».
Αξιωματούχος του ΔΝΤ τονίζει στην εφημερίδα πως «είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν εισακουσθήκαμε». ...
Μετά το σημείωμα, το ΔΝΤ έστειλε επίσημη έκθεση, η αρχική μορφή της οποίας συντάχθηκε τον Μάιο και η τελική τον Ιούνιο, η οποία διαπίστωνε «υψηλές δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες και αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας» και τόνιζε την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Τα στελέχη του Ταμείου τόνιζαν πως η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα «να εισέλθει σε πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα βασίζεται σε βιώσιμα μέτρα τα οποία θα στοχεύουν στη μείωση της σχέσης του χρέους προς το ΑΕΠ». Ζητούσαν να καταβληθεί άμεσα προσπάθεια για «αύξηση των εσόδων» και χαρακτήριζαν «πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση του μισθολογικού κόστους και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα τα οποία στηρίζονται σε μια επιδεινούμενη διαρθρωτική δομή».
Επίσης, συμβούλευαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε εργοδότες, εργαζόμενοι και ο δημόσιος τομέας «να συμφωνήσουν σε μια τριμερή προσέγγιση, που θα βασίζεται σε διάλογο και διαφάνεια σε ό, τι αφορά στόχους και εμπόδια, για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανησυχιών που αφορούν την ανταγωνιστικότητα».
Όσο αφορά στα spreads, σημείωναν τον κίνδυνο αύξησης τους αν δεν εφαρμόζονταν άμεσα μέτρα και προέβλεπαν ύφεση για το 2009 που θα κυμαινόταν μεταξύ -1% και -2%.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ τόνιζαν ότι ήταν λάθος κάθε δημοσιονομικού χαρακτήρα ενίσχυση με το σκεπτικό ότι οι αντοχές της οικονομίας ήταν περιορισμένες, είχαν σημειώσει πως η επιδότηση της αγοράς αυτοκινήτων, που εφάρμοσε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν θα βοηθούσε στην ανάπτυξη και διαβλέποντας τον κίνδυνο για τον τραπεζικό τομέα πρότειναν συγχώνευση τραπεζών.
Στην ομάδα του ΔΝΤ που είχε έρθει τότε στην Αθήνα ηγείτο ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, κ. Τράα, ο οποίος είναι ο άμεσος προϊστάμενος του υποδιευθυντή του τμήματος του κ. Τόμσεν, ο οποίος ηγήθηκε του κλιμακίου που τον περασμένο μήνα διαπραγματεύθηκε το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τράα και οι συνεργάτες του είχαν διαβουλευθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας κ. Παπαθανασίου, την υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλο και οικονομικούς συμβούλους του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή.
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.