Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ανέτε Γκροτ: "Δεν μεταφέραμε όπλα"

Τι ακριβώς έγινε στα πλοία που δέχθηκαν επίθεση από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ; Συνέντευξη με τη βουλευτή της Αριστεράς Ανέτε Γκροτ που επέβαινε στο Marwi Marmara.
Δύο ημέρες μετά την επίθεση των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στη νηοπομπή της αλληλεγγύης που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, το Ισραήλ άρχισε σήμερα τη διαδικασία των απελάσεων των ακτιβιστών που μετείχαν στην αποστολή και είχαν συλληφθεί. Ανάμεσά τους και 11 Γερμανοί, 5 εκ των οποίων επέστρεψαν ήδη χθες στην πατρίδα τους. Ένας από αυτούς, η βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς Ανέτε Γκροτ μίλησε στη γερμανική τηλεόραση για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης.

"Εξοργίζομαι όταν ακούω για όπλα"

Η ίδια δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγινε στο κατάστρωμα κατά την ισραηλινή επίθεση καθώς βρίσκονταν στην καμπίνα της και δεν άκουσε καν τους πυροβολισμούς. "Απλώς ακούσαμε παράξενους θορύβους", θα πει.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρχαν όντως όπλα στα πλοία, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, η βουλευτής λέει:

"Για να είμαι ειλικρινής αυτό με εξοργίζει. Εμείς πιστεύαμε ότι θα μας έβγαζαν από το πλοίο και μετά θα έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο. Προχθές το βράδυ, μετά τα όσα έγιναν, θέλαμε να κατέβουμε για λίγο στις καμπίνες για να πάρουμε κάποια πράγματά μας. Μερικοί δεν είχαν πάνω τους καν τις ταυτότητές τους. Δεν μας το επέτρεψαν όμως λέγοντας ότι είχαν κατέβει ήδη οι ειδικές δυνάμεις. Δεν θα μας εξέπληττε λοιπόν εάν ξαφνικά έβρισκαν όπλα, εάν τα είχαν φέρει στο πλοίο εκ των υστέρων. Γιατί πρέπει να βρεθεί μια δικαιολογία για το μακελειό που έγινε… Δεν μπορώ λοιπόν να φανταστώ ότι υπήρχαν από πριν όπλα εκεί. Η βασική αρχή σε όλα τα trainings που κάναμε στο προοίμιο ήταν η εξής: Δεν προβάλλουμε καμία αντίσταση, εάν τα πλοία καταληφθούν από Ισραηλινούς στρατιώτες. Δεν είχα ξαναδεί τόσο βαριά οπλισμένους στρατιώτες, ίσως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο και στο Χάιλιγκενταμ. Αλλά να κινηθείς εναντίον τους με μπαστούνια και σφεντόνες θα ήταν αυτοκτονία".

"Πέταξαν στρατιώτη στη θάλασσα; "

Σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ωστόσο, ορισμένοι ακτιβιστές προβάλουν αντίσταση, χτυπούν με βέργες τους στρατιώτες και πετούν μάλιστα έναν στη θάλασσα.

Άρχισε η 
απέλαση των ακτιβιστών Άρχισε η απέλαση των ακτιβιστών"Αυτό δεν είναι αλήθεια", θα πει η κα. Γκροτ, "ένας συνάδελφός σας μου είπε χθες ότι το βίντεο αυτό είναι μονταρισμένο. Δεν είμαι τεχνικός, αλλά γνωρίζω ότι μπορείς να κόψεις και να ράψεις ένα βίντεο έτσι ώστε στο τέλος να βγει κάτι τελείως διαφορετικό. Εάν συνέβαινε πραγματικά αυτό και πετούσαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη στη θάλασσα, μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν πάνω στο πλοίο; Όταν φτάσαμε στο Ισραήλ το θέμα δεν υπήρχε καν στα ισραηλινά μίντια. Δεν ξέρω από πού ήρθε το βίντεο αυτό. Δεν έχουμε δικά μας βίντεο, τα κράτησαν στο Ισραήλ".

Τι ζητούν τώρα οι ακτιβιστές; "Καταρχήν να φτάσουν όσα μεταφέραμε στη Γάζα. Αυτός ήταν ο στόχος του ταξιδιού αυτού. Και στη συνέχεια να διαλευκανθεί φυσικά η υπόθεση. Οι ένοχοι θα πρέπει να πληρώσουν",
Anja Heyde (ZDF) / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.